12x hlasované

Ak premýšľate ako spracovať cuketu na zimu, máme pre vás 4 jednoduché recepty. Vyskúšajte tento rok nadbytok cukety spracovať s webom chutné recepty.

Ako spracovať cuketu na zimu

Spracovanie cukety na zimu je výborné z niekoľkých dôvodov. Cuketa je sezónna zelenina, ktorá je najchutnejšia a najdostupnejšia v letných mesiacoch. Spracovaním cukety na zimu môžete mať k dispozícii jej skvelú chuť aj mimo jej sezóny.

Cuketa je okrem iného bohatá na vitamíny a minerály, ako je vitamín C, draslík a vitamín B6. Je tiež nízkokalorická a vysoká na vlákninu. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred voľnými radikálmi. Vyriešením otázky ako spracovať cuketu na zimu môžete mať tieto výhody po celý rok.

Ide o mimoriadne univerzálnu zeleninu, ktorá sa dá sa pridávať do mnohých jedál a pripravovať na mnoho spôsobov. Môžete ju grilovať, piecť, dusiť, pridávať do šalátov, robiť z nej polievky, alebo ju použiť ako náhradu za cestoviny v niektorých receptoch. Cuketa je takisto zdrojom vody, čo môže pomôcť s hydratáciou tela.

Ak pestujete svoje vlastné cukety, pravdepodobne budete mať počas letných mesiacov veľa zberu. Cuketa je známa svojou hojnou úrodou a môže sa stať v danom momente prebytočnou v záhrade alebo na farme. Spracovanie vám umožní využiť nadbytok a zabezpečiť si zásoby na ďalšie obdobie.

Nápadmi ako spracovať cuketu na zimu môžete šetriť aj peniaze tým, že ju využijete namiesto toho, aby ste ju vyhodili. A potom môžete pridať variabilitu do svojho jedálničku počas chladnejších mesiacov. V zime vám perfektne sadne napríklad plnená sterilizovaná plnená cuketa, sušená cuketa, alebo hoci aj cuketové omáčka.

Dôvodov v prospech v prospech toho, aby ste cuketu spracovali na zimu, či už zamrazením, sušením, nakladaním a zaváraním, či sterilizovaním na iné spôsoby je naozaj veľa. Vyskúšajte aj naše rýchle recepty z cukety.

Ako spracovať cuketu na zimu. Foto - Pexels
Ako spracovať cuketu na zimu. Foto – Pexels

Ako spracovať cuketu na zimu

Spracovaná cuketa môže byť zdravou a chutnou alternatívou konzervovaných potravín dostupných v obchodoch. Môžete si byť istí, že potraviny zo vašej domácej cukety obsahujú kvalitné a čerstvé suroviny. Cuketu môžete na zimu spracovať rôznymi spôsobmi. Tu sú niektoré možnosti:

  1. Zamrazenie cukety: Cuketu môžete nakrájať na plátky, kocky alebo prúžky a zamraziť. Ideálne je cuketu najprv mierne blanšírovať – ponorte ju na 1-2 minúty do vriacej vody, potom ju rýchlo ochlaďte v studenej vode a nechajte odkvapkať. Potom môžete kúsky cukety rozložiť na plech a zamraziť. Keď sú plne zmrazené, preložte ich do mrazuvzdorných sáčkov alebo nádob. Tu je náš recept ako zamraziť cuketu na zimu.
  2. Sušenie: Cuketu môžete narezať na tenké plátky a nechať ju vysušiť v sušičke alebo v rúre na nízkej teplote. Sušenú cuketu môžete skladovať v tme a na suchom mieste. Pri správnom skladovaní by mala sušená cuketa vydržať 6 až 12 mesiacov. Jednou z možností ako spracovať cuketu sú aj cuketové čipsy. Tie však vydržia len pár týždňov.
  3. Zaváraná cuketa: Ďalšou možnosťou je pripraviť si zaváranú cuketu na spôsob zaváraných uhoriek. Nakrájajte ju na plátky alebo kúsky, pridajte prípadne inú vhodnú zeleninu, obľúbené korenie a nalejte horúci ocotový roztok. Nechajte všetko vychladnúť, potom uzavrite a uložte na chladnom mieste. Tu je celý recept ako zavaráť cuketu.
  4. Sterilizovanie: Existujú viaceré ďalšie spôsoby (cuketová nátierka, omáčka, horčica, dokonca džem a pyré), ktoré vám umožnia vychutnať si chuť cukety aj počas zimných mesiacov. Cuketa môže byť tiež naplnená rôznymi prísadami, ako je mäso, zelenina, ryža alebo syr. Po naplnení ju môžete sterilizovať v sklenených nádobách alebo pohároch podľa potreby. Cuketové pyré sa dá sterilizovať a použiť ako prísada do rôznych receptov, ako sú slané koláče, omáčky, muffiny alebo polievky.

Jednoducho spôsobov ako spracovať cuketu na zimu je viac ako sa môže na prvý pohľadť zdať. Nebojte sa experimentovať. Keď sa vás zima opýta čo ste robili v lete, budete pripravení. Ak by ste aj tak chceli spracovať cuketu hneď, tu je našich najlepších 11 receptov z cukety

Cuketa a recepty z cukety. Foto - Pexels
Cuketa a recepty z cukety. Foto – Pexels

Ako spracovať cuketu

Môže sa cuketa zmraziť?

Áno, cuketa je vhodná na zmrazenie. Zmrazenie je spôsob, ako uchovať cuketu na dlhšiu dobu a zachovať jej čerstvosť a výživové hodnoty. Pri jej zmrazovaní však dochádza k niektorým fyziologickým a štrukturálnym zmenám, ktoré môžu ovplyvniť jej textúru a chuť.

Počas zmrazovania sa voda v cukete mení na ľadové kryštály. Tieto kryštály môžu narušiť bunkovú štruktúru cukety a spôsobiť mierne zmäknutie textúry. Pri rozmrazovaní cukety sa potom ľadové kryštály rozpúšťajú a uvoľňujú vodu. To môže spôsobiť, že cuketa bude mať väčší obsah tekutiny a mierne mäkšiu textúru. Pri zmrazení cukety môže dochádzať k miernym stratám niektorých živín, ako je vitamín C. Dĺžka skladovania a správne balenie môžu ovplyvniť mieru týchto strát. Niektorí ľudia môžu pociťovať miernu zmenu chuti zmrazených cukiet. Toto môže byť spôsobené kombináciou zmien v textúre a strate niektorých aromatických zlúčenín.

Je však dôležité si uvedomiť, že aj napriek týmto zmenám sa cuketa stále dá použiť v mnohých receptoch aj po zmrazení. Správnou technikou zmrazenia, správnym balením a rýchlym rozmrazovaním môžete minimalizovať tieto zmeny a uchovať čo najlepšiu kvalitu cukety aj po zamrazení.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu