7x hlasované

Vyhľadať si rýchle recepty z cukety treba rýchlo. Odložte si tento link a už ich nebudete nikdy dlho hľadať. Budeme sem postupne pridávať ďalšie skvelé nápady.

Rýchle recepty z cukety

Rýchle recepty z cukety sú populárne z niekoľkých dôvodov. Dali sme dohromady niekoľko základných faktov, o ktoré sa s vami chceme podeliť.

  1. Časová úspora: Rýchle recepty z cukety sa vyznačujú jednoduchými prípravami a krátkym časom potrebným na zhotovenie jedla. Cuketa je zelenina, ktorá sa rýchlo varí alebo griluje, čo znamená, že jedlo môže byť pripravené v pomerne krátkom čase.
  2. Zdravá voľba: Cuketa je zdravá a výživná zelenina s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vlákniny. Rýchle recepty z cukety často zahŕňajú minimalizáciu pridávaného tuku alebo kalorických zložiek, čo z nich robí zdravú voľbu pre ľudí, ktorí dbajú na svoju stravu.
  3. Viac možností prípravy: Cuketa je všestranná zelenina a môže byť príprava v rôznych štýloch. Môže sa grilovať, opekať, variť, prípadne použiť ako základ pre rôzne jedlá ako cuketové cestoviny, cuketové placky, cuketové polievky a podobne. Rýchle recepty z cukety vám umožňujú experimentovať s rôznymi spôsobmi prípravy a chuťami.
  4. Skvelý spôsob na využitie sezónnych potravín: Cuketa je často dostupná počas leta, keď je sezóna zeleniny. Rýchle recepty z cukety sú teda skvelým spôsobom, ako využiť čerstvé a chutné cukety, ktoré sú v tom období hojne dostupné.

Tieto faktory spolu prispievajú k popularite rýchlych receptov z cukety, ktoré sú zdravé, chutné a ľahko dostupné pre každodennú prípravu jedla.

Vyskúšajte naše rýchle recepty z cukety. Foto - Pixabay
Vyskúšajte naše rýchle recepty z cukety. Foto – Pixabay

Recepty na rýchle jedlá z cukety

Tieto rýchle recepty využívajú cuketu ako hlavnú zložku a sú jednoduché a rýchle na prípravu. Môžete ich prispôsobiť podľa svojich chuťových preferencií pridávaním ďalších ingrediencií a korenín. Tu je niekoľko rýchlych receptov z cukety, ktoré môžete vyskúšať:

  1. Cuketové cestoviny: Nastrúhajte cuketu na tenké pásiky alebo použite krájač na prípravu cuketových cestovín. Ak ho nemáte, tak ju proste nakrájajte na kocky. Orestujte cuketu na panvici s olivovým olejom, cesnakom a soľou. Pridajte obľúbenú omáčku (napr. paradajkovú, smotanovú alebo pestovú) a nechajte sa zohriať. Prípadne pridajte uvarené obľúbené cestoviny. Podávajte s čerstvými bylinkami a syrom podľa chuti.
  2. Cuketové placky: Ošúpte a nastrúhajte cuketu na jemné rezance. Premiešajte s vajcom, strúhankou, cesnakom, korením a soľou. Formujte placky z cuketovej zmesi a opečte ich na rozohriatej panvici s olejom, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Podávajte s omáčkou podľa chuti, napríklad jogurtovým dresingom alebo dipom.
  3. Cuketa s paradajkami a bazalkou na panvici: Cukety a paradajky nakrájajte na rovnaké kúsky. Ošúpte a nakrájajte cesnak na tenké plátky. Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a restujte pár minút, kým nezačne vonať. Pridajte cuketu a paradajky, osoľte a okoreňte podľa chuti. Restujte na strednom ohni asi 7-10 minút, kým zelenina nebude mäkká. Na záver pridajte natrhanú bazalku. Podávajte teplé.
  4. Grilovaná cuketa s citrónom a mätou: Cuketu nakrájajte na dlhé prúžky. Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cuketu, osoľte a okoreňte podľa chuti. Grilujte na strednom ohni asi 3-5 minút z každej strany, kým cuketa nebude mäkká a zlatohnedá. Odložte panvicu zo sporáka a pridajte citrónovú šťavu a kôru. Na záver posypte cuketu natrhanou mätou. Podávajte teplé.
  5. Cuketový prívarok: Na panvici zohrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte nastrúhanú cuketu a provensálske bylinky. Orestujte ich asi 5 minút. Zalejte vývarom a nechajte variť asi 10-15 minút, kým cukety úplne zmäknú. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Ochutnajte a pridajte prípadne ďalšie bylinky alebo korenie podľa svojho vkusu. Servírujte cuketový prívarok do misky a ozdobte čerstvými bylinkami.
  6. Cuketový šalát: Nastrúhajte cuketu na tenké plátky alebo použite špeciálny strúhadlo na zeleninu. Zmiešajte ju s ľubovoľnými zeleninovými prísadami, ako sú paradajky, paprika, cibuľa a olivy. Dochuťte citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením.
  7. Cuketová polievka: Orestujte na panvici nakrájanú cibuľu a cuketu, kým nezmäknú. Pridajte zeleninový vývar a nechajte zovrieť. Vymixujte zmes do hladka a pridajte smotanu na zjemnenie. Dochuťte soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Podávajte horúcu polievku so strúhankou alebo čerstvou bazalkou. A tu je recept ako sa pripravuje pečená cuketa so syrom. A tu recept na cuketovo mrkvové placky.

Videorecept

Rýchle recepty z cukety na webe chutnérecepty.sk. Foto - Freepik
Rýchle recepty z cukety na webe chutnérecepty.sk. Foto – Freepik

Môže sa cuketa použiť na rýchle grilovanie?

Áno, cuketa je skvelou voľbou pre rýchle grilovanie. Má peknú štruktúru a jemnú chuť, ktorá sa dobre dopĺňa s grilovaným charakterom. Pre grilovanie cukety je možné ju nakrájať na tenké plátky alebo podlhovasté rezance a potom ich priamo položiť na gril. Cuketa sa rýchlo griluje a dostane príjemnú šťavnatosť a opečenú chuť. Môžete ju ešte osoliť, okoreniť alebo pokvapkať citrónovou šťavou pre ešte väčšiu chuťovú intenzitu. Grilovaná cuketa môže byť vynikajúcim prílohou k rôznym pokrmom alebo sa dá využiť aj ako základ pre iné grilované jedlá, napríklad cuketové rolky so syrom alebo zeleninové špízy s cuketou.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu