Chutné cuketové krúžky s parmezánom sú výborným snackom k filmu, ale poslúžia aj ako ľahká a zdravá večera. Vyskúšajte si ich pripraviť s portálom Chutné recepty, ktorý má pre vás len tie najlepšie tipy na chutné jedlá.
Cuketové krúžky
Cuketa je aktuálne asi najpoužívanejšou a najkonzumovanejšou zeleninou tohto obdobia. A tak sa hodí každá rada na niečo nové, ako ju spracovať. Keďže sama o sebe cuketa nemá veľmi výraznú chuť, rozhodli sme sa ju skombinovať s niečím, čo má prenikavú chuť i arómu. Tenké plátky cukety sme upiekli s chrumkavou orieškovo-parmezánovou posýpkou a vznikla z toho veľmi chutná príloha – cuketové krúžky. Pokiaľ by ste cuketu obalenú v tejto posýpke vypražili v oleji, vznikli by vám chrumkavé cuketové chipsy. My sme si však vybrali zdravšiu verziu prípravy, obalené plátky cukety sme len pokvapkali olejom a dali piecť. Takto pripravené cuketové krúžky môžete podávať ako prílohu k mäsu či rybám alebo s domácim dressingom ako „zobkanie“ k filmu či pre návštevu.
Cuketové krúžky s parmezánom sú lahodným a zdravým pokrmom, ktorý spája jemnú chuť cukety s intenzívnym, pikantným profilom parmezánu. Toto jedlo má mnoho zdravotných výhod, čo ho robí obľúbeným nielen medzi gurmánmi, ale aj medzi tými, ktorí dbajú na zdravú stravu. Cuketa je veľmi nízko-kalorická zelenina, takže cuketové krúžky sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí sledujú svoj kalorický príjem. Okrem toho je cuketa bohatá na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, a obsahuje tiež vitamín A, draslík a horčík.
Parmezán, ktorý sa používa na ochutenie krúžkov, je výborným zdrojom vápnika, dôležitého pre zdravé kosti a zuby. Navyše cuketa poskytuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.
Cuketové krúžky s parmezánom sú tiež hlboko zakorenené v talianskej kuchyni, kde sa táto kombinácia bežne využíva na vytvorenie jednoduchých, no zároveň veľmi chutných a výživných jedál. V posledných rokoch si však našli cestu aj do street foodu v mnohých krajinách mimo Talianska, kde sa často podávajú s rôznymi dipmi a omáčkami, čo z nich robí skvelý snack na párty alebo rodinné stretnutia.
K cuketovým krúžkom s parmezánom sa skvele hodí niekoľko druhov dipov, ktoré zvýraznia ich chuť a dodajú im nový rozmer. Tu sú tipy na niekoľko domácich dipov, ktoré sa k tomuto pokrmu výborne hodia:
1. Cesnakovo-jogurtový dip
- Ingrediencie: Biely grécky jogurt, strúhaný cesnak, citrónová šťava, soľ, čierne korenie, čerstvý kôpor.
- Chuťový profil: Tento dip je ľahký a osviežujúci, s výraznou chuťou cesnaku, ktorá sa skvele dopĺňa s jemnou cuketou a pikantným parmezánom. Jogurt dodáva jemnosť a sviežosť, zatiaľ čo citrónová šťava prináša potrebnú kyslosť.
2. Paradajkový marinara dip
- Ingrediencie: Paradajky (čerstvé alebo konzervované), cesnak, olivový olej, čerstvá bazalka, oregano, soľ, cukor, čierne korenie.
- Chuťový profil: Tento dip má bohatú paradajkovú chuť s bylinkovým podtónom. Je ideálny pre milovníkov talianskej kuchyne, pretože pripomína klasickú omáčku marinara, ktorá sa často používa na cestoviny alebo pizzu. Skvele sa hodí k chrumkavým cuketovým krúžkom.
3. Pikantný sriracha dip
- Ingrediencie: Majonéza, sriracha omáčka, citrónová šťava, med, soľ.
- Chuťový profil: Tento dip je ideálny pre tých, ktorí majú radi trochu pálivejšie jedlá. Sriracha dodáva pikantnosť, zatiaľ čo med a citrónová šťava vyvažujú chuť a dodávajú jej príjemnú sladkosť a kyslosť.
4. Avokádový dip
- Ingrediencie: Zrelé avokádo, limetková šťava, čerstvý koriander, cesnak, soľ, čierne korenie.
- Chuťový profil: Krémový avokádový dip je jemný a svieži, s citrusovým podtónom od limetkovej šťavy. Koriander pridáva ďalšiu vrstvu chuti, ktorá sa harmonicky spája s cuketovými krúžkami.
5. Balzamikovo-medový dip
- Ingrediencie: Balzamikový ocot, med, dijonská horčica, olivový olej, soľ, čierne korenie.
- Chuťový profil: Tento dip má bohatú, mierne sladkú a kyslú chuť, ktorá sa krásne hodí k cuketovým krúžkom s parmezánom. Balzamikový ocot dodáva hĺbku, zatiaľ čo med prináša jemnú sladkosť, ktorá zjemňuje celkovú chuť.
6. Tzatziki dip
- Ingrediencie: Grécky jogurt, strúhaná uhorka, cesnak, olivový olej, citrónová šťava, čerstvý kôpor, soľ, čierne korenie.
- Chuťový profil: Tzatziki je klasický grécky dip, ktorý je osviežujúci a krémový, s jemnou uhorkovou chuťou. Je to perfektná kombinácia k cuketovým krúžkom, najmä ak hľadáte niečo ľahšie a chladivé.
Ingrediencie
- 200 g cuketa,
- 30 g pražené orechy (mandle, kešu, pekanové, …),
- 60 g parmezán (prípadne grana padano, pecorino),
- 1 PL olivový olej,
- soľ, mleté čierne korenie a sušené bylinky – podľa chuti
Postup receptu
1Cuketu nakrájame na 0,5 cm plátky. Ak má v strede semienka, vydlabeme ich a vzniknú nám tak cuketové krúžky. Tie poukladáme a posolíme z oboch strán a necháme pár minút „vypotiť“.
2
Poutierame servítkou a medzitým zapneme rúru na 200 stupňov.
3
Jednotlivé krúžky obalíme v zmesi podrvených (rozmixovaných) orechov (druh zvoľte podľa chuti alebo mix) s parmezánom.
TIP: Ak chcete krúžky vyprážať, pred obalením v zmesi ich pre istotu obaľte aj v rozšľahanom vajíčku, aby sa posýpka pri manipulácií v oleji udržala na cukete.
4
Poukladáme na plech vedľa seba, môžeme ešte posypať parmezánom alebo posýpkou, ak sa nám zvýšila. Pokvapkáme alebo postriekame olivovým olejom a pečieme pri 200 stupňoch po dobu 20 minút. V polovici pečenia môžeme otočiť.
Veríme, že vám budú cuketové krúžky s parmezánom chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na cuketové placky so syrom.