46x hlasované

Čas prípravy: 60 minút
Čas sterilizácie – zavárania: 20 minút
Množstvo: 7 ks 0,7 l pohárov

Najlepšia zaváraná cuketa v sladkokyslom náleve, ktorá bude chutiť ako kyslé uhorky. Máme pre vás jednoduchý recept s podrobným postupom a užitočnými radami, vďaka ktorým si pripravíte najlepšiu zaváranú cuketu.

Zaváraná cuketa 

Cuketová sezóna sa blíži a mnohí ľudia plánujú zavárať aj cukety. Ak milujete kyslé uhorky, tak tento recept je ako stvorený pre vás, pretože si vďaka nemu budete vedieť pripraviť zaváranú cuketu, ktorá bude chutiť presne ako kyslé uhorky. Okrem iného je počas sezóny cukety cukiet všade viac než dosť, tým pádom je zaváraná cuketa skvelý spôsob ako zužitkovať cuketu.

Cuketa je zdravá zelenina s množstvom výživových výhod. Obsahuje nízky obsah kalórií a sacharidov, čo je vhodné pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo majú diétne obmedzenia. Navyše je bohatá na vlákninu, čo podporuje zdravie tráviaceho systému a prispieva k regulácii hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

Vzhľadom na svoj vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií je cuketa tiež vhodná na hydratáciu organizmu. Celkovo platí, že cuketa je výživná zelenina, ktorá je súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Zaradenie cukety do jedálnička je skvelý nápad!

Zaváraná cuketa je populárna pochúťka medzi mnohými ľuďmi, buď z dôvodu využitia prebytku cukety alebo pre chuťové preferencie. Ak máte radi cuketu a konzervovanie potravín, zaváraná cuketa môže byť skvelým nápadom. Zaváranie cukety umožňuje predĺžiť jej trvanlivosť a mať ju k dispozícii aj mimo sezóny. 

Veľa ľudí si obľúbilo zaváranú cuketu kvôli jej chuti a textúre. Môžete ju pripraviť s rôznymi prísadami a korením, ako je ocot, cukor, cibuľa alebo paprika, čo dodá jedlu bohatú chuťovú paletu.

Je však dôležité mať na pamäti, že chuťové preferencie sa líšia a to, čo sa niekomu páči, nemusí vyhovovať všetkým. Ak ste ešte nikdy nevyskúšali zaváranú cuketu a máte záujem, môžete si ju vyskúšať podľa nášho receptu a posúdiť, či sa vám páči.

Rady nad zlato (zaváraná cuketa)

  • nálev je ideálne si pripraviť deň vopred, pretože potrebuje čas na chladenie, tým pádom si ušetríte čas počas zavárania (nálev skladujeme v chladničke)
  • poháre na zaváranie sa dôrazne odporúča dôkladne umyť a viečka sterilizovať (povariť 15 minút vo vriacej vode a osušiť) deň vopred, tiež sa tým ušetrí čas
  • pri sterilizovaní by ste mali dbať na maximálnu čistotu nielen pohárov, viečok a rúk, ale aj plôch, aby sa zamedzilo pokazeniu zaváranej cukety
  • nakladá sa iba čerstvá cuketa, nie zmäknutá, prezretá alebo nahnitá
  • cukety musia byť dôkladne umyté a osušené
  • väčšie cukety majú tvrdé jadierka, preto sa odporúča odstrániť dužinu, pri menších cuketách to nie je potrebné, pretože jadierka nie sú tvrdé
  • najzdravšie cukety sú domáce z vlastnej záhrady, zdravé sú taktiež aj bio cukety kupované od lokálnych dodávateľov
  • na zaváranie sa najviac hodia 0,7 l poháre, ktoré majú široký vrch, cukety sa vám budú takto lepšie nakladať (použiť však môžete aj menšie poháre)
  • cukety by v pohári nemali plávať, ale nemali by ani byť natlačené, aby sa dali viečka dobre uzavrieť
  • nálev by mal byť 5 – 10 mm pod okrajom, rezy cukiet musia byť vždy ponorené
  • ak budete používať šrubovacie viečka, poriadne ich uzavrite
  • ak budete používať zatláčacie viečka, použite špeciálnu hlavu na uzavretie 
  • všetky viečka musia byť veľmi čisté, suché a hlavne nepoškodené
  • pri sterilizovaní cukiet by mala voda siahať do 2/3 výšky pohára, v jednom hrnci sa vždy zavárajú poháre s rovnakou veľkosťou
  • cukety sa zavárajú krátko, keď začne voda v hrnci vrieť, poháre sa vo vriacej vode varia maximálne 3 minúty, potom sa hneď vyberú, aby ostali cukety chrumkavé
  • po zaváraní by sa mali poháre ochladiť, aby sa dokončil proces zavárania
  • s horúcimi pohármi pracujte opatrne, aby ste predišli zraneniam 
  • zaváranú cuketu môžete otvoriť najskôr po mesiaci od zavárania, aby mala dostatok času na „vyzretie“

Skúste sa držať týchto rád a zaváraná cuketa sa vám určite podarí. Ak sa vám zvýši cuketa, vyskúšajte náš recept na chrumkavú cuketu ako prílohu. Ak zas plánujete zavárať uhorky, máme pre vás najlepší recept na zavárané uhorky a kvasené uhorky. Tu sú recepty ako spracovať cuketu na zimu.

Ingrediencie 

  • 3 – 4 ks cuketa strednej veľkosti (aj viac, záleží to od množstva dužiny),
  • na dochutenie zaváranej cukety: čerstvý kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky (podľa chuti)

Na nálev

  • 2 l voda,
  • 1 ks nakladač (100 g) Zeko alebo Marco Polo (pri iných si všímajte zloženie),
  • 0,5 l kvasný liehový ocot,
  • 1 menšia šálka kryštálového cukru (cca 150 g, prípadne aj viac, podľa chuti)

Postup receptu: zaváraná cuketa

Ako prvé si pripravíme nálev. Do vody pridáme všetky ingrediencie a nechám ich približne 5 minút povariť. Nálev necháme vychladnúť a pripravíme si poháre na zaváranie, ktoré dôkladne umyjeme, viečka následne vysterilizujeme (povaríme ich 15 minút vo vriacej vode) a osušíme. Cukety si taktiež dôkladne umyjeme a osušíme. Nakrájame ich na rezy vo veľkosti tenkých obdĺžníkov. Dužinu z cukiet odstránime (z dužiny si môžete pripraviť napríklad zdravý vývar). Následne si pripravíme suroviny na dochutenie cukety

Pripravíme si nálev. Foto - Nela

2V tomto kroku ukladáme cukety do čistých pohárov. Vždy začíname väčšími kusmi a tie menšie ukladáme navrch. Vždy ide o čo najlepšie využitie priestoru. Rezy vkladáme nastojato, môžeme aj vodorovne, záleží od veľkosti priestoru. Medzi kusy cukiet pridáme ingrediencie na dochutenie. Do plných pohárov nalejeme ochladený nálev (nie horúci, pretože by cuketa zmäkla), ktorý by mal siahať 5 – 10 mm pod okraj pohára. Rezy cukiet by mali byť ponorené v náleve. 

Cukety ukladáme. Foto - Nela

3

Hrdlo pohára poriadne poutierame čistou utierkou a pohár dôkladne uzavrieme sterilizovaným viečkom. Ak máme šrubovacie poháre, stačí ich pevne zatiahnuť. Ak máme zatláčacie viečka, potrebujeme ich uzavrieť špeciálnou hlavou. Do väčšieho hrnca dáme uzavreté poháre, dolejeme studenú vodu, ktorá by mala siahať do 2/3 pohárov a varíme. Keď voda zovrie, od toho času povaríme 2 – 3 minúty a ihneď vyberáme. Cukety tak ostanú chrumkavé. 

Zalejeme nálevom. Foto - Nela

4

Ochladené poháre s cuketami poutierame a preložíme ich na podložku hore dnom. Prikryjeme utierkou alebo aj dekou a necháme ich úplne vychladnúť. Viečka by mali byť pritiahnuté, ale ak by sa stalo, že niektoré by nepriľnulo, uložíme ho do chladničky a po mesiaci cuketu skonzumujeme. Sterilizované poháre skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Vydržia nám do ďalšej sezóny. Zaváraná cuketa je výborná namiesto kyslých domácich uhoriek, skvele sa hodia aj k mnohým hlavným jedlám. Toto je výsledok – zaváraná cuketa.

Ochladíme a dáme na chladné miesto. Foto - Nela

Zaváraná cuketa nie je taká náročná na prípravu ako sa môže zdať. Ak plánujete zavárať, skúste tieto recepty na zaváranie – zavárané lečo, zavárané uhorky alebo kapia v oleji. Tieto, ale aj ďalšie iné recepty nájdete na webe Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu