Cuketové hranolky v rúre si zamilujete. Z týchto hranoliek zaručene nepriberiete. Pripravte si zdravšiu alternatívu zemiakových hranoliek, ktorá má omnoho viac živín a vitamínov. Vyskúšajte recept kuchyne portálu Chutné recepty.
Cuketové hranolky
Hranolky milujú snáď všetci, dospelí aj deti. Avšak tie klasické zemiakové zvyknú byť plné oleja, pripravte si radšej cuketové hranolky, ktoré sú oveľa zdravšie a výživnejšie. Navyše sa blíži sezóna cukiet, kedy je ich všade neúrekom a mnohí nebudú vedieť čo s ňou. Cuketové hranolky si totiž viete pripraviť aj ako prílohu k rôznym jedlám alebo jednoducho ako malý snack k filmu.
Cukety sú nízko-kalorickou zeleninou, čo znamená, že cuketové hranolky sú zdravou alternatívou ku klasickým zemiakovým hranolčekom. Cukety obsahujú tiež vitamíny A, C a K, vlákninu a minerály, ako je horčík a draslík. Konzumácia cukiet môže prispievať k udržiavaniu zdravia srdca, zlepšovaniu trávenia, posilňovaniu imunitného systému a podporovaniu zdravého chudnutia.
Cuketové hranolky je veľmi ľahké pripraviť a môžu sa variť, piecť alebo smažiť. Môžete ich taktiež ochutiť rôznymi bylinkami a koreninami podľa svojich preferencií. Okrem iného sú aj výbornou alternatívou pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem sacharidov. Môžete ich kombinovať s inými zeleninami alebo pridať rôzne prísady, ako sú syr, cesnak alebo citrónová šťava, aby ste získali rôzne chute.
Takéto cuketové hranolky môžu byť zábavnou formou zeleniny pre deti, ktoré obvykle nie sú nadšené zo zeleninových jedál. Môžete ich podávať s dipom, ako napríklad domáci jogurtový dip, aby sa zvyšovala atraktivita pre deti.
Ak máte záhradu alebo pestujete cukety doma, príprava cuketových hranoliek vám môže pomôcť využiť nadbytok cukiet a znížiť odpad. V prípade, že neviete čo s cuketou, máme pre vás niekoľko tipov na chutné recepty – cuketová nátierka s cesnakom, cuketový koláč s čokoládou, cuketové fašírky so syrom alebo zaváraná cuketa. Vyskúšajte aj naše rýchle recepty z cukety.
Zeleninové vs zemiakové hranolky
Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ľudia mohli uprednostňovať zeleninové hranolky pred tradičnými zemiakovými:
-
Nutričná hodnota: Zeleninové hranolky sú často výživnejšou voľbou. Zelenina obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú dôležité pre zdravie. Každá zeleninová odroda prispieva svojimi vlastnosťami, napríklad mrkva obsahuje vitamín A, zatiaľ čo cuketa je bohatá na vitamín C.
-
Nižší obsah kalórií: Zeleninové hranolky majú často nižšiu energetickú hodnotu než tradičné zemiakové hranolky. To ich robí vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia kontrolovať svoju váhu alebo znížiť príjem kalórií.
-
Vyšší obsah vlákniny: Zelenina je prirodzene bohatá na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie, reguláciu hladiny cukru v krvi a zdravie čriev. Zeleninové hranolky môžu byť výborným spôsobom, ako pridať viac vlákniny do stravy.
-
Rôznorodosť chutí a farieb: Zeleninové hranolky ponúkajú pestrosť chutí a farieb. Každá odroda zeleniny má svoju charakteristickú chuť a vzhľad, čo môže pridať zábavu do jedálnička a rozšíriť ponuku zdravých jedál.
-
Zdravotné výhody: Zelenina obsahuje rôzne fytonutrienty a antioxidanty, ktoré môžu prispievať k ochrane pred chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré typy rakoviny.
-
Možnosť prispôsobenia: Pri príprave zeleninových hranoliek si môžete vybrať z rôznych druhov zeleniny a experimentovať s rôznymi koreninami a dochucovadlami, čo umožňuje prispôsobiť ich chuť presne podľa vašich preferencií.
Je dôležité si všimnúť, že aj keď sú zeleninové hranolky zdravou voľbou, ich spôsob prípravy a dochucovania môže ovplyvniť ich nutričnú hodnotu. Uprednostniť pečenie alebo praženie na oleji pred fritovaním môže byť lepšou voľbou. Tiež je dôležité sledovať množstvo pridaného soli alebo iných korenín, aby sa minimalizoval príjem sodíka a nezdravých prísad.
K cuketovým hranolkám si môžete pripraviť napríklad aj bravčový špíz v rúre. Alebo vyskúšajte našich 11 receptov z cukety.
Ingrediencie
- 1 ks veľká cuketa,
- 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- 5 PL olivový olej,
- 2 hrste nastrúhaný obľúbený syr (eidam, gouda, parmezán),
- na dochutenie: soľ alebo vegeta, grilovacie alebo iné korenie
Postup receptu
1 Ako prvé si pripravíme cuketu. Na hranolky je najlepšie zvoliť väčšiu cuketu, ktorá neobsahuje veľa vody. Cuketu zbavíme dužiny a ošúpeme ju.
2Cuketu následne nakrájame na hranolčeky. K olivovému oleju pridáme korenie a roztlačený cesnak. V miske zmiešame olej s hranolkami.
3
Plech vystelieme papierom na pečenie. Naňho následne naukladáme vedľa seba cuketové hranolky, ktoré posypeme strúhaným syrom, budú tak chrumkavé.
4
Cuketové hranolky pečieme pri teplote 190°C asi 20 minút, podľa potreby, aby neboli príliš mäkké. Naraz môžeme upiecť aj dva plechy, budeme mať tak viac hranoliek naraz.
Vyskúšajte aj recepty webu Ženy v meste, kde nájdete aj 5 najlepších fit receptov z cukety.
Videorecept
Aké sú rôzne spôsoby prípravy cuketových hranolkov?
Nižšie sú niektoré z možností prípravy cuketových hranolkov. Každý spôsob môže priniesť iný výsledok a chuťový zážitok, takže si môžete vybrať ten, ktorý najviac vyhovuje vašim preferenciám a dostupným prostriedkom na prípravu jedla.
Smaženie: Cuketové hranolky nakrájajte na tenké prúžky, osoľte a nechajte niekoľko minút odležať. Potom sa obaľujú v múke alebo strúhanke a opražia sa na oleji, kým nebudú zlatohnedé a krásne krehké.
Pečenie: Cuketové hranolky nakrájajte na tenké prúžky a osoľte. Potom položte na plech s papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na strednej teplote, kým nebudú zlatohnedé a mäkké.
Grilovanie: Cuketové hranolky nakrájajte na tenké prúžky a potrite olejom a koreninami podľa chuti. Potom ich ugrilujte na grile, kým nebudú mäkké a získajú pekné grilovacie pruhy.
Panvica alebo wok: Cuketové hranolky nakrájajte na tenké prúžky a opražte sa na rozpálenej panvici alebo woku s trochou oleja. Pravidelne ich premiešavajte, kým nebudú mäkké a zlatohnedé.