Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: 4

Fantastická strúhaná cuketa ponúka tento jednoduchý univerzálny recept na mnoho spôsobov, ktorý si zamilujete. Vynikajúca rýchlovka z cukety so značkou Chutné recepty.

Strúhaná cuketa

Cuketa je jednoducho zelená kráľovna zdravia. Úžasná zelenina plná živín a vitamínov. Náš portál vám ponúka univerzálny recept ako pripraviť strúhanú cuketu.

Ak pridáte vajcia a necháte ich za stáleho miešania zraziť, máte úžasnú výživnú praženicu. Pripravte si smotanovú zálievku, prevarte, a máte vynikajúci cuketový prívarok. Keď si pridáte rozšľahané vajcia a na miernom stupni ich necháte stuhnúť, vykúzlite si zdravú fit omeletu. Toto všetko ponúka strúhaná cuketa.

Čo viac dodať? Vyskúšajte rýchly univerzálny recept. Skvelá strúhaná cuketa výborne ladí s mäsom, rybou, ale aj pečenou klobásou. Je nazaj vynikajúcou fit prílohou. Je úžasná aj bez ničoho, dobrota plná zdravia, od ktorej zaručene nepriberiete, pritom si aj pochutíte.

Prečo je dobrá cuketa?

Cuketa je vynikajúca zelenina so množstvom pozitívnych vlastností pre zdravie a výživu. Tu je niekoľko pozitívnych stránok cukety:

  1. Nízkokalorická zelenina: Strúhaná cuketa obsahuje len málo kalórií, čo je skvelé pre tých, ktorí dbajú na kontrolu hmotnosti alebo sledujú svoju energetickú bilanciu.
  2. Vysoký obsah vlákniny: Cuketa je bohatá na vlákninu, čo je dôležité pre správnu funkciu tráviaceho systému a podporuje pocit sýtosti.
  3. Vitamíny a minerály: Cuketa obsahuje vitamíny A, C, K, B6, kyselinu listovú, riboflavín a minerály ako meď, horčík a mangán.
  4. Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty ako napríklad vitamín C a betakarotén, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.
  5. Zdravie srdca: Vďaka obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov môže pravidelná konzumácia cukety prispievať k zdraviu srdca a krvných ciev.
  6. Regulácia cukrovky: Nízkokalorická a bohatá na vlákninu, cuketa môže pomôcť udržiavať stabilné hladiny cukru v krvi.
  7. Hydratácia: Cuketa má vysoký obsah vody, čo pomáha udržiavať správnu hydratáciu organizmu.
  8. Prírodná diuretika: Pomáha podporovať správne močenie a elimináciu toxínov z tela.
  9. Zdravšie kosti: Cuketa obsahuje minerály, ktoré môžu pomôcť posilniť kosti a udržať ich zdravé.
  10. Prispôsobivosť v kuchyni: Cuketa je veľmi všestranná a dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi – grilovať, variť, pečiť, opekať alebo použiť na prípravu cestovín, polievok, šalátov a iných jedál. A nesmieme zabudnúť, že najlepšia je strúhaná cuketa. 🙂

Je však dôležité brať na vedomie, že ľudia s alergiou na tekvicovité plody by mali konzumáciu cukety obmedziť alebo ju vynechať úplne.

Okrem toho je stále dôležité dodržiavať vyváženú a pestrofarebnú stravu a kombinovať cuketu s ďalšími druhmi zeleniny a ovocia, aby ste získali všetky dôležité živiny.

Tu je napríklad aj naša pečená cuketa so syrom, restovaná cuketa a tu je overených 11 receptov z cukety. Nájdete medzi nimi aj nepečenú cuketu ako prílohu. Alebo recept na cuketový tatarák.

Ingrediencie

  • 4 menšie cukety (1 – 2 veľké cukety),
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 stredné cibule (červená, žltá, šalotka – podľa obľuby),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, kurkuma,

Postup receptu: Strúhaná cuketa

Mladé cukety umyjeme, so šupkou si ich nastrúhame na hrubšom strúhadle. Ak máme cuketu väčšiu, s tvrdou šupkou a jadierkami, tie odstránime, cuketu ošúpeme.

cuketu nastrúhame, Foto - Nela

2Cibuľu si očistíme, nakrájame nadrobno. Na masle a olivovom oleji si ju orestujeme do sklovita. Tento cibuľový základ dodá strúhanej cukete na panvici na skvelej chuti.

cibuľu orestujeme, Foto - Nela

3

K orestovanej cibuli pridáme aj nastrúhanú cuketu. Ak strúhadlo nemáme, môžeme cuketu nakrájať na menšie kocky alebo malé rezančeky, prípadne aj menšie plátky.

k cibuli pridáme cuketu, Foto - Nela

4

Cuketu dochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, drvenou rascou, kurkumou. Premiešame a restujeme do mäkka, tekutina sa tiež odparí.

cuketu dochutíme, Foto - Nela

5

Takto pripravená cuketa je výbornou prílohou k mäsu, ryži, zemiakom či inej zelenine, je aj skvelým základom na prípravu nátierok, praženice, omelety, prívarku, omáčky.

môžeme servírovať, Foto - Nela

Tip na záver: Ak chceme restovanú cuketu na panvici obzvlášniť, pridajme k restovaniu cibule roztlačený cesnak. Milujete pikantné? Pridajte chilli korenie alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku.

Dobrú cuketovú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie recepty z nášho portálu: mrkvový krém, avokádové guacamole alebo uhorkový šalát. A tu je spôsob ako zamraziť cuketu. Skúste aj omáčku na cestoviny s cuketou.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu