Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Počet porcií: 2
 

Chutný recept na zeleninové rizoto s vajíčkom a bez mäsa. Rizoto s chuťou Ázie poteší nejedného milovníka dobrých jedál. Navyše je rizoto plné vitamínov a živín. Ak si doňho primiešame aj opečené kuracie mäso, pridáme do rizota väčšiu dávku bielkovín. Uvarte si zeleninové rizoto podľa receptu portálu Chutné recepty.

Zeleninové rizoto

Nemáte čas a máte chuť na niečo ľahké a zdravé? Zeleninové rizoto je jednoznačne to, čo hľadáte. Rizoto obsahuje prvky Ázie vďaka pridaniu vajíčka a sójovej omáčky, takže si na svoje prídu aj milovníci ázijskej kuchyne. Výborne využijete aj nespotrebovanú zeleninu, ak nejakú doma máte. Tento recept je tiež nenáročný na prípravu a zvládne ho pripraviť aj úplný začiatočník či začiatočníčka v kuchyni. Uvarte si spolu s nami zeleninové rizoto podľa nášho podrobného receptu.

Zeleninové rizoto je lahodný pokrm, ktorý môže byť zdravou a výživnou súčasťou stravy. Na prípravu rizota sa obvykle používa krátkozrnná ryža, ako napríklad arborio, carnaroli alebo vialone nano. Tieto druhy ryže majú vysoký obsah škrobu, ktorý pomáha vytvárať krémovú textúru rizota. Použitie iného druhu ryže môže viesť k odlišnému výsledku.

Pri príprave rizota je dôležité použiť panvicu s dostatočnou hĺbkou, aby sa ryža mohla rovnomerne variť. To umožňuje optimálnu distribúciu tekutiny a lepšiu absorpciu chuti. Rizoto sa často pripravuje s vývarom, čo pridáva hĺbku chuti. Môžete použiť zeleninový vývar, kurací vývar alebo rybí vývar podľa svojich preferencií alebo diétnych obmedzení.

Okrem zeleniny môžete zeleninové rizoto obohatiť ďalšími prísadami, ako sú syry, bylinky, korenia, huby a orechy. Tieto ingrediencie môžu pridať do rizota ďalšiu chuťovú dimenziu a textúru. Rizoto by malo mať konzistenciu, ktorá je nie príliš hustá, ale ani príliš tekutá. Ideálna je takzvaná „al dente“ textúra, kedy je ryža mierne tvrdšia na zub.

Zeleninové rizoto môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k mäsu, rybe alebo kuraciemu pokrmu. Na vrch môžete pridať strúhaný syr alebo bylinky pre extra chuť. Rizoto je jedlo, ktoré vyžaduje trpezlivosť a pozornosť pri príprave, ale s týmito užitočnými informáciami by ste mali byť pripravení na vytvorenie chutného a dokonale pripraveného rizota.

Skúste aj náš recept na krémové cuketové rizoto, talianske krémové rizoto alebo jednoduché rizoto s kuracím mäsom či kuracie karí s ananásom. Taktiež máme recept aj dusenú ryžu, kuracie mäso na čínsky spôsob a kuracie teriyaki soté. Ak si plánujete uvariť k obedu aj polievku, tak zeleninová polievka alebo jarná zeleninová polievka sú skvelou voľbou.

Zaujímavosti o rizote

Rizoto je jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál talianskej kuchyne, ale jeho pôvod je úzko spojený s históriou ryže a jej príchodom do Európy. Rizoto má svoje korene v Ázii, kde sa ryža pestovala už pred tisíc rokmi. Prvýkrát sa objavilo v oblasti stredného východu a postupne sa šírilo do rôznych častí sveta. Ryža sa dostala do Európy v stredoveku prostredníctvom Arabského polostrova a následne do Talianska. V stredovekých talianskych kuchyniach sa ryža stala dôležitou súčasťou stravy.

Rizoto, ako ho poznáme dnes, vzniklo v severnom Taliansku, konkrétne v oblasti Lombardia, Piedmont a Veneto. Tieto oblasti boli ideálne pre pestovanie ryže vďaka svojej vlhkej pôde a množstvu riek a jazier. Prvé písomné recepty na rizoto sú datované do 18. storočia. Rizoto bolo pôvodne jednoduchým jedlom pripravovaným s ryžou, vodou a soľou. Postupne sa však začali pridávať ďalšie ingrediencie, ako sú maslo, cibuľa a syr.

Dnes existuje mnoho rôznych variácií rizota, vrátane zeleninového rizota, rizota z morských plodov, kuracieho rizota a mnohých ďalších. Každý talianska región má svoje vlastné tradičné recepty a špeciality rizota. Rizoto je charakteristické svojou krémovou textúrou, ktorá je dosiahnutá postupným pridávaním tekutiny (často vývaru) a neustálym miešaním. Táto metóda pomáha uvoľňovať škrob z ryže a vytvára krémovú textúru.

Okrem ryže môžete v rizote nájsť rôzne prísady, ako sú zelenina, mäso, ryby, korenie, bylinky a syr. Tieto ingrediencie pridávajú rizotu bohatú chuťovú paletu. Rizoto je výbornou platformou pre kreativitu v kuchyni, pretože môžete experimentovať s rôznymi kombináciami ingrediencií a okoreniť ho podľa svojich chutí.

Rizoto je symbol talianskej kuchyne a jeho príprava je stále predmetom vášnivých diskusií o tom, aká je správna technika jeho prípravy. Jeho univerzálna obľúbenosť spočíva v jeho bohatej histórii, výnimočnej chuti a schopnosti prispôsobiť sa rôznym preferenciám.

Ingrediencie

  • 1 ks čili paprička,
  • 1 ČL cesnak,
  • 1 ks pór,
  • 1 ks zelená/červená paprika strednej veľkosti,
  • 1 zväzok čerstvé bylinky,
  • 1 PL orechy (pomleté/nasekané),
  • 2 ks mrkva,
  • 2 PL sójová omáčka,
  • 3 PL ocot,
  • 2 ČL karí korenie, 
  • 1 ČL zázvor (nastrúhaný),
  • 4 ks ružičky brokolice,
  • 3 ks šampiňóny,
  • 2 PL trstinový cukor, 
  • 120 g ryža,
  • 2 ks vajcia,
  • 1 PL olej

Postup receptu: zeleninové rizoto

Pripravíme si všetky suroviny – cesnak a zázvor nastrúhame, ryžu uvaríme podľa návodu. Odporúčame vám použiť basmati ryžu, pretože sa veľmi dobre hodí na prípravu rizota. 

Pripravíme si suroviny. Foto - Andrea

Teraz si pripravíme zatočenú omeletu. Vajíčko rozmiešame v miske a na malú panvicu dáme pár kvapiek oleja. Na panvicu pridáme rozmiešané vajíčko a rozlejeme ho po celej ploche panvice. 

Pripravíme omeletu. Foto - Andrea

3

Keď sú už okraje omelety hotové, ale stred je ešte neopečený a povrch omelety klzký, tak pomocou tenšej varechy začneme rolovať okraj omelety (podobne ako keď zakrúcame palacinky).

Zrolujeme. Foto - Andrea

4Vzniknúť by nám mala takáto preložená omeleta, ktorú necháme asi ešte 30 sekúnd na panvici a dáme bokom. Postupne spravíme ešte jednu takúto omeletu z druhého vajíčka. 

Urobíme ešte jednu omeletu. Foto - Andrea

5

Teraz si pripravíme zeleninu, ktorú poriadne umyjeme a nakrájame. Ako prvé si na oleji orestujeme (cca 2 minúty) nakrájané šampiňóny, použiť však môžeme napríklad aj hlivu. Potom pridáme aj všetku ostatnú zeleninu. 

Opečieme zeleninu. Foto - Andrea

6

Zeleninu restujeme na panvici asi 5 minút na strednom ohni, po 5 minútach k nej pridáme aj nastrúhaný cesnak, zázvor, čili papričku a karí korenie. Opekáme maximálne 2 minúty a sem-tam premiešame.

Okoreníme. Foto - Andrea

7

Zatiaľ si omelety nakrájame na malé kúsky (cca 0,5 cm).

Nakrájame omelety. Foto - Andrea

8

Keď sa zelenina s korením krásne rozvonia po 2 minútach opekania, tak k nej pridáme aj uvarenú ryžu. Dôkladne to premiešame na sporáku.

Pridáme ryžu. Foto - Andrea

9

Teraz prichádza na rad záverečné ochutenie. Pridáme sójovú omáčku, ryžový ocot a trstinový cukor. Všetko to dobre premiešame a pridáme nakrájané omelety.

Dochutíme. Foto - Andrea

10

Nakoniec už len servírujeme, napríklad s opraženými arašidmi alebo inými obľúbenými na sucho opečenými orechmi. Výborne sa hodí aj koriander, ale pokojne pridajte aj bazalku alebo petržlenovú vňať. Zeleninové rizoto sa môže podávať.

Podávame. Foto - Andrea

Veríme, že vám zeleninové rizoto bude chutiť. Dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na skvelé zeleninové placky

Videorecept

Aké bylinky môžem použiť na dochutenie zeleninového rizota?

Možností ako dochutiť zeleninové rizoto rizota je veľa. Môžete použiť rôzne bylinky, ktoré pridajú jedinečnú chuť a arómu. Tu sú niektoré možnosti:
Koriander: Pridáva sviežu a mierne citrusovú chuť.
Bazalka: Ponúka sladkú a peprnú chuť, ktorá skvele dopĺňa zeleninové pokrmy.
Petržlen: Je ideálny pre sviežu a ľahkú chuť. Tymián: Pridáva zemité a mierne citrusové tóny.
Estragón: Jeho anízová chuť je skvelým doplnkom ku rôznym zeleninovým rizotám.
Mäta: Má sviežu a osviežujúcu chuť, ktorá môže pridať zaujímavý prvok.
Rozmarín: Jeho drevitá a citrusová chuť skvele harmonizuje s mnohými druhmi zeleniny.
Šalvia: Svojou bohatou a mierne pieprnou chuťou pridáva hĺbku.
Oregano: Ponúka robustnú a mierne trpkú chuť, ktorá je obľúbená v mnohých kuchyniach.
Majoránka: Je sladká a mierne korenistá, a je často používaná v talianskej kuchyni.

Zeleninové rizoto ponúka možnosti experimentovať s kombináciami rôznych byliniek, aby ste zistili, ktorá kombinácia vám najviac vyhovuje. Tiež je možné použiť zmiešané sušené bylinky, ak nemáte prístup k čerstvým.

Môžem pridať ďalšie druhy zeleniny?

Určite, zeleninové rizoto je veľmi flexibilné jedlo a môžete pridať takmer akýkoľvek druh zeleniny, ktorý máte radi alebo ktorý máte práve k dispozícii. Tu sú niektoré návrhy na druhy zeleniny, ktoré môžete pridať:

Cuketa: Ľahká a jemná chuť, ktorá sa dobre hodí k ostatným surovinám.
Baklažán: Jeho mäsita textúra pridáva rizotu šťavnatosť.
Špenát: Pre pridanú živín a krásnu zelenú farbu.
Rajčiny: Či už cherry rajčiny alebo sušené rajčiny, pridajú sladkosť a kyslosť.
Hrášok: Pridá sladkú chuť a peknú zelenú farbu.
Kukurica: Pre sladkú a chrumkavú chuť.
Fazuľové struky: Môžu pridať ďalší chrup a sviežosť.
Celer: Jeho ľahko zemitá chuť skvele dopĺňa ostatné zložky.

Zelerová tráva: Pre exotickú a sviežu príchuť.
Červená repa: Pridáva sladkastú chuť a krásnu farbu.
Asparágus: S jeho jemnou a luxusnou chuťou.
Špargľa: Pre ľahkú a príjemnú chuť.
Čínska kapusta: Pre ľahkosť a chrumkavosť.
Kaleráb: Jeho jemná a oriešková chuť je skvelým doplnkom.

Prispôsobte svoje zeleninové rizoto podľa toho, akú zeleninu máte radi a aké sezónne ingrediencie sú práve dostupné. Rizoto je úžasné v tom, že je nesmierne univerzálne a môžete si ho prispôsobiť podľa svojich chutí a potrieb.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu