4.6/5 - (34 votes)
 
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Počet porcií: 12 ks
 

Mrkvová bábovka s orechami má krásnu zlatú farbu, skvelú chuť a navyše je plná zdravých vecí, ktoré podporujú našu imunitu. Uvarte si k nej kávu a vychutnajte si šťavnatú bábovku s pokojným svedomím, že „nezhrešíte“.

Hodí sa ako skvelá bodka za nedeľným obedom alebo hocikedy, keď budete mať na ňu chuť. Navyše je návyková v tom, že je veľmi zdravá a chutná. Neváhajte si ju s nami pripraviť podľa chutnerecepty.sk.

Mrkvová bábovka

Tento zdravý koláč môže byť výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť svoje stravovacie návyky a zdravie. Fit mrkvová bábovka má vyšší obsah vlákniny, keďže obsahuje zdravšiu alternatívu múky a zvyčajne ovocie alebo zeleninu. Vláknina pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi.

Niektoré zdravé bábovky sú vyrobené s nižším obsahom tuku alebo s použitím zdravších olejov, ako napríklad olivový olej. To pomáha znížiť celkový príjem kalórií a podporiť zdravé hladiny cholesterolu. A tak pre vás máme pre vás recept bez tuku, takže o to zdravší.

Ďalšie zložky ako orechy, semienka sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti chorobám a zlepšovať celkové zdravie.

Navyše bábovka môže byť taktiež vyrobená s použitím zdravších sladidiel, ako napríklad med alebo javorový sirup, namiesto rafinovaného cukru. Potom môže pomôcť znížiť celkový príjem cukru a udržať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.

Napriek tomu, že zdravá mrkvová bábovka môže obsahovať zdravšie zložky a nižšie množstvo tuku a cukru, stále môže byť chutná a uspokojivá. To môže byť skvelý spôsob, ako si vychutnať sladké dobroty bez pocitu viny.

Máme pre vás skvelé recepty aj na iné dezerty a koláče z nášho webu – banánová roláda, buchty so slivkovým lekvárom alebo šišky ako od babičky.

Rôzne druhy báboviek

Bábovka je v našich končinách veľmi obľúbený dezert. Je jedným z dôvodov, prečo je to tak, je to, že sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako si môžete bábovku pripraviť.

  • Klasická bábovka: Jednoduchý a klasický recept, ktorý sa skladá z hladkej múky, cukru, vajec, masla a prášku do pečiva. Kľudne do nej môžete pridať čokoládu alebo ovocie.

  • Mrkvová bábovka: Táto bábovka sa vyrába z mrkvy, ktorá dodáva sladkú chuť a mäkkú textúru. Môžete k nej pridať orechy alebo sušené ovocie.

  • Mramorová bábovka: Je známa kombináciou svetlého a tmavého cesta so vzorom podobnému mramoru. Tmavé cesto vzniká pridaním kakaa
  • Banánová bábovka: Táto bábovka sa vyrába zo starších banánov, ktoré dodávajú sladkú chuť a vlhkú textúru. Môžete do nej pridať čokoládu, orechy.

  • Čokoládová bábovka: Táto bábovka sa vyrába z hladkej múky, kakaového prášku, cukru, vajec, masla a prášku do pečiva. 

  • Španielska bábovka: Táto bábovka sa vyrába z olivového oleja, hladkej múky, cukru, vajec, mlieka a citrónovej kôry. Má jemnú textúru a citrusovú chuť.

Ako vidíte, existuje mnoho rôznych druhov bábovky, ktoré si môžete pripraviť. Existujú zdravé, menej zdravé, klasické aj menej klasické, skúste tú našu fit mrkvovú bábovku s orechami a nabudúce môžete experimentovať.

Tu je mramorová bábovka. Skúste otestovať aj muffiny, alebo dezerty z portálu Ženy v meste  – najlepšie venčeky, jednoduchý jablkový koláč alebo zamatovú roládu bez múky z portálu. Alebo vyskúšajte náš recept na chia puding.

Ingrediencie 

  • 250 g mrkva,
  • 200 g namleté vlašské orechy,
  • 4 ks vajíčka,
  • 50 g špaldová múka,
  • 100 g trstinový cukor,
  • 2 ČL kypriaci prášok,
  • olej na potretie bábovkovej formy,
  • strúhaný kokos na posypanie formy

Postup receptu na mrkvovú bábovku

1Vyšľaháme penu zo žĺtkov – Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Potom k žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme penu.

Vyšľaháme žĺtka s cukrom. Foto - Kristýna

2Nastrúhame mrkvy a namelieme orechyMrkvy očistíme a na jemno nastrúhame. Orechy pomelieme.

Pripravíme mrkvu a orechy. Foto - Kristýna

3Vyšľaháme sneh z bielkov – Z bielkov pomocou šľahača alebo robota vyšľaháme sneh. Šľaháme 10 minút, kým nebude sneh tuhý.

Vyšľaháme sneh. Foto - Kristýna

4Zmiešame všetky suroviny – K žĺtkom s cukrom pridáme mrkvu, orechy a všetko premiešame.

Zmiešame všetky suroviny, aby mrkvová bábovka bola dokonalá. Foto - Kristýna

5Primiešame sneh – Potom do zmesi na záver ručnou metličkou primiešame sneh z bielkov.

 

Primiešame sneh. Foto - Kristýna

6

Pripravíme formu – Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme kokosom.

 

Formu vymastíme a vysypeme kokosom. Foto - Kristýna

7

Cesto vylejeme do formy a pečieme – Následne cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 170 °C na 45 minút. Mrkvová bábovka je hotová.

 

Mrkvová bábovka je hotováť. Foto - Kristýna

Fit mrkvová bábovka s orechami je hotová. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na jahodovú bublaninu.

Videorecept mrkvová bábovka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu