Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Počet porcií: 12 ks
 

Mrkvová bábovka s orechami má krásnu zlatú farbu, skvelú chuť a navyše je plná zdravých vecí, ktoré podporujú našu imunitu. Uvarte si k nej kávu a vychutnajte si šťavnatú bábovku s pokojným svedomím, že „nezhrešíte“.

Hodí sa ako skvelá bodka za nedeľným obedom alebo hocikedy, keď budete mať na ňu chuť. Navyše je návyková v tom, že je veľmi zdravá a chutná. Neváhajte si ju s nami pripraviť podľa chutnerecepty.sk.

Mrkvová bábovka

Tento zdravý koláč môže byť výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť svoje stravovacie návyky a zdravie. Fit mrkvová bábovka má vyšší obsah vlákniny, keďže obsahuje zdravšiu alternatívu múky a zvyčajne ovocie alebo zeleninu. Vláknina pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi.

Niektoré zdravé bábovky sú vyrobené s nižším obsahom tuku alebo s použitím zdravších olejov, ako napríklad olivový olej. To pomáha znížiť celkový príjem kalórií a podporiť zdravé hladiny cholesterolu. A tak pre vás máme pre vás recept bez tuku, takže o to zdravší.

Ďalšie zložky ako orechy, semienka sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti chorobám a zlepšovať celkové zdravie.

Navyše bábovka môže byť taktiež vyrobená s použitím zdravších sladidiel, ako napríklad med alebo javorový sirup, namiesto rafinovaného cukru. Potom môže pomôcť znížiť celkový príjem cukru a udržať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.

Napriek tomu, že zdravá mrkvová bábovka môže obsahovať zdravšie zložky a nižšie množstvo tuku a cukru, stále môže byť chutná a uspokojivá. To môže byť skvelý spôsob, ako si vychutnať sladké dobroty bez pocitu viny.

Máme pre vás skvelé recepty aj na iné dezerty a koláče z nášho webu – tvarohová bábovka, banánová roláda, buchty so slivkovým lekvárom alebo šišky ako od babičky či pravá turecká baklava.

Rôzne druhy báboviek

Bábovka je v našich končinách veľmi obľúbený dezert. Je jedným z dôvodov, prečo je to tak, je to, že sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako si môžete bábovku pripraviť.

  • Klasická bábovka: Jednoduchý a klasický recept, ktorý sa skladá z hladkej múky, cukru, vajec, masla a prášku do pečiva. Kľudne do nej môžete pridať čokoládu alebo ovocie.

  • Mrkvová bábovka: Táto bábovka sa vyrába z mrkvy, ktorá dodáva sladkú chuť a mäkkú textúru. Môžete k nej pridať orechy alebo sušené ovocie.

  • Mramorová bábovka: Je známa kombináciou svetlého a tmavého cesta so vzorom podobnému mramoru. Tmavé cesto vzniká pridaním kakaa. 
  • Banánová bábovka: Táto bábovka sa vyrába zo starších banánov, ktoré dodávajú sladkú chuť a vlhkú textúru. Môžete do nej pridať čokoládu, orechy.

  • Čokoládová bábovka: Táto bábovka sa vyrába z hladkej múky, kakaového prášku, cukru, vajec, masla a prášku do pečiva. 

  • Španielska bábovka: Táto bábovka sa vyrába z olivového oleja, hladkej múky, cukru, vajec, mlieka a citrónovej kôry. Má jemnú textúru a citrusovú chuť.

Ako vidíte, existuje mnoho rôznych druhov bábovky, ktoré si môžete pripraviť. Existujú zdravé, menej zdravé, klasické aj menej klasické, skúste tú našu fit mrkvovú bábovku s orechami a nabudúce môžete experimentovať.

Tu je mramorová bábovka. Skúste otestovať aj muffiny, alebo dezerty z portálu Ženy v meste  – najlepšie venčeky, jednoduchý jablkový koláč alebo zamatovú roládu bez múky z portálu.

Alebo vyskúšajte náš recept na chia puding, či domáce müsli tyčinky. Poprípade aj cuketový koláč s čokoládou. A tu je naša orechová bábovka.

Ingrediencie 

  • 250 g mrkva,
  • 200 g namleté vlašské orechy,
  • 4 ks vajíčka,
  • 50 g špaldová múka,
  • 100 g trstinový cukor,
  • 2 ČL kypriaci prášok,
  • olej na potretie bábovkovej formy,
  • strúhaný kokos na posypanie formy

Postup receptu na mrkvovú bábovku

1Vyšľaháme penu zo žĺtkov – Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Potom k žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme penu.

Vyšľaháme žĺtka s cukrom. Foto - Kristýna

2Nastrúhame mrkvy a namelieme orechy – Mrkvy očistíme a na jemno nastrúhame. Orechy pomelieme.

Pripravíme mrkvu a orechy. Foto - Kristýna

3Vyšľaháme sneh z bielkov – Z bielkov pomocou šľahača alebo robota vyšľaháme sneh. Šľaháme 10 minút, kým nebude sneh tuhý.

Vyšľaháme sneh. Foto - Kristýna

4Zmiešame všetky suroviny – K žĺtkom s cukrom pridáme mrkvu, orechy a všetko premiešame.

Zmiešame všetky suroviny, aby mrkvová bábovka bola dokonalá. Foto - Kristýna

5Primiešame sneh – Potom do zmesi na záver ručnou metličkou primiešame sneh z bielkov.

Primiešame sneh. Foto - Kristýna

6

Pripravíme formu – Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme kokosom.

Formu vymastíme a vysypeme kokosom. Foto - Kristýna

7

Cesto vylejeme do formy a pečieme – Následne cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 170 °C na 45 minút. Mrkvová bábovka je hotová.

Mrkvová bábovka je hotováť. Foto - Kristýna

Fit mrkvová bábovka s orechami je hotová. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na jahodovú bublaninu. Alebo si na raňajky pripravte ryžovú kašu. Tu je zase najlepšia šťavnatá bábovka.

Videorecept mrkvová bábovka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu