30x hlasované

 
Čas prípravy: 25 min.,
Čas pečenia: 45 min.,
Autorka: Kristýna
Počet porcií: 12 ks,
 

Táto bábovka je rýchla a nenáročná na prípravu. Jednoduchý recept na rýchlu bábovku je nenáročný a zvládne ho každá začínajúca kuchárka, či kuchár. Bábovka vydrží mäkučká až 3 dni, teda, pokiaľ sa hneď nezje. Ak dodržíte postup z webu chutné recepty, predovšetkým dobre vyšľaháte sneh z bielkov, vykúzlite nadýchanú a výbornú bábovku.

Bábovka

Bábovka patrí v našich končinách medzi veľmi obľúbené dezerty, obzvlášť u detí. Ľahko sa pripravuje, skvele chutí a viete si ju pripraviť na rôzne spôsoby. 

Bábovka je tradičný dezert, ktorý má v sebe kus histórie a tradície. Je to jeden z tých dezertov, ktoré si mnoho ľudí spája s nejakou osobnou spomienkou, či už z detstva alebo z rodinných osláv. Má úžasnú chuť.

Toto sladké a vláčne pečivo má jemnú arómu vanilky a masla, ktorá dokáže rozohriať srdce. Navyše, môže byť ľahko upravená rôznymi prísadami, ako napríklad ovocie, káva alebo čokoláda, čo dáva priestor pre rôzne chute.

Obľúbenosť bábovky spočíva aj v jednoduchosti jej prípravy, keďže na jej prípravu nepotrebujeme veľa surovín. Takisto sa dá pripraviť aj na raňajky pre tých, ktorí ráno obľubujú niečo sladké.

Bábovku si viete dokonca aj naplniť tvarohom alebo pudingom. Niekto si ju rád poleje čokoládou alebo potrie džemom. Do cesta si môžete pridať orechy, hrozienka, kúsky čokolády alebo ovocia. Ozvláštnite si trochu jej chuť

Tipy na zdravú bábovku

Bábovka patrí medzi obľúbené dezerty aj vďaka tomu, že si ju viete pripraviť v zdravšej verzii. Jednoducho stačí niektoré suroviny vymeniť za zdravšie alternatívy. My vám prinášame niekoľko tipov ako na to.

  1. Použite náhradu za biely cukor: Biely cukor môže byť veľmi nezdravý, pretože obsahuje veľa kalórií a môže viesť k výkyvom hladiny cukru v krvi. Namiesto neho použite náhradu za cukor, ako je napríklad stévia alebo med.

  2. Použite náhradu za bielu múku: Biela múka môže byť tiež nezdravá, pretože obsahuje veľa rafinovaných uhľohydrátov a má nízky obsah vlákniny. Namiesto toho použite múku z celých zŕn alebo kokosovú múku.

  3. Pridajte do bábovky ovocie: Môže pridať do bábovky prírodnú sladkosť a vlákninu. Skúste pridať do bábovky jablká, banány alebo maliny či čučoriedky.

  4. Použite zdravé tuky: Niektoré druhy bábovky môžu obsahovať veľa nezdravých tukov, ako je napríklad maslo alebo margarín. Namiesto toho použite zdravé tuky, ako je napríklad olej z kokosových orechov alebo olivový olej.

  5. Pridajte ovsené vločky: Ovsené vločky sú plné vlákniny a zdravých uhľohydrátov, takže ich pridanie do bábovky môže byť skvelým spôsobom, ako ju obohatiť o zdravé zložky.

  6. Použite zdravé mlieko: To môže byť zdrojom vitamínov a minerálov, ale niektoré druhy mlieka môžu byť vysoko kalorické a obsahovať veľa nasýtených tukov. Skúste použiť nízkotučné mlieko, mandľové mlieko alebo iné náhrady za mlieko.

Pochutia si všetci

Samozrejme, že sa odporúča aj pridanie iných zdravých prísad, ku ktorým patria čia semienka alebo mleté ľanové semienka na zvýšenie vlákniny. A tu je mrkvová bábovka, a tu je mramorová bábovka.

Tak či onak, na bábovke si vždy pochutí celá rodina. Vyskúšajte si pripraviť aj banánovú roládu, bublaninu alebo náš recept na najlepšie rumové guľky či nepečenú tortu s jahodami.

Vyskúšajte aj náš recept na výborný oreo cheesecake. A takto sa pripravujú pizza slimáky z lístkového cesta.

Ingrediencie

  • na pečenie – tuk na vymastenie formy, posyp múkou alebo strúhankou

Postup receptu: Rýchla a zdravá bábovka

Oddelíme žĺtky do bielok – Vajíčka rozbijeme a do misy pripravíme zvlášť žĺtky a zvlášť bielky.

Rozdelíme žĺtky od bielkov. Foto - Kristýna

2Vyšľaháme žĺtky s cukrom – Pomocou robota alebo mixéra vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, aby nám vznikla pena.

Vyšľaháme žĺtky s cukrom. Foto - Kristýna

3

Prilejeme mlieko a rum – Do vyšľahaných žĺtkov s cukrom prilejeme mlieko a rum, a ešte spolu prešľaháme.

Prilejeme mlieko a rum. Foto - Kristýna

4

Primiešame múku s kypriacim práškom – Do zmesi postupne primiešame múku so zamiešaným kypriacim práškom.

Primiešame múku s kypriacim práškom. Foto - Kristýna

5Prilejeme olej – Keď máme dobre všetko premiešané, prilejeme olej a ešte naposledy zamiešame.

Pridáme olej. Foto - Kristýna

6

Vyšľaháme bielka – Bielka vyšľaháme so štipkou soli do hustého snehu. Ideálne v robote cca 10 minút.

Vyšľaháme bielka. Foto - Kristýna

7

Cesto zmiešame so snehom – V miske ručnou metličkou pár ťahmi zmiešame cesto so snehom.

Bábovka: Cesto zmiešame so snehom. Foto - Kristýna

8

Dáme do formy a pečieme – Cesto vlejeme do pripravenej formy, vymastenej tukom a vysypanej múkou alebo strúhankou, a dáme piecť na 180°C. Bábovka sa nám upečie asi za 45 minút.

Dáme do formy a pečieme. Foto - Kristýna

9

Na záver bábovku vyklopíme a môžeme posypať práškovým cukrom.

Mäkučká bábovka. Foto - Kristýna

Bábovka je hotová. Toto je výsledok. Prajeme vám dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na nadýchané langoše. Vyskúšajte aj náš recept na jahodovú bublaninu. A tu je naša orechová bábovka.

Videorecept: bábovka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu