19x hlasované

 
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Počet kusov: 18
 

Voňavá a mäkká bábovka, ktorej nikto neodolá. Mramorová bábovka je našou tradíciou už dlhé roky ako dezert za obedom. Pripravte si ju s nami. Recept je jednoduchý a príprava vám nezaberie veľa času. Tak smelo do toho a vyskúšajte aj iné recepty webu chutnérecepty.sk.

Mramorová bábovka 

Čakáte návštevu a neviete čo upiecť? Pekný víkend s rodinou pred vami a neviete, akú maškrtu pripraviť? Čo tak vyskúšať dvojfarebnú bábovku, nadýchanú a mäkučkú. Deti ju budú zbožňovať a zachutí aj akejkoľvek návšteve, ktorá k vám zavíta. 

Bábovka je jeden z najznámejších a najobľúbenejších pečivových dezertov. Tento klasický koláč má svoje korene v strednej Európe a stal sa populárnym po celom svete.

Bábovka je vynikajúcim dezertom pre rôzne príležitosti, vrátane rodinných osláv, sviatkov alebo jednoducho ako sladká pochúťka pre seba alebo hostí. Mramorová bábovka sa preslávila aj svojou jednoduchosťou, výbornou chuťou a schopnosťou osladiť si deň. 

Dvojfarebná mramorová bábovka sa podobá tej bežnej, avšak na rozdiel od tej bežnej obsahuje aj kakaové cesto. Okrem toho, že veľmi dobre vyzerá naservírovaná na tanieri, tak aj výborne chutí, pretože sa v ústach spájajú dve sladké chute. Ak by vám tam niečo chýbalo, pokojne môžete pridať ovocie alebo kúsky čokolády. Niekto si dokonca bábovku pečie s tvarohom. Avšak klasika je klasika, a preto vám odporúčame náš recept ako sa pripravuje mramorová bábovka.

Ak máte radi sladké raňajky, mramorová bábovka je to pravé. Hodí sa aj ako desiata pre deti do školy alebo olovrant so sebou na rodinný výlet. Dlhé cesty na dovolenku si tiež môžete spríjemniť vychutnaním dvojfarebnej bábovky. 

Mramorová bábovka je vynikajúcim dezertom pre rôzne príležitosti, vrátane rodinných osláv, sviatkov alebo jednoducho ako sladká pochúťka pre seba alebo hostí.

Zaujímavosti o bábovke

Názov „bábovka“ pochádza zo slova „baba“, čo v starých slovanských jazykoch znamenalo „stará žena“ alebo „stará matka“. Názov sa používal pre niektoré tradičné koláče, ktoré boli spojené so symbolikou plodnosti a ochrany.

Bábovka sa stala veľmi populárnym dezertom v krajinách strednej Európy, ako sú Rakúsko, Česko, Slovensko a Maďarsko. Je súčasťou ich tradičnej kuchyne a často sa pečie na rodinné oslavy a sviatky.

Bábovka získala veľkú popularitu aj v Spojených štátoch. Tento koláč sa tam dostal s imigrantmi zo strednej Európy a stal sa obľúbeným dezertom v amerických domácnostiach. V roku 1966 bol dokonca zavedený „Národný deň bábovky“ (National Bundt Cake Day), ktorý sa slávi 15. novembra.

V roku 2017 sa v USA podarilo upiecť najväčšiu bábovku na svete. Mala priemer 8 metrov, vážila 10 ton a použilo sa na ňu viac ako 6000 vajec.

Niet sa čomu diviť, že bábovku si obľúbilo toľko krajín vo svete. Viete si ju pripraviť na viacero spôsobov a pridať do nej ingrediencie podľa chuti. Dvojfarebná bábovka je dezert, ktorý sa oplatí vyskúšať. Okrem nej vám odporúčame aj najlepšiu metrový koláč, rýchlu banánovú roládu a tvarohovú bábovku. Tu je recept na jablkovú štrúdľu a tu ten na rebarborovú bublaninu. A tu je naša orechová bábovka a čokoládovo-banánová bábovka.

Tak hurá do pečenia!

Ingrediencie

Postup prípravy: mramorová bábovka 

1Oddelíme žĺtky od bielkov – Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky dáme do misky.

Oddelíme žĺtky od bielkov. Foto - Kristýna

2Pridáme maslo, kryštálový cukor a vanilínový cukor – K žĺtkom pridáme maslo izbovej teploty, cukor a vanilínový cukor. Všetky ingrediencie dobre premiešame. 

Pridáme maslo, kryštálový cukor a vanilínový cukor. Foto - Kristýna

3Pridáme mlieko, múku a kypriaci prášok – Do žĺtkovej zmesi pridáme mlieko, múku a kypriaci prášok. Všetko dobre premiešame. 

Pridáme mlieko, múku a kypriaci prášok. Foto - Kristýna

4Vyšľaháme sneh – Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, šľaháme cca 10 minút.

Vyšľaháme sneh. Foto - Kristýna

5Do cesta pridáme sneh – Do cesta jemne vmiešame metličkou vyšľahaný sneh.

Do cesta pridáme sneh. Foto - Kristýna

6

Pripravíme kakaové cesto – Z cesta odoberieme 1/3 cesta a pridáme doň kakao.

Pripravíme kakaové cesto. Mramorová bábovka vďaka nemu získa krásnu farbu. Foto - Kristýna

7

Do vymastenej a vysypanej formy na bábovku dáme najskôr svetlé cesto, potom kakaové a na záver znova svetlé. 

Cesto dáme do formy. Foto - Kristýna

8

Dáme piecť – Koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C na 45 minút. Mramorová bábovka je hotová. 

mramorová bábovka je hotová. Foto - Kristýna

Rovnako vám odporúčame skúsiť najlepší banánový chlieb alebo šťavnatý slivkový koláč s posýpkou z portálu ženyvmeste.sk. A tu je aj banánová bábovka.

Videorecept na mramorovú bábovku

Čo je to mramorová bábovka?

Mramorová bábovka je druh sladkého pečiva, ktoré je charakteristické kombináciou svetlého a tmavého cesta vytvárajúceho vzor podobný mramoru. Vzhľadom k tejto vzorovanej štruktúre je bábovka považovaná za atraktívnu a lákavú. Získava sa zmesou dvoch druhov cesta – svetlého a tmavého, ktoré sú kombinované a do seba pretiahnuté, čím vytvárajú charakteristický mramorový vzor. Mramorová b

Aké su kalórie mramorovej bábovky?

Kalorický obsah mramorovej bábovky sa môže líšiť v závislosti od presného receptu a použitých ingrediencií. Všeobecne platí, že mramorová bábovka má strednú až vyššiu kalorickú hodnotu, pretože obsahuje zvyčajne cukor, múku, vajcia, maslo a ďalšie prísady. Priemerné hodnoty kalórií pre mramorovú bábovku sa pohybujú od približne 300 do 400 kalórií na porciu, ktorá je zvyčajne 1-2 plátky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu