Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 20 kociek
 

Keď už neviete čo s úrodou jabĺk, vyskúšajte luxusné jablkové rezy so šľahačkou. Hodia sa ako dezert k nedeľnej káve alebo ako sladký rez pre návštevu. Skvelé spojenie šťavnatých jabĺk a nadýchanej šľahačky v poctivej vrstve. Rezy ulahodia nielen oku, ale aj vašim chuťovým pohárikom. Skúste ich podľa nášho receptu z webu chutnerecepty.sk.

Jablkové rezy

Máte doma veľa jabĺk a už neviete čo s nimi? Jablkové rezy so šľahačkou sú správna odpoveď na túto otázku. Pripraviť si ich môžete nielen počas sezóny jabĺk, kedy je ich neúrekom, ale aj kedykoľvek počas roka, pretože takýto zákusok sa hodí vždy. Chutí výborne, keďže kombinácia sviežich jabĺk a jemnosť šľahačky vytvára v ústach neodolateľne jemnú chuť. 

Navyše, koláče a zákusky z jabĺk sú vždy dobrý nápad, najmä počas jesene. Jablká majú príjemnú sladkú a jemne kyslú chuť, ktorá sa pri pečení ešte umocňuje. V jablkovom koláči sa teda kombinuje sladká chuť ovocia so štruktúrou a chuťou cesta, čo vytvára vynikajúcu kombináciu.

Jablkové koláče môžu byť prispôsobené rôznym chutiam a preferenciám. Môžete ich pripraviť so škoricou, orechmi, vanilkou alebo ďalšími prísadami, ktoré posilňujú chuť jabĺk a dodávajú koláču ešte viac charakteru. V prípade, že si doma pripravíte jablkové rezy, to hneď pochopíte.

Zároveň sú jablká bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Keď ich pridáte do koláča, zvyšujete jeho výživovú hodnotu a pridávate živiny dôležité pre zdravie. Vláknina v jablkách pomáha pri trávení a udržuje vás dlhšie nasýtenými.

Prečo sú obľúbené jablkové koláče?

Jablkové koláče a zákusky, medzi ktorými majú jablkové rezy svoje stabilné miesto, sú vhodné na rôzne príležitosti. Môžu byť skvelým dezertom na rodinné stretnutie, sviatky alebo špeciálne príležitosti. Taktiež sa dajú servírovať ako sladká pochúťka pri káve alebo čaji.

Okrem toho majú úžasnú vôňu, ktorá sa šíri po celej kuchyni počas pečenia. Keď ich ochutnáte, môžete sa tešiť nielen na skvelú chuť, ale aj na potešenie z domáceho pečenia. 

Celkovo povedané, jablkové koláče sú vždy dobrý nápad, pretože spájajú vynikajúcu chuť jabĺk s výživnými prínosmi ovocia a prinášajú radosť a potešenie prostredníctvom sladkej dobroty.

Ak sa vám zvýšili jablká, máme pre vás pár tipov, ako ich ešte využiť. Napríklad takému koláču ako je jablkové pité od babičky odolá len málokto.

Deti najviac obľubujú jablkovú presnidávku a ak chcete upiecť niečo extra rýchle, tak jablková štrúdľa je to pravé. Alebo rýchly jablkový koláč. Vyskúšajte aj náš recept na legendárny jablkový koláč alebo jablkový mrežovník. A tu je recept na obľúbený metrový koláč alebo najlepší punčák.

Pustime sa do pečenia!

Ingrediencie

  • 1 kg jabĺk,
  • 4 ks vanilkového cukru,
  • 3 ks vanilkového pudingu,
  • 6 ks vajíčok,
  • 200 g kryštálového cukru,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 1 ks kypriaceho prášku,
  • 600 ml vody,
  • 100 ml oleja,
  • 3 ks šľahačky v prášku,
  • 450 ml mlieka,

Postup prípravy: Luxusné jablkové rezy

1Jablká na jablkové rezy postrúhame a dáme dusiť – Jablká ošúpeme, postrúhame a dáme do hrnca s 300 ml vody a vanilkovým cukrom podusiť do mäkka na cca 10 minút.

Jablká postrúhame a dáme dusiť. Foto - Kristýna

2Pridáme puding – V 200 ml vody si rozmiešame metličkou puding, zmes vylejeme k jablkám a varechou miešame 3 minúty. Následne to dáme ochladiť mimo sporáka. 

Pridáme puding. Foto - Kristýna

3Vyšľaháme sneh – Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov potom vyšľaháme sneh.

Vyšľaháme sneh. Foto - Kristýna

4Pripravíme korpus – Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom, potom pridáme olej, 100ml vody, múku a kypriaci prášok. Nakoniec vmiešame sneh. 

Pripravíme korpus. Foto - Kristýna

5Upečieme korpus – Plech vytrieme olejom, posypeme múkou a vylejeme naň cesto. Následne dáme piecť na 20 min a 180°C.

Upečieme korpus. Foto - Kristýna

6

Pridáme náplň – Na vychladnutý korpus natrieme jablkovú náplň v rovnomernej vrstve.

Pridáme náplň. Foto - Kristýna

7

Pripravíme šľahačku – Šľahačku vyšľaháme podľa návodu a vylejeme na korpus s jablkovou náplňou.

Pripravíme šľahačku. Foto - Kristýna

8

Luxusné jablkové rezy nakoniec posypeme grankom, ale môžete aj kakaom alebo nastrúhanou čokoládou. Toto je výsledok.

Posypeme grankom. Foto - Kristýna

Rovnako vám odporúčame skúsiť najlepší hrnčekový perník alebo piškótový koláč s ovocím a šľahačkou z portálu zenyvmeste.sk. Alebo šťavnatý ovocný koláč. Tu je naša punčová torta.

Videorecept ako pripraviť jablkové rezy so šľahačkou

Prečo jesť jablká?

Jesť jablká je prospešné z niekoľkých dôvodov:

Výživová hodnota: Jablká sú bohaté na živiny, ako sú vitamíny (najmä vitamín C), vlákninu, minerály a antioxidanty. Tieto živiny prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu a udržiavajú ho zdravým.

Vláknina: Jablká obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Vláknina pomáha udržiavať zdravé trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole telesnej hmotnosti.

Antioxidanty: Jablká obsahujú antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele. Tieto voľné radikály môžu spôsobovať oxidatívny stres a prispievať k ochoreniam ako sú srdcové ochorenia, niektoré typy rakoviny a zrýchlené starnutie. Antioxidanty v jablkách pomáhajú chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

Hydratácia: Jablká, ktorými sú jablkové rezy charakteristické obsahujú aj veľké množstvo vody, čo pomáha udržiavať hydratáciu tela a zdravý stav pokožky.

Zdravé srdce: Vysoký obsah vlákniny, antioxidantov a vitamínu C v jablkách prispieva k zdraviu srdca. Vláknina a antioxidanty pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu, zatiaľ čo vitamín C podporuje zdravie ciev a srdcového tkaniva.

Zníženie rizika chronických chorôb: Pravidelná konzumácia jabĺk sa spája so zníženým rizikom vzniku niektorých chronických chorôb, vrátane srdcových ochorení, niektorých typov rakoviny, cukrovky a ochorení dýchacích ciest.

Okrem týchto zdravotných výhod sú jablká, ktoré jablkové rezy obsahujú v hojnej miesre tiež chutné, ľahko dostupné a ľahko sa prenášajú. Sú vhodnou voľbou pre zdravú, vyváženú stravu a môžu byť súčasťou rôznych jedál a receptov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu