Jablková štrúdľa z lístkového cesta dokáže prevoňať domov teplučkým pocitom skutočného domova. Tento jednoduchý recept zvládnu aj začiatočníci. V recepte sme použili domáce „skoré“ jablká. Vyskúšajte ho s nami!
Jablková štrúdľa z lístkového cesta
Jablková štrúdľa je dezert, ktorý sa mnohým z nás spája s pocitom detstva. Pripravte si túto neodolateľnú štrúdľu a preneste sa späť do detských čias.
Štrúdľu si viete vychutnať so šálkou horúceho čaju, vareného vínka alebo len tak so šľahačkou, poprípade poliatu vanilkovým pudingom. Spôsobov je veľa, každý z nás má rád niečo iné. Ale jablková štrúdľa chutí všetkým.
Hurá do pečenia!
Ingrediencie na jablkovú štrúdľu
- 2 ks lístkové cesto,
- 12 – 20 ks jablká (podľa veľkosti),
- 0,5 balíček škorice,
- 16 PL kryštálový cukor,
- 16 PL strúhanka,
- 1 vajce
Postup prípravy
1Pripravíme jablká – Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Rozdelíme na 4 časti.
2Rozvaľkáme cesto – Cesto tiež rozdelíme na 4 časti. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto.
3Jablká dáme na cesto – Na cesto dáme jablká, okraje necháme cca 2-3 cm suché, aby nám jablká nevytiekli.
4Posypeme cukrom – Na jablká sypeme cukor, na jednu štrúdľu 4 veľké lyžice cukru.
5Posypeme strúhankou – Na jablká s cukrom dáme strúhanku, opäť na každú štrúdľu 4 veľké lyžice strúhanky. Strúhanku dávame tak, aby nám nevytiekla šťava z jabĺk.
6
Posypeme škoricou – Na záver dáme škoricu, posypeme podľa chuti.
7
Zrolujeme a dáme piecť – Každú štrúdľu zrolujeme, dáme na plech a potrieme rozmiešaným vajíčkom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút.
Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť a rovnako ponúkame ďalšie sladké recepty od portálu Ženy v meste – najlepšie venčeky, zamatová roláda alebo fantastické čokoládové muffiny.
Existuje niekoľko dôvodov, prečo je jablková štrúdľa dobrý nápad. Po prvé, má skvelú chuť. Kombinácia sladkých, šťavnatých jabĺk s krehkým cesto vie byť neodolateľná. Varené jablká s cukrom vytvárajú výnimočnú chuťovú kombináciu. Po druhé, je vhodná pre rôzne príležitosti. Môže byť servírovaná ako sladké dezertné jedlo, prípadne aj ako teplé predjedlo. Ide o obľúbený koláč na sviatky, rodinné stretnutia či jednoducho ako lahodná pochúťka kedykoľvek počas roka.
Okrem toho, jablká obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály veľmi prospešné pre naše zdravie. Navyše sa pripravuje z obyčajných surovín, ako sú múka, maslo, cukor a vajcia, čo z nej robí relatívne jednoduchú a cenovo dostupnú voľbu.
Dôvodom jej obľúbenosti je aj to, že ju viete prispôsobiť vlastným preferenciám a chuťovým kombináciám. Môžete pridať orechy, sušené ovocie, škoricu, citrónovú kôru alebo iné ingrediencie podľa svojho výberu, čo vám umožní vytvoriť jedinečný a originálny dezert. Pripravte si ju s nami rýchlo a jednoducho.
História štrúdle
História jablkovej štrúdle siaha až do stredoveku a je spojená s kuchárskymi tradíciami stredoeurópskych krajín, ako sú Rakúsko, Maďarsko a Slovensko.
Krajina pôvodu jablkovej štrúdle sa často pripisuje Rakúsku a je známe, že bola populárna už v 17. storočí. Podobné dezerty s jablkami však boli známe aj v iných častiach Európy.
Jablková štrúdľa sa postupne rozšírila do rôznych častí sveta vďaka kuchárom, ktorí ju prinášali so sebou na svojich cestách. V mnohých krajinách sa stala súčasťou miestnej kuchyne a získala si svoje miesto v gastronomickej kultúre.
Štrúdľa je dodnes obľúbeným dezertom vo viacerých krajinách a je súčasťou mnohých tradičných jedál v stredoeurópskej kuchyni. Je to ikonická a chutná pochúťka, ktorá sa stala súčasťou kultúrneho dedičstva tejto oblasti. Tak poďte si ju pripraviť s nami.
Odporúčame vám vyskúšať aj recepty na naše ďalšie koláče – najlepšia marhuľová bublanina, jednoduchý cheesecake alebo zdravá mrkvová bábovka s orechami. Vyskúšajte aj náš recept na rýchlu banánovú roládu, alebo jablkové rezy, či recept na jablkové pité. Alebo domácu žemľovku. A tu je recept na obľúbený metrový koláč.
Videorecept ako sa robí jablková štrúdľa z lískového cesta
Ďalšie overená recepty na koláče