5/5 - (14 votes)

 
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 1 plech = 4 štrúdle
 

Jablková štrúdľa z lístkového cesta. Dokáže prevoňať domov teplučkým jablkovým závinom. Tento jednoduchý recept zvládnu aj začiatočníci. V recepte sme použili domáce „skoré“ jablká. Vyskúšajte ho s nami!

Jablková štrúdľa z lístkového cesta

Jablková štrúdľa je dezert, ktorý sa mnohým z nás spája s pocitom detstva. Pripravte si túto neodolateľnú štrúdľu a preneste sa späť do detských čias. 

Štrúdľu si viete vychutnať so šálkou horúceho čaju, vareného vínka alebo len tak so šľahačkou, poprípade poliatu vanilkovým pudingom. Spôsobov je veľa, každý z nás má rád niečo iné. Ale jablková štrúdľa chutí všetkým. 

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je jablková štrúdľa dobrý nápad. Po prvé, má skvelú chuť. Kombinácia sladkých, šťavnatých jabĺk s krehkým cesto vie byť neodolateľná. Varené jablká s cukrom vytvárajú výnimočnú chuťovú kombináciu. Po druhé, je vhodná pre rôzne príležitosti. Môže byť servírovaná ako sladké dezertné jedlo, prípadne aj ako teplé predjedlo. Ide o obľúbený koláč na sviatky, rodinné stretnutia či jednoducho ako lahodná pochúťka kedykoľvek počas roka.

Okrem toho, jablká obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály veľmi prospešné pre naše zdravie. Navyše sa pripravuje z obyčajných surovín, ako sú múka, maslo, cukor a vajcia, čo z nej robí relatívne jednoduchú a cenovo dostupnú voľbu.

Dôvodom jej obľúbenosti je aj to, že ju viete prispôsobiť vlastným preferenciám a chuťovým kombináciám. Môžete pridať orechy, sušené ovocie, škoricu, citrónovú kôru alebo iné ingrediencie podľa svojho výberu, čo vám umožní vytvoriť jedinečný a originálny dezert.

Pripravte si ju s nami rýchlo a jednoducho. 

História štrúdle

História jablkovej štrúdle siaha až do stredoveku a je spojená s kuchárskymi tradíciami stredoeurópskych krajín, ako sú Rakúsko, Maďarsko a Slovensko.

Krajina pôvodu jablkovej štrúdle sa často pripisuje Rakúsku a je známe, že bola populárna už v 17. storočí. Podobné dezerty s jablkami však boli známe aj v iných častiach Európy.

Jablková štrúdľa sa postupne rozšírila do rôznych častí sveta vďaka kuchárom, ktorí ju prinášali so sebou na svojich cestách. V mnohých krajinách sa stala súčasťou miestnej kuchyne a získala si svoje miesto v gastronomickej kultúre.

Štrúdľa je dodnes obľúbeným dezertom vo viacerých krajinách a je súčasťou mnohých tradičných jedál v stredoeurópskej kuchyni. Je to ikonická a chutná pochúťka, ktorá sa stala súčasťou kultúrneho dedičstva tejto oblasti. Tak poďte si ju pripraviť s nami.

Odporúčame vám vyskúšať aj recepty na naše ďalšie koláčenajlepšia marhuľová bublanina, jednoduchý cheesecake alebo zdravá mrkvová bábovka s orechami. Vyskúšajte aj náš recept na rýchlu banánovú roládu, alebo recept na jablkové pité.

Hurá do pečenia!

Ingrediencie na jablkovú štrúdľu 

  • 2 ks lístkové cesto,
  • 12 – 20 ks jablká (podľa veľkosti),
  • 0,5 balíček škorice,
  • 16 PL kryštálový cukor,
  • 16 PL strúhanka,
  • 1 vajce

Postup prípravy 

1Pripravíme jablká – Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Rozdelíme na 4 časti. 

 

Pripravíme jablká. Foto - Kristýna

2Rozvaľkáme cesto – Cesto tiež rozdelíme na 4 časti. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto. 

 

Rozvaľkáme cesto. Foto - Kristýna

3Jablká dáme na cesto – Na cesto dáme jablká, okraje necháme cca 2-3 cm suché, aby nám jablká nevytiekli.

 

Jablká dáme na cesto. Foto - Kristýna

4Posypeme cukrom – Na jablká sypeme cukor, na jednu štrúdľu 4 veľké lyžice cukru.

 

Posypeme cukrom. Foto - Kristýna

5Posypeme strúhankou – Na jablká s cukrom dáme strúhanku, opäť na každú štrúdľu 4 veľké lyžice strúhanky. Strúhanku dávame tak, aby nám nevytiekla šťava z jabĺk.

 

Posypeme strúhankou. Foto - Kristýna

6

Posypeme škoricou – Na záver dáme škoricu, posypeme podľa chuti.

Posypeme škoricou. Foto - Kristýna

7

Zrolujeme a dáme piecť – Každú štrúdľu zrolujeme, dáme na plech a potrieme rozmiešaným vajíčkom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút.

Jablková štrúdľa je hotová. Foto - Kristýna
Jablková štrúdľa je hotová. Foto – Kristýna

Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť a rovnako ponúkame ďalšie sladké recepty od portálu Ženy v mestenajlepšie venčeky, zamatová roláda alebo fantastické čokoládové muffiny

Videorecept ako sa robí jablková štrúdľa

Ďalšie overená recepty na koláče

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu