Čas prípravy: 15 minút,
Čas pečenia: 30 minút
Počet kusov: 30
 

Nadýchaná jahodová bublanina je dokonalý koláč. Upečte si ju k nedeľnej kávičke. Nielen deti si na nej skvele pochutia, ale bublanina zachutí aj každej návšteve, ktorá k vám zavíta. Recept je jednoduchý a rýchly, takže si ju môžete s nami pripraviť, kedykoľvek vás prepadne chuť. 

Jahodová bublanina

Jahodová bublanina od webu chutnerecepty.sk. Tento hrnčekový recept je v zdravšej verzii, keďže obsahuje špaldovú múku a trstinový cukor. Samozrejme, že výber je iba na vás, kľudne môžete použiť aj bežnú múku a kryštálový cukor

Jahodová bublanina sa hodí na raňajky, desiatu alebo len tak ku kávičke. Je to koláč, ktorý si môžete so sebou vziať na výlet alebo na dlhšiu cestu. Návšteva sa určite poteší, ak jej takýto koláč ponúknete.

Jahodová bublanina je skvelý nápad z viacerých dôvodov. Je to chutný dezert, ktorý sa dá ľahko pripraviť z jednoduchých a cenovo dostupných ingrediencií. Navyše, príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. 

Bublanina má tiež nostalgický význam pre mnohých ľudí, pretože viacerí si ju pamätajú z detstva a z rodinných osláv. Je to koláč, ktorý často prichádza na stôl v období letných prázdnin alebo sviatkov, čo môže priniesť pocit spokojnosti a pohody.

Celkovo je jahodová bublanina skvelý nápad nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje sociálne a nostalgické aspekty, ktoré ju robia obľúbeným dezertom mnohých ľudí.

Rôzne druhy bublaniny

Bublanina je skvelá taktiež v tom, že si ju viete pripraviť na viacero spôsobov. V podstate do nej môžete pridať hocijaké ovocie -jahody, čerešne, jablká, hrušky, maliny, ríbezle, čučoriedky atď.

Do cesta môžete pridať kakao a budete mať kakaovú bublaninu. Niekto si ju pripravuje tak, že polovicu bublaniny tvorí kakaové a druhú polovicu normálne cesto. Ide určite o zaujímavý a chutný spôsob ako bublaninu trochu ozvláštniť. 

Do cesta na plechu môžete pokojne pridať aj puding. Hoci je to trochu nezvyčajné, veľa ľuďom to takto chutí. Jahodová bublanina sa môže podávať so šľahačkou, čokoládou alebo len tak, posypaná práškovým cukrom. Spôsobov je veľa, vy si vyberte ten najlepší a najchutnejší pre vás. 

Pre tých z vás, ktorí obľubujú tvaroh, tak kombinácia tvarohu v ceste a ovocia v bublanine bude nebíčko v papuľke. Na záver môžete koláčik jemne poliať čokoládou. Jahodová bublanina bude dokonalá. Podobne ako naša marhuľová bublanina.

Odporúčame vám vyskúšať aj náš recept na výborný cheesecake alebo skvelú nepečenú tortu s jahodami. Z portálu Ženy v meste sa určite oplatia vyskúšať tieto recepty na dezerty – klasické medové rezy, dokonalý oreo cheesecake alebo výborná čokoládová torta s parížskym krémom. Skúste aj muffiny.

Určite vám zachutí aj naša špaldová bublanina, alebo rebarborová bublanina. Aj tu je naša bublanina. Prečítajte si aj náš článok 9 rád ako sa robí jahodový lekvár a džem?

Ingrediencie na jahodovú bublaninu

hrnček – 200 ml

  • 6 vajec,
  • 3/4 hrnčeka kryštálového (trstinový) cukru,
  • 3/4 hrnčeka vlažnej vody, 
  • 3/4 hrnčeka oleja,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky (alebo 1 hrnček špaldovej múky + 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky),
  • 1 prášok do pečiva,
  • čerstvé jahody (cca dve plné hrste),

Postup receptu: jahodová bublanina 

1Ako prvé si pripravíme jahody, ktoré umyjeme, zbavíme stopiek a osušíme. Rozkrojíme ich na polovice. 

Pripravíme si jahody. Foto - Nela

2Vajíčka a cukor vyšľaháme spolu na penu. Ak máte doma kuchynský robot, pomôžte si ním a ušetríte čas.

 

Vyšľaháme penu. Foto - Nela

3

Postupne po kvapkách pridávajte vlažnú vodu a olej. Hmota tak zvýši svoj objem.

 

Pridáme vodu a olej. Foto - Nela

4

Následne varechou opatrne primiešajte aj preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

 

Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom. Foto - Nela

5

Na plech (veľkosť – 37×27 cm) dáme papier na pečenie a vylejeme naň hotové cesto.

 

Cesto vylejeme na plech. Foto - Nela

6

Rúru si predhrejeme na 200 °C a vložíme do nej plech s cestom (zatiaľ bez jahôd). Cesto takto predpečieme na 5 minút.

 

Cesto predpečieme a jahodová bublanina chutí dokonale. Foto - Nela

7

Nakoniec pridáme jahody a pečieme na 180°C, 20 minút. Tým, že cesto predpečieme, jahody doňho neklesnú a zostanú krásne viditeľné na povrchu. Jahodová bublanina je hotová.

 

Jahodová bublanina. Foto - Nela

Tip na záver: Do bublaniny môžete nahádzať v podstate akékoľvek ovocie, aké máte radi. Určite to vyskúšajte. Na záver už len bublaninu posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na najlepšie rumové guľky alebo napríklad aj vynikajúci jablkový koláč.

Videorecept na prípravu bublaniny

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu