Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 30 minút
Počet kusov: 30 
 
Cuketový koláč s čokoládou. Máme pre vás hrnčekový recept na tento sladký zákusok z cukety, tento koláč si vás zaručene získa a zároveň pozitívne prekvapí. Pripravte si ho s nami podľa nášho hrnčekového receptu z webu Chutné recepty

Cuketový koláč 

Ak sa pýtate, aký to len môže byť koláč z cukety, tak odpoveď je jednoduchá – výborný. Hoci to znie na prvý pohľad prekvapivo, ale verte nám, naozaj je výborný a len málokto spozná, že v ňom naozaj je cuketa. Zároveň je zdravý, čo ocenia najmä tí, ktorí si strážia kalórie. 

Sladký cuketový koláč s čokoládou je jednou z tých neskutočných kombinácií, ktoré vám môžu vyčariť úsmev na tvári už len pri prvom pohľade. Táto nevšedná pochúťka kombinuje čerstvé cukety s bohatou čokoládovou chuťou, vytvárajúc tak harmonický zmes sladkosti a sviežosti.

Jednou z najúžasnejších vecí na tomto koláči je, že cuketa pridáva vlhkosť a šťavnatosť, čo robí z koláča neuveriteľne mäkký a dokonale vláčny dezert. Cuketa tiež pomáha znížiť obsah tuku a kalórií, čo z neho robí vhodnú voľbu pre tých, ktorí sa snažia stravovať zdravšie.

Pri pečení sa cuketa rozpustí a zlieva s čokoládovým cestom, vytvárajúc tak bohaté a hladké textúry. Keďže cuketa má miernu chuť, nedominuje nad sladkosťou čokolády, ale prispieva k jej celkovému charakteru. Okrem vynikajúcej chuti je cuketový koláč s čokoládou aj skvelým spôsobom, ako využiť zbytočné množstvo cukiet, ktoré môžete mať na záhrade. Cuketa je často veľmi produktívna zelenina, a preto môže byť skvelý nápad využiť ju aj v sladkých dezertoch.

Ako mnoho koláčových receptov, aj cuketový koláč s čokoládou ponúka priestor pre rôzne variácie. Môžete ho ozvláštniť pridaním orechov, sušeného ovocia alebo klinčekov na zvýraznenie chuti. Ak ste vegetarián alebo vegán, môžete ho prispôsobiť svojmu životnému štýlu použitím vegánskych surovín, ako je náhrada za vajíčka alebo maslo.

Celkovo povedané, cuketový koláč s čokoládou je vynikajúci spôsob, ako si vychutnať to najlepšie z oboch svetov: sviežu zeleninu a sladkú čokoládu. Je to unikátny a chutný spôsob, ako využiť sezónu cukiet a potešiť svoje chuťové poháriky. Nech už ho pripravíte pre seba, rodinu alebo priateľov, určite vás tento neobyčajný dezert poteší a zanechá vám sladkú spomienku.

Sladké koláče zo zeleniny 

Cuketový koláč s čokoládou rozhodne nie je jediný, ktorý zahŕňa zeleninu. V skutočnosti existuje veľa receptov, ktoré sú naozaj sladké a obsahujú zeleninu, ktorú len málokedy je cítiť v dezerte. Mnohé z receptov sú veľmi obľúbené a pripravujú sa často či už ako súčasť osláv alebo ako drobnosť ku kávičke. Tu je niekoľko príkladov na sladké koláče zo zeleniny:

  1. Mrkvový koláč: Mrkvový koláč je klasika medzi sladkými koláčmi so zeleninou. Tento koláč je bohatý na vitamíny a vlákninu. Mrkva pridáva do koláča šťavnatosť a sladkú chuť. Môže byť doplnený orechmi, sušeným ovocím a korením ako škorica a muškátový oriešok.

  2. Tekvicový koláč: Tekvicový koláč je ďalším obľúbeným dezertom s využitím zeleniny. Tekvica dodáva koláču bohatú oranžovú farbu a jemnú sladkosť. Môžete použiť rôzne druhy tekvíc, ako napríklad hokkaido, butternut alebo muškátovú tekvicu. Pridajte klasické tekvicové koreniny, ako je škorica, zázvor a klinček, aby ste koláču dodali ešte viac chuťového bohatstva.

  3. Cviklový koláč: Cviklový koláč je ďalším príkladom sladkého koláča so zeleninou. Cvikla pridáva do koláča nádhernú purpurovú farbu a jemnú sladkosť. Má tiež výraznú chuť, ktorá môže koláču dodávať zaujímavú špecifickú charakteristiku. 

  4. Špenátový koláč: Špenátový koláč je neobvyklý, ale veľmi chutný spôsob, ako využiť špenát. Špenát pridáva do koláča jemnú zelenú farbu a príjemnú chuť. Môže byť kombinovaný s ricottou alebo kozím syrom, aby sa vytvorila krémová vrstva.

Tieto sú len niektoré príklady sladkých koláčov so zeleninou, no možnosti sú neobmedzené. Experimentujte s rôznymi druhmi zeleniny a pridávajte do svojich receptov rôzne ingrediencie, aby ste vytvorili jedinečné a chutné dezerty.

Vyskúšajte náš recept na mrkvovú bábovku s orechmi. Na webe Ženy v meste nájdete recept na výborný cuketový perník.

Ingrediencie

hrnček = 250 ml

Základné ingrediencie

  • 3 hrnčeky nastrúhaná cuketa (1/2 väčšia cuketa alebo 2 ks menšia cuketa),
  • 200 g tmavá čokoláda (min. 52 % kakaa)

Mokré ingrediencie 

  • 1,5 hrnčeka mlieko,
  • 3/4 hrnčeka olej, 
  • 3 ks veľké vajcia (alebo 4 ks menšie vajcia)

Suché ingrediencie 

  • 3 hrnčeky hladká špaldová múka, 
  • 1 – 1,5 hrnčeka kryštálový cukor (trstinový cukor),
  • 2 ks vanilínový cukor,
  • 3 kopcovité PL kakao,
  • 2 ČL škorica (nemusí byť),
  • 1 ks kypriaci prášok,
  • 1 ČL sóda bikarbóna

Postup receptu

Ako prvé si pripravíme cuketu, ktorú ošúpeme a zbavíme dužiny s jadierkami. Cuketu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Ak je cuketa príliš vodnatá, vyžmýkajte z nej vodu. Následne v jednej miske vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom (mokré ingrediencie). V druhej miske vymiešame všetky suché ingrediencie. 

Pripravíme si suché a mokré ingrediencie. Foto - Nela

2Následne spolu zmiešame mokré a suché ingrediencie a všetko dôkladne premiešame. Čokoládu nakrájame (nasekáme/nastrúhame) na menšie kúsky a spolu s cuketou ju zamiešame do cesta. 

Zmiešame spolu a pridáme čokoládu. Foto - Nela

3

Plech o veľkosti 30×40 vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme tukom a múkou. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Ak máte doma menší plech, tak koláč bude vyšší a piecť sa bude dlhšie. Upečený cuketový koláč necháme vychladnúť a máme hotovo. Na záver ho môžete ešte posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou. Kto má rád džem, tak aj potrieť džemom. Kúsok šľahačky alebo zmrzliny tiež nie je zlý nápad. Nech sa páči, cuketový koláč máme hotový. 

Pečieme. Foto - Nela

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu