Príprava: 20 min,
Čas varenia: 8 min,
Počet porcií: 15,
 

Banánová roláda je výborný recept, ak čakáte návštevu a chcete pripraviť niečo nenáročné, no zároveň veľmi chutné. Máme pre vás tip na rýchlu banánovú roládu. Ľahučký dezert ku káve, ktorému naozaj nikto neodolá.

Banánová roláda

Rýchla banánová roláda je dezert, ktorý bude chutiť určite každému. Pochutia si na nej deti, ale aj dospelý. Pretože jej príprava naozaj nie je náročná, zvládne ju aj začiatočník. Môžete si ju pripraviť ako zákusok za nedeľným obedom alebo počas pracovných dní po práci, keďže recept je naozaj rýchly a jednoduchý.

Ak ste skúsili pripraviť banánovú roládu v minulosti, no výsledok nevyšiel, ako ste si predstavovali, žiadne strachy! S fotoreceptom od webu chutnerecepty.sk nemáte kde zaváhať. Postup je jednoduchý a zrozumiteľný aj pre úplných začiatočníkov.

Banánová roláda je dezert pripravený z tenkého krehkého cesta, ktoré je naplnené krémom a banánom a zvinuté do podoby rolády. Cesto sa zvyčajne pečie na papieri na pečenie a potom sa prevráti na utierku, na ktorú sa nanesie krém a zvinie sa. 

Banánová roláda je skvelá aj v tom, že sa dá upraviť podľa chuti. Napríklad, krém môže byť vyrobený s rôznymi príchuťami, ako je vanilka, čokoláda alebo orechy, a rovnako aj banány môžu byť nahradené iným ovocím.

Tým z vás, ktorým nechutia banány, si pokojne môžu pripraviť roládu s jahodami. Dajú sa kombinovať aj dve alebo viaceré druhy ovocia, chuti sa predsa medze nekladú. 

Ak chcete zdravšiu verziu banánovej rolády, môžete použiť zdravšie alternatívy, ako sú celozrnné múky, neupravené sladidlá, ako napríklad med alebo javorový sirup, a minimalizovať množstvo cukru a tuku v recepte.

História rolády s banánom

Banánová roláda je dezert, ktorý vznikol Európe v 19. storočí. Presný pôvod receptu nie je úplne známy, ale je možné, že sa začal pripravovať v Nemecku alebo Rakúsku.

V tom čase sa v Európe stále viac obchodovalo s banánmi a tie sa stali čoraz populárnejšie. Banánová roláda sa stala jedným z mnohých dezertov, ktoré boli vymyslené v tomto čase.

Roláda sa v priebehu času stala populárnym dezertom na rôzne príležitosti a je obľúbená po celom svete. Dnes sa mnohé recepty na banánovú roládu líšia v závislosti od krajiny a kultúry, ale zvyčajne sa skladajú z tenkej vrstvy cesta s náplňou z pudingového krému alebo sladkej smotany a kúskami banána.

Banánová roláda sa stala populárnym dezertom na mnohé príležitosti, ako sú rodinné oslavy, narodeniny alebo Vianoce.

Odporúčame vám vyskúšať aj recepty na naše ďalšie koláčenajlepšie rumové guľky, jednoduchý cheesecake alebo hrnčekovú bublinu z portálu zenyvmeste.sk. Vyskúšajte aj náš recept na palacinky. Tu je aj recept na francúzsky krémeš. A tu je recept na obľúbený metrový koláč a nepečenú kokosovú roládu či zamatovú roládu. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov alebo biskupský chlebíček

Tak hurá do pečenia!

Ingrediencie

(15 porcií)

Postup prípravy receptu banánovej rolády

1Oddelíme žĺtky od bielkov – Vajíčka rozbijeme a oddelíme zvlášť žĺtky a zvlášť bielka. 

Banánová roláda na úvod. Oddelíme žĺtka od bielkov. Foto - Kristýna

2Žĺtky zmiešame s cukrom a kakaom – Do žĺtkov primiešame kryštálový cukor a kakao a ručne metličkou vymiešame. 

Zmiešame žĺtky, cukor a kakao. Foto - Kristýna

3Vyšľaháme sneh z bielkov – Bielky pomocou mixéra šľaháme približne 10 minút na hustý sneh. 

Vyšľaháme sneh. Foto - Kristýna

4Všetko zmiešame dokopy – hustý sneh primiešame metličkou k zmesi so žĺtkami. 

Zmiešame zmes zo žĺtkov a sneh. Foto - Kristýna

5Dáme piecť – na papier na pečenie vylejeme cesto, uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry na 2OO°C na 8 minút. 

Cesto banánovej rolády dáme na papier a pečieme. Foto - Kristýna

6

Preložíme na papier – po upečení preložíme cesto na druhý papier na pečenie, po 5 minútach dáme papier z cesta dole a zrolujeme. Necháme vychladnúť.

Cesto banánovej rolády zrolujeme. Foto - Kristýna

7

Vyšľaháme smotanu s cukrom – medzitým vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom do hustej šľahačky. 

Vyšľaháme smotanu a cukor. Foto - Kristýna

8

Pridáme tvaroh – do šľahačky ručne primiešame tvaroh. 

Banánová roláda si ho zaslúži. Pridáme tvaroh. Foto - Kristýna

9

Na piškótu dáme krém a banány – piškótu rozrolujeme, rovnomerne potrieme krémom a dáme banán.

Na cesto dáme krém a banány. Foto - Kristýna

10

Zrolujeme – roládu zrolujeme a dáme chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Ak chcete, hotovú ju môžete poliať roztopenou čokoládou. Samozrejme, tí, ktorí nevedia vydržať, si môžu pochutiť hneď.

Banánová roláda je hotová. Foto - Kristýna

Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť a rovnako ponúkame ďalšie recepty na koláče od portálu Ženy v meste. Skúste aj recept na čokoládovú roládu z portálu Najlepšie koláče. Tu je aj starý recept na medovníky. Alebo vyskúšajte recept na zamatovú roládu.

Videorecept ako sa robí banánová roláda

Ďalšie overená recepty na koláče

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu