Najlepšia marhuľová bublanina je výborný nápad, pretože jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Navyše, tento recept si viete pripraviť len s pomocou hrnčeka, takže nepotrebujete váhu. Šťavnatá marhuľová bublanina podľa webu Chutné Recepty.
Marhuľová bublanina
Kľúčom k príprave šťavnatej a chutnej marhuľovej bublaniny je predpiecť si ju a až následne poukladať ovocie, aby ostalo pekne na vrchu a neprepadlo sa dole. Bublanina bude nadýchaná a jemná. Namiesto marhúľ môžete zvoliť aj iné ovocie.
Marhuľovú bublaninu si viete pripraviť aj v zdravšej verzii, a to tak, že si nahradíte hladkú múku za špaldovú a kryštálový cukor za trstinový.
Aj napriek tomu, že do bublaniny môžete zvoliť hocijaké ovocie, marhule jej dodajú tú správnu šťavnatú chuť. Marhule sú navyše bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha chrániť telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodzovať bunky. Okrem toho sú marhule tiež bohaté na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí a kože.
Marhule obsahujú aj minerály, ako je draslík, ktorý je dôležitý pre srdce a krvný tlak, a horčík, ktorý podporuje zdravie kostí a svalov. Vláknina v marhuli tiež pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a regulovať hladinu cukru v krvi.
Marhule majú zároveň výbornú sladkú chuť, niektoré sú jemne kyslasté, čo vie skvele doladiť chuť bublaniny.
Marhuľová bublanina sa najlepšie pripravuje v lete s čerstvými marhuľami, ale aj v zime chutí skvele. Pripravte si ju spolu s nami podľa nášho fotoreceptu. A tu je naša bublanina.
Rôzne druhy bublaniny
Pripravte si bublaninu na akýkoľvek spôsob. S hocijakým ovocím chutí skvele, môžete do nej pridať maliny, jahody, čučoriedky, hrušky a akékoľvek iné ovocie.
Do marhuľovej bublaniny sa hodí aj tvaroh, ktorý môžete pridať do cesta pred pečením. Niekto si namiesto tvarohu dáva rád puding. Ako vždy, je to na vás, chutiam sa medze nekladú. To, že si viete bublaninu pripraviť na akýkoľvek spôsob, je ďalším dôvodom, prečo je dlhé roky taká obľúbená.
Vždy si ju viete pripraviť aj v zdravšej verzii, pridať menej cukru alebo iné sladidlá. Marhuľová bublanina je obľúbená aj u detí, je to jeden z koláčov, ktoré môžu konzumovať aj tí najmenší. A tu je mrkvová bábovka.
Takže, keď hľadáte zdravú alternatívu pre svoj jedálniček, neváhajte si pripraviť aj pečeného lososa v rúre na našom webe. Vyskúšajte napríklad aj zdravé recepty z portálu Ženy v meste – zapekané cestoviny s brokolicou, zdravý vajíčkový šalát s hráškom alebo kuracie soté s ryžou.
Určite vám zachutí aj naša špaldová bublanina, alebo rebarborová bublanina.
Ingrediencie: marhuľová bublanina
hrnček – 200 ml
- 2 hrnčeky polohrubej múky, (alebo 1 hrnček špaldová a 1 hrnček celozrnná špaldová múka),
- 6 ks vajec,
- 3/4 hrnčeka kryštálového (trstinový) cukru,
- 3/4 hrnčeka oleja,
- 3/4 hrnčeka vlažnej vody,
- 1/2 bal. prášok do pečiva,
- 15 – 20 ks marhule (podľa veľkosti),
Postup receptu: marhuľová bublanina
1 Marhule si umyjeme, osušíme, rozpolíme a odstránime z nich kôstky. Pokojne ich môžete nakrájať na menšie kusy.
2Žĺtky vyšľaháme spolu s kryštálovým (trstinovým) cukrom na penu.
3
K žĺtkom postupne, po kvapkách, pridáme vlažnú vodu a olej, bublanina bude týmto spôsobom potom ešte jemnejšia.
4
Následne primiešame (ideálne stierkou) múku zmiešanú s práškom do pečiva, potom aj tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
5
Na plech na pečenie (veľkosť 37×27 cm) dáme papier na pečenie a rozotrieme naň cesto.
6
Bublaninu si najprv predpečieme bez ovocia, ovocie tak lepšie ostane na vrchu.
7
Cesto si predpečieme na 5 minút, pri teplote 200°C. Až potom poukladáme marhule.
8
Bublaninu budeme ďalej piecť približne 20 minút na 180°C, podľa potreby samozrejme.
9
Marhuľová bublanina je hotová. Necháme ju vychladnúť a môžeme ju posypať práškovým cukrom.
Tip na záver: Bublaninu si môžete upiecť s rôznym ovocím, podľa chuti. Tento koláč zvládne aj začiatočník. Máme pre vás aj recept na rýchlu bábovku. Prípadne tento recept na extra šťavnatú bublaninu.