Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Počet porcií: 16 – 18 ks
 

Čokoládovo-banánová bábovka je chutný koláč s výbornou kombináciou čokolády a banánov. Je to skvelý tip na desiatu do školy, ako niečo sladké ku kávičke alebo ako pochúťka na dlhé cesty. Chutná čokoládovo-banánová bábovka sa skvele hodí aj k čaju na raňajky a častokrát zmizne ešte skôr, než si stihnete všimnúť. Pripravte si túto bábovku podľa receptu portálu Chutné recepty

Čokoládovo-banánová bábovka

Šikovným tipom ako využiť zrelé banány je upiecť si z nich sladké pečivo. Môžete vyskúšať túto jednoduchú a vláčnu dvojfarebnú bábovku. Potrebujete len niekoľko základných surovín, ktoré určite máte doma a pár zrelých banánov. Ideálne sú také, ktorým už hnedne šupka, vtedy sú banány už trochu prezreté a sú oveľa sladšie. Výhodou je, že môžeme použiť do dezertu menej pridaného klasického cukru, prezreté banány dodajú bábovke sladkosť. Ak chcete, môžete si bábovku pripraviť celú čisto kakaovú alebo úplne bez kakaa. Uvedené suroviny vystačia na malú formu s objemom 1,3 l. Čokoládovo-banánová bábovka stojí za vyskúšanie!

Čokoládovo-banánová bábovka nie je len skvelým dezertom, ale aj zaujímavým spojením dvoch vynikajúcich prísad. Okrem jednoduchého receptu, ktorým môžeš vytvoriť túto lahodnú pochúťku, existuje mnoho ďalších aspektov, ktoré stojí za to poznať.

Výživové hodnoty tejto bábovky sú pôsobivé. Banány, jedna z hlavných zložiek, sú bohatým zdrojom vitamínov, najmä C a B6, draslíka a vlákniny. Čokoláda, na druhej strane, obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidantné vlastnosti a môžu prispievať k lepšiemu kardiovaskulárnemu zdraviu.

História báboviek siaha do 18. storočia v Európe, a tak tento dezert nesie so sebou bohatú kultúrnu tradíciu. Kreativita pri príprave čokoládovo-banánovej bábovky nemá hranice. Môžete pridať orechy, sušené ovocie alebo dokonca kávu pre unikátnu chuťovú skúsenosť.

Zaujímavý je aj fakt, že banány obsahujú tryptofán, ktorý je predchodcom serotonínu, známeho ako „šťastný hormón“. V kombinácii s čokoládou môže táto bábovka pomôcť zlepšiť náladu. Pre tých, ktorí dbajú na svoje zdravie, existujú varianty bez múky a bezlepkové recepty tejto bábovky, ktoré sú vhodné pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou.

V neposlednom rade, čokoládovo-banánová bábovka nie je len o chuti, ale aj o spoločenskom zážitku. Je ideálnym dezertom na spoločenské príležitosti a pikniky, pretože sa ľahko prenáša a poskytuje sladkú radosť v každom kúsku. Takže, nech sa rozhodnete túto bábovku upiecť alebo si ju zakúpiť, môžete sa tešiť na skvelú chuťovú a kulinársku skúsenosť.

Okrem toho máme pre vás recept aj na jemnú orechovú bábovku, chutnú mramorovú bábovku alebo mrkvovú bábovku s orechmi. Skúste aj túto klasickú bábovku.

Kombinácia čokolády a banánov

Kombinácia čokolády a banánov nie je len chutným spojením, ale aj fascinujúcim združením prírodných chutí a rôznorodých vlastností oboch ingrediencií. Tu sú niektoré zaujímavé informácie o tejto harmonické dvojici:

  1. Chemická reakcia a aróma: Banány obsahujú éterické oleje, ktoré majú unikátny aromatický profil. Keď sú zlúčené s teplotou a tavením čokolády, uvoľňujú sa tieto aromatické zložky, čo prispieva k výraznej a pôsobivej aróme čokoládovo-banánovej kombinácie.

  2. Tajomstvo chutí: Banány pridávajú do receptov sladkosť a šťavnatosť. Kombinácia tejto sladkosti s horkou čokoládou vytvára zaujímavý kontrast chutí, ktorý môže osviežiť chuťové poháriky.

  3. Zdravé vlastnosti: Banány sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, vitamínu B6 a draslíka. Čokoláda, najmä tmavá, obsahuje antioxidanty, ktoré môžu prispieť k ochrane bunkového zdravia.

  4. Kreatívne príležitosti: Táto kombinácia ponúka neobmedzený priestor pre kreativitu v kuchyni. Môžete vytvoriť rôzne dezerty, ako sú muffiny, pudingy alebo čokoládovo-banánové smoothie.

  5. Podpora nálady: Banány obsahujú tryptofán, predchodcu serotonínu, známeho ako „šťastný hormón“. Táto kombinácia s čokoládou môže prispievať k zvýšeniu hladiny serotonínu, čo môže mať pozitívny vplyv na náladu.

  6. História a popularita: Táto kombinácia má dlhú históriu a je populárna vo svete. Čokoládovo-banánové dezerty sa objavujú v rôznych kultúrach a kuchyniach po celom svete.

Zlúčenie sladkej ovocnej chuti banánov s horkou a bohatou chuťou čokolády vytvára niečo, čo oslovuje mnohých milovníkov dezertov. Je to nielen gastronomický zážitok, ale aj kombinácia, ktorá prináša rad rôznorodých vlastností a pozitívnych vplyvov na náš zmyslový zážitok.

Pripravte si s nami aj čokoládové muffiny s banánom, banánovú roládu alebo banánové palacinky naplnené čokoládou. 

Teraz je však na rade čokoládovo-banánová bábovka. 

Ingrediencie

  • 2 ks vajcia,
  • 2 ks zrelé banány,
  • 250 g polohrubá múka,
  • 100 g maslo (+ na vymazanie formy),
  • 100 g krupicový cukor,
  • 200 ml mlieko,
  • 1 ČL vanilka,
  • citrónová kôra z 1/2 citróna,
  • 1 ČL kypriaci prášok,
  • 2 PL kakao,
  • 3 PL strúhaný kokos (na vymazanie formy)

Postup receptu

1

Maslo, vajcia a mlieko vyberieme pred prípravou z chladničky aspoň 45 minút vopred. Bielka oddelíme od žĺtkov. Banány rozpučíme vidličkou na kašu. Nastrúhame si kôru z polovice citróna, len zo žltej časti, dávame pozor aby sme nestrúhali aj bielu. Ak nemáme vanilku, použijeme 1 balík vanilkového cukru. Maslo dáme do misy spolu s cukrom. V samostatnej mise si preosejeme múku s kypriacim práškom a dobre zamiešame. Formu si vymažeme maslom a vysypeme kokosom.

Pripravíme si ingrediencie. Foto - Andrea

2Maslo s cukrom vyšľaháme krátko do krému. Potom postupne zašľaháme žĺtky.

Vyšľaháme maslo a cukor. Foto - Andrea

3

Pridáme rozpučené banány, zašľaháme. Potom postupne prilievame mlieko.

Pridáme banány a mlieko. Foto - Andrea

4Prisypeme vanilku a kôru z citróna. Zamiešame – môžeme aj ručne s metličkou.

Pridáme vanilku. Foto - Andrea

5

Na 2 x prisypeme do mokrej zmesi múku s kypriacim práškom. Dobre zamiešame – môžeme metličkou. Samostatne si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov.

Pridáme múku. Foto - Andrea

6

Do cesta opatrne stierkou zamiešame pomalými pohybmi sneh.

Primiešame sneh. Foto - Andrea

7

Do pripravenej formy nalejeme polovicu svetlého cesta. Do zvyšnej polovice cesta preosejeme kakao a zamiešame. Pridáme do formy a dáme piecť na 160 stupňov po dobu približne 25 minút. Kontrolujeme špáradlom – musí byť čisté. Ak je čisté, tak čokoládovo-banánová bábovka je hotová.

Pečieme. Foto - Andrea

A takto vyzerá čokoládovo-banánová bábovka:

Bábovka. Foto - Andrea

Čokoládovo-banánová bábovka je hotová, vychutnajte si ju. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na tvarohovú bábovku

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu