Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 1 hodina 20 minút
Počet porcií: 4
 

Delikátna cviklová polievka predstavuje pohladenie na duši pre všetkých, ktorí obľubujú cviklu. Je to polievka plná vitamínov, ktoré dodajú telu energiu a napomôžu imunite. Ak ste cviklovú polievku ešte nikdy neskúšali, teraz je ten správny čas. Recept portálu Chutné recepty je na nezaplatenie. 

Cviklová polievka

Chutná a zdravá polievka plná vitamínov. Presne taká je cviklová polievka, ktorá priláka aj svojou nevšednou farbou. Pre deti to môže byť zážitok, keďže polievky nezvyknú byť sfarbené na bordovo. Navyše vám takáto polievka dodá silu a vitamíny, ktoré naše telo potrebuje. Preto neváhajte a pripravte si podľa nášho podrobného receptu skvelú cviklovú polievku. 

Cviklová polievka je nielen lahodná, ale aj plná zdravotných výhod. Táto jedinečná polievka sa vyznačuje nielen svojou výraznou farbou a chuťou, ale aj bohatým obsahom živín, ktoré prospešne pôsobia na náš organizmus. Cvikla, hlavná zložka tejto polievky, je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, draslíka, mangánu a železa. Tieto látky sú kľúčové pre celkové zdravie kostí, svalov a imunitného systému. Okrem toho cvikla obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a prispievajú k celkovému zlepšeniu zdravia.

Pri pravidelnej konzumácii cviklovej polievky môžete zažiť aj pozitívny vplyv na krvný tlak. Obsah draslíka v cvikle môže prispievať k jeho regulácii a znižovať riziko hypertenzie. Cvikla má detoxikačné vlastnosti a podporuje tráviaci systém vďaka obsahu vlákniny, ktorá pomáha odstraňovať toxíny a udržiavať zdravé čreva.

Okrem týchto zdravotných benefitov má cviklová polievka aj svoje kulinárske využitie. Je to výborný spôsob, ako začať obed, a môže byť ľahkou, no sýtou voľbou. Cviklová polievka sa tiež často považuje za energetické jedlo, vďaka prírodným cukrom obsiahnutým v cvikle, ktoré môžu poskytnúť rýchlu energiu.

Navyše, cviklová polievka nie je len o cvikle – mnohé recepty obsahujú ďalšie zeleninové prísady, ako je mrkva, cibuľa, zeler či zemiaky, čo dodáva polievke ešte bohatší chuťový profil a zvyšuje jej výživovú hodnotu.

V histórii sa betanín, pigment zodpovedný za červenú farbu cvikly, používal aj ako prírodné farbivo. Dnes sa cviklová polievka radí medzi jedny z najobľúbenejších zdravých receptov a svojimi výhodami nielen lahodí chuťovým pohárikom, ale podporuje aj celkové fyzické a duševné blaho.

Recepty s cviklou

Cvikla, koreňová zelenina, nám ponúka nielen svoju výraznú farbu a charakteristickú chuť, ale aj široké možnosti v kuchyni. Je plná živín, vitamínov a minerálov, čo ju robí nielen výbornou ingredienciou pre zdravú stravu, ale aj lákadlom pre gurmánov a kuchárov. V tomto texte sa pozrieme na niekoľko kreatívnych spôsobov, ako začleniť cviklu do našich receptov a vychutnať si výnimočné kombinácie chutí.

  1. Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi: Skombinujte uvarenú a na kocky nakrájanú cviklu s čerstvým kozím syrom a posypte orechmi. Tento lahodný šalát spája sladkú chuť cvikly s krémovosťou syra a chuťou orechov.

  2. Cviklový hummus: Vylepšite tradičný hummus pridaním uvarenej cvikly. Tá pridá nie len farbu, ale aj jemnú sladkosť a bohatú textúru. Servírujte s čerstvým zeleninovým plackami alebo pita chlebíkom.

  3. Cviklové smoothie s jahodami a banánmi: Vytvorte osviežujúce smoothie, zmiešaním uvarenej cvikly s jahodami, banánmi a jogurtom. Táto kombinácia dodá nápoju bohatú farbu, vitamíny a príjemnú sladkosť.

  4. Cviklové rizoto s kozím syrom: Obohaťte tradičné rizoto pridaním uvarenej a na kocky nakrájanej cvikly. Kozí syr pridá špeciálnu chuť, vytvárajúc skvelý kontrast s hladkým rizotom.

  5. Cviklový chlieb s ovsenými vločkami: Upečte domáci chlieb pridaním uvarenej cvikly a ovsených vločiek. Tento chlieb nie len zlepší vašu stravu vlákninou, ale tiež pridá príjemnú sladkosť.

  6. Cviklové pesto s bazalkou a orechmi: Vytvorte pesto s inovatívnym krokom, a to pridaním cvikly k tradičným ingredienciám. Táto variácia poskytne jedinečnú farbu a lahodnú kombináciu chutí.

Tieto recepty vám umožnia vychutnať si cviklu v rôznych formách, pridávajúc kreatívne a zdravé ingrediencie do vášho jedálnička. Cviklu si tiež môžete vychutnať aj v recepte na cviklový šalát s vajíčkom, zdravý cviklový šalát, zemiakový šalát s cviklou, cviklu s chrenom alebo aj v iných receptoch, do ktorých stačí jednoducho pridať cviklu, ak sa tam hodí. 

Teraz je ale na rade cviklová polievka.

Ingrediencie

  • 3 ks cvikla,
  • 1 ks cibuľa,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 3 ks mrkva,
  • 1 ks kaleráb,
  • 3 ks zelená paprika,
  • 7 guličiek nové korenie,
  • 3 ks bobkový list,
  • 100 ml paradajkové pyré,
  • 1 ks väčší zeler,
  • 3 PL olivový olej,
  • mletá rasca – podľa chuti,
  • mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • 1 ČL soľ

Postup receptu

1Cviklu ošúpeme a varíme do zmäknutia, približne 1,5 hodiny. Zeleninu – mrkvu, zelenú papriku, kaleráb, zeler a uvarenú cviklu, nakrájame na kocky.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Denča

2

Na olivovom oleji osmažíme mrkvu, zeler a kaleráb, restujeme 10 minút za stáleho miešania. Pridáme korenie – soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie a mletú rascu.

Opečieme zeleninu. Foto - Denča

3

K zeleninovému základu pridáme nakrájanú zelenú papriku a premiešame. Pridáme aj mletú červenú papriku a liter vody. Necháme variť do zmäknutia zeleniny.

Varíme do mäkka. Foto - Denča

4

Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a paradajkové pyré. Necháme zovrieť.

Pridáme pretlak. Foto - Denča

5

Keď je zelenina uvarená do mäkka, pridáme k nej nakrájanú uvarenú cviklu a paradajkovú zmes. Necháme všetko spolu prevariť a môžeme podávať. Na zjemnenie polievky môžeme použiť kyslú smotanu.

Cviklová polievka. Foto - Denča

Veríme, že vám bude cviklová polievka chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na cviklovú omáčku na cestoviny

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu