Hlasovať
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 5 minút
Počet porcií: 2 – 3
 

Jarné rolky so zeleninou, tofu a omáčkou. Originálny recept na túto zdravú pochúťku poteší všetkých, ktorí majú radi japonskú kuchyňu. Je to skvelé jedlo, ktoré vás zasýti, ale aj dodá potrebné vitamíny. Pripravte si spolu s kuchyňou portálu Chutné recepty chutné jarné rolky.

Zeleninové jarné rolky

Jarné rolky sú pokrmom, ktorý pochádza z Ázie a dnes nie je cudzí ani v našich končinách. Teší sa obľube v mnohých bistrách a rozhodli sme sa pre vás spísať postup, ako si takéto zdravé a ľahké jedlo pripraviť v pohodlí domova. Môžete do neho zvoliť obľúbené druhy zeleniny, odporúčame také, ktoré chrumkajú: ľadový šalát, uhorku, kaleráb, reďkovky, mrkvu. Väčšinou sa pripravuje s krevetami alebo s tofu, takže môžete takýmto jedlom potešiť aj vegánov, v jedle nenájdete žiadnu živočíšnu zložku. Arašidová omáčka je dosť dôležitá, pretože dodáva jedlu vláčnosť a plnú chuť. Príprava vyžaduje trošku viac času a zručné ruky, ale nejde o nič, čo by nezvládol aj úplný začiatočník. 

Zeleninové jarné rolky s tofu a arašidovou omáčkou sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú lahodnú a zdravú alternatívu. Táto jedinečná kombinácia prinesie do vašej kuchyne bohatstvo chutí a živín.

Tofu, ako hlavný proteínový zdroj v týchto rolkách, nie je len vynikajúcou náhradou mäsa, ale aj skvelým zdrojom vápnika, železa a ďalších dôležitých minerálov. Jeho neutrálna chuť umožňuje výrazne prejaviť sa zelenine, ktorá dopĺňa túto kombináciu farbami a vitamínmi. Mrkva, uhorka, paprika a avokádo dodávajú rolkám šťavnatú a osviežujúcu chuť.

Aby sa však táto chuťová paleta ešte viac zvýraznila, nevyhnutnou súčasťou je arašidová omáčka. Okrem svojej bohatej chuti pridáva aj nutričnú hodnotu v podobe zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Arašidy sú známe svojimi antioxidantmi a tiež obsahujú dôležité minerály ako horčík a draslík.

Tieto jarné rolky nie sú len pochúťkou pre vaše chuťové poháriky, ale aj výborným spôsobom, ako si dopriať výživné občerstvenie. Sú ideálnym jedlom pre tých, ktorí preferujú ľahké a svieže jedlá, a zároveň chcú mať istotu, že ich telo dostane potrebné živiny. Okrem toho, ich príprava je jednoduchá a rýchla, čo z nich robí vynikajúcu voľbu pre zaneprázdnené dni.

Napokon, zeleninové jarné rolky s tofu a arašidovou omáčkou nie sú len jedlom – sú aj cestou k pestrej a zdravej strave, ktorá sa môže stať súčasťou vašej každodennej rutiny. Obohacujú vaše jedálničky o rôznorodé príchute a prospešné látky, čím vám pomáhajú dosiahnuť vyvážený a zdravý životný štýl.

Z ázijskej kuchyne vám ponúkame aj recept na karí s kokosovým mliekom, opekané udon rezance so zeleninou, ryžové rezance s arašidovou omáčkou, wok rezance s kuracím mäsom, kuracie Kung Pao alebo ostrokyslú polievku.

Vznik jarných roliek

Jarné rolky, alebo vietnamské letné rolky, majú zaujímavý historický kontext, ktorý súvisí s kultúrou a tradičným spôsobom stravovania v oblasti juhovýchodnej Ázie. Ich vznik sa datuje do obdobia, keď Vietnam čelil kulinárskym vplyvom a zmenám v dôsledku histórie obchodu a kultúrnych výmen s Čínou a Francúzskom.

V minulosti bolo bežné, že jedlá v juhovýchodnej Ázii boli často balené do rolky alebo obaľované do listov rôznych rastlín, ako boli napríklad banánové listy. Práve táto tradícia obaľovania jedál pravdepodobne ovplyvnila vznik jarných roliek, ktoré dnes poznáme ako ľahké a chutné občerstvenie.

Vznik roliek môže byť spojený aj s potrebou prípravy ľahko stráviteľných jedál v teplom a vlhkom podnebí juhovýchodnej Ázie. Ľudia si vytvorili jedlo, ktoré je osviežujúce, ľahké na strávenie a zároveň bohaté na vitamíny a minerály, ktoré napomáhajú telu zvládať vysoké teploty a vlhkosť.

V modernom svete sa jarné rolky stali symbolom vietnamskej kuchyne a sú populárne nielen v Ázii, ale aj vo svetovej kuchyni. Ich jedinečná kombinácia čerstvých ingrediencií, aromatických bylín a chutných omáčok prezentuje bohatstvo vietnamskej kultúry a stravovacích tradícií. Jarné rolky sú príkladom toho, ako jedlo môže byť nielen lahodné, ale aj prepojené s históriou a kultúrnym kontextom.

Ingrediencie

  • 12 – 15 ks ryžový papier,
  • 60 g tenké ryžové rezance (v uvarenom stave asi 120 g),
  • 250 g lahôdkové tofu,
  • 30 g nesolené arašidy,
  • 3 – 4 ks listy ľadového šalátu,
  • 1/3 ks uhorka,
  • 1/3 ks menší kaleráb,
  • 1 ks stredná mrkva,
  • 2 ks zelené stonky z jarnej cibuľky,
  • 15 g koriander,
  • 1 PL olej

Omáčka

  • 100 ml voda,
  • 2 PL ryžový ocot,
  • 2 PL med (alebo trstinový cukor),
  • 10 g čerstvý zázvor,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 4 PL arašidové maslo,
  • 2 PL sójová omáčka

Postup receptu

1Na suchej panvici opečieme arašidy, získajú tak výraznú chuť a arómu, dávame pozor, aby sme ich nespálili. Na strednom ohni ich opekáme asi 3 – 4 minúty a miešame. Arašidy dáme následne bokom vychladnúť a do panvice dáme olej a na plátky nakrájané tofu, ktoré opečieme do zlata z oboch strán.

Opečieme tofu a arašidy. Foto - Andrea

2

Ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Ľadový šalát, stonky jarnej cibuľky a uhorku nakrájame na tenučké pásiky. Mrkvu a kaleráb nastrúhame na tenké pásiky pomocou škrabky. Koriander nasekáme na jemno a aj vychladnuté arašidy. Opečené tofu tiež môžeme ešte nakrájať na tenšie pásiky. 

Pripravíme zeleninu. Foto - Andrea

3

Zatiaľ si v malom hrnci zohrejeme vodu, sójovú omáčku, cukor/med, ocot a najemno nakrájaný čerstvý zázvor a cesnak. Necháme prejsť varom. 

Pripravíme omáčku. Foto - Andrea

4Do misky odoberieme potrebné množstvo arašidového masla a precedíme k nemu ešte teplú zmes z hrnca. Dobre zamiešame a dáme bokom chladnúť.

Dokončíme omáčku. Foto - Andrea

5

Teraz začína tá pracná časť: plnenie a rolovanie. Pripravíme si čistú navlhčenú utierku ako podklad a misku s vlažnou vodou (ide to aj v studenej, len namáčate asi o minútu dlhšie). Vezmeme ryžový papier a vložíme do misky s vodou na 1 – 2 minúty. Môžete ho vytiahnuť ešte taký „polotvrdý“ nebojte sa, on ešte zmäkne. Ale ak si chcete byť istý, vyberajte ho z vody úplne zmäknutý, len si dávajte pozor, aby sa vám nepreklopil a nezlepil na polovicu.

Namočíme listy. Foto - Andrea

6

Položte ho na čistú navlhčenú utierku. Začnite ukladať suroviny do spodnej 1/3 (ako na obrázku).

Začneme plniť. Foto - Andrea

7

Prehnite spodný okraj a dobre utiahnite zmes. Pridajte opečené tofu (alebo ho pridajte kľudne v predchádzajúcom kroku spolu so zeleninou, orieškami a bylinkami). (Keď ho pridáte až po prvom preložení spodnej časti papiera, tak v konečnom výsledku viac tofu vyznie a bude lepšie „presvitať“.) Zahnite smerom dovnútra bočné kraje.

Pridáme tofu. Foto - Andrea

8

Teraz už len celú hmotu zrolujte dohora do rolky. Postup opakujte, až kým neminiete suroviny. Podávame s arašidovou omáčkou.

Hotovo. Foto - Andrea

Jarné rolky sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na čínske rezance s kuracím mäsom

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu