Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 2
 

Chutná domáca pizza ako z reštaurácie. Vďaka tomuto receptu si upečiete pizzu, ktorá bude chutiť tak, ako má. Niekedy je náročné upiecť cesto tak, aby nebolo príliš hrubé a ani príliš tenké. Skúste recept portálu Chutné recepty, ktorý vám ukáže presne ako na to.

Domáca pizza 

Skúšali ste si pripraviť domácu pizzu? Najťažšie je pripraviť cesto, ktoré mnohých odrádza. Nie vždy sa podarí upiecť ho tak, aby nebolo príliš suché alebo príliš hrubé. Máme pre vás recept, vďaka ktorému chutí domáca pizza presne tak, ako má. Vyskúšajte si ju upiecť spolu s nami krok po kroku a uvidíte, že neoľutujete. 

Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na svete, s bohatou históriou a nekonečnými možnosťami prispôsobenia. Jej pôvod sa datuje do Talianska, konkrétne do Neapola, kde sa vyvinula do ikonického jedla, ktoré je teraz známe po celom svete. Tradičná neapolská pizza má hrubé, pórovité cesto, je obložená kvalitnými surovinami, ako je čerstvý paradajkový základ, mozzarella a bazalka, a pečie sa v drevenej peci. Je tak cenovo dostupná a populárna, že bola dokonca zaevidovaná ako súčasť nehmotného svetového dedičstva UNESCO.

No pizza nie je len jednoduché jedlo, má tiež svoje regionálne varianty a možnosti prispôsobenia podľa chuti a preferencií. V New Yorku je známa ako tenká kôrka s veľkými plátkami syra, zatiaľ čo v Chicagu je hlboká panenská pizza neodmysliteľnou súčasťou miestneho kulinárskeho dedičstva. Pre tých, ktorí preferujú zdravšie alternatívy, existujú možnosti ako použiť celozrnné cesto a obložiť pizzu veľkým množstvom zeleniny.

Pri príprave domácej pizze je tiež priestor na kreativitu a spoločné zážitky. Pečenie pizze môže byť zábavnou aktivitou pre rodinu alebo priateľov, kde každý môže vytvoriť svoju vlastnú unikátnu kombináciu prísad. Ako bonus, pochopenie techník pečenia, ako je použitie kameňa na pečenie, môže zlepšiť výsledný produkt, prinášajúc ešte krehkejšiu kôrku.

A aj keď je čerstvá domáca pizza najlepšia, neznamená to, že zostatky musia ísť do odpadu. Pizza môže byť znovu použitá ako náplň na calzone alebo ako chuťová prísada do polievok a cestovín, čo z nej robí vynikajúci spôsob na recykláciu zvyškov a ďalšie gurmánske dobrodružstvo. Takže pizza nie je len jedlo, je to kultúrna ikona, zdroj kreativity a spôsob, ako sa podeliť o dobrý čas s ostatnými.

Skúste aj náš recept na takúto domácu pizzu, na pizza štangle, pizza závin či pizzové slimáky. Ak máte radi takéto slané pochutiny, chutiť vám budú aj juhoslovanské koláče, bryndzové pagáče alebo syrové pagáče.

Kupovaná vs domáca pizza 

Rozdiel medzi domácou a kupovanou pizzou môže byť veľmi výrazný, a to nielen z hľadiska chuti, ale aj kvality surovín a prispôsobenia podľa individuálnych preferencií.

Domáca pizza má mnoho výhod. Prvou z nich je možnosť plnej kontroly nad prísadami a kvalitou surovín. Pri príprave domácej pizze môžete zvoliť čerstvé, kvalitné suroviny podľa vašich chuťových preferencií a potrieb. Môžete si vybrať zdravšie alternatívy ako celozrnné cesto, bio zeleninu a kvalitné mäso. Taktiež môžete experimentovať s rôznymi druhmi syrov, zaujímavými omáčkami a ďalšími prísadami, čo vám umožňuje vytvoriť vlastnú jedinečnú chuťovú kombináciu.

Okrem toho príprava domácej pizze môže byť aj spoločenským zážitkom. Zapojenie celej rodiny do prípravy a varenia môže byť zábavné a vytvárať nezabudnuteľné spomienky. Často to vedie k väčšej spolupráci a kreativite, keď každý člen rodiny prispieva svojimi nápadmi na obloženie pizze.

Na druhej strane, kupovaná pizza ponúka rýchle a pohodlné riešenie, ktoré nevyžaduje veľa prípravy. Môžete si vybrať z rôznych druhov, veľkostí a príchutí, čo je ideálne pre rýchle občerstvenie alebo nečakanú návštevu. Kupovaná pizza je tiež pomerne lacná a dostupná, čo ju robí atraktívnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jednoduché a cenovo výhodné riešenie.

Avšak kvalita kupovanej pizze sa môže líšiť a nie vždy je možné zaručiť čerstvosť a kvalitu surovín. Okrem toho, kupovaná pizza často obsahuje viac konzervačných látok a umelých prísad, čo niektorí ľudia môžu považovať za nevýhodu z hľadiska zdravia a výživy.

Celkovo je výber medzi domácou a kupovanou pizzou otázkou osobných preferencií a priorít. Zatiaľ čo domáca pizza ponúka väčšiu kontrolu a prispôsobenie, kupovaná pizza je rýchla, pohodlná a cenovo dostupná voľba pre tých, ktorí majú zaneprázdnený životný štýl. Bez ohľadu na to, akým spôsobom sa rozhodnete, vychutnajte si túto ikonickú pochúťku a buďte si istí, že vám priniesie radosť a spokojnosť.

Ingrediencie

  • 600 g hladká múka,
  • 350 ml vlažná voda,
  • 1 ks sušené droždie (1 balenie),
  • 2 PL olivový olej,
  • 1 ČL cukor,
  • soľ – podľa chuti,
  • 100 g tvrdý syr,
  • 100 g šunka,
  • 50 g olivy,
  • 50 g paradajkový pretlak,
  • 1 ks cibuľa,
  • 1/2 ČL oregano

Postup receptu

1Pripravíme kvások. Do vody nasypeme cukor a sušené droždie. Počkáme, kým sa zaktivuje.

Pripravíme kvások. Foto - Slávka

2

Následne pridáme múku, soľ, olivový olej a spracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť aspoň 40 minút.

Vypracujeme cesto. Foto - Slávka

3

Vykysnuté cesto vytvarujeme valčekom a vložíme do okrúhlej formy. Pokvapkáme ešte olivovým olejom.

Rozložíme do formy. Foto - Slávka

4

Na cesto nanesieme hodnú vrstvu omáčky pripravenej posmažením cibule na oleji, s pridaním paradajkového pretlaku a oregana.

Potrieme omáčkou. Foto - Slávka

5

Na to naukladáme šunku, olivy, syr (čokoľvek, čo máte na pizzi najradšej). Pečieme na 200°C asi 15 minút. Potom necháme mierne vychladnúť a domáca pizza sa môže podávať.

Pečieme. Foto - Slávka

Veríme, že sa vám domáca pizza podarila, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na hrnčekovú pizzu

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu