Chutná domáca pizza ako z reštaurácie. Vďaka tomuto receptu si upečiete pizzu, ktorá bude chutiť tak, ako má. Niekedy je náročné upiecť cesto tak, aby nebolo príliš hrubé a ani príliš tenké. Skúste recept portálu Chutné recepty, ktorý vám ukáže presne ako na to.
Domáca pizza
Skúšali ste si pripraviť domácu pizzu? Najťažšie je pripraviť cesto, ktoré mnohých odrádza. Nie vždy sa podarí upiecť ho tak, aby nebolo príliš suché alebo príliš hrubé. Máme pre vás recept, vďaka ktorému chutí domáca pizza presne tak, ako má. Vyskúšajte si ju upiecť spolu s nami krok po kroku a uvidíte, že neoľutujete.
Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na svete, s bohatou históriou a nekonečnými možnosťami prispôsobenia. Jej pôvod sa datuje do Talianska, konkrétne do Neapola, kde sa vyvinula do ikonického jedla, ktoré je teraz známe po celom svete. Tradičná neapolská pizza má hrubé, pórovité cesto, je obložená kvalitnými surovinami, ako je čerstvý paradajkový základ, mozzarella a bazalka, a pečie sa v drevenej peci. Je tak cenovo dostupná a populárna, že bola dokonca zaevidovaná ako súčasť nehmotného svetového dedičstva UNESCO.
Kupovaná vs domáca pizza
Rozdiel medzi domácou a kupovanou pizzou môže byť veľmi výrazný, a to nielen z hľadiska chuti, ale aj kvality surovín a prispôsobenia podľa individuálnych preferencií.
Domáca pizza má mnoho výhod. Prvou z nich je možnosť plnej kontroly nad prísadami a kvalitou surovín. Pri príprave domácej pizze môžete zvoliť čerstvé, kvalitné suroviny podľa vašich chuťových preferencií a potrieb. Môžete si vybrať zdravšie alternatívy ako celozrnné cesto, bio zeleninu a kvalitné mäso. Taktiež môžete experimentovať s rôznymi druhmi syrov, zaujímavými omáčkami a ďalšími prísadami, čo vám umožňuje vytvoriť vlastnú jedinečnú chuťovú kombináciu.
Ingrediencie
- 600 g hladká múka,
- 350 ml vlažná voda,
- 1 ks sušené droždie (1 balenie),
- 2 PL olivový olej,
- 1 ČL cukor,
- soľ – podľa chuti,
- 100 g tvrdý syr,
- 100 g šunka,
- 50 g olivy,
- 50 g paradajkový pretlak,
- 1 ks cibuľa,
- 1/2 ČL oregano
Postup receptu
1Pripravíme kvások. Do vody nasypeme cukor a sušené droždie. Počkáme, kým sa zaktivuje.
2
Následne pridáme múku, soľ, olivový olej a spracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť aspoň 40 minút.
3
Vykysnuté cesto vytvarujeme valčekom a vložíme do okrúhlej formy. Pokvapkáme ešte olivovým olejom.
4
Na cesto nanesieme hodnú vrstvu omáčky pripravenej posmažením cibule na oleji, s pridaním paradajkového pretlaku a oregana.
5
Na to naukladáme šunku, olivy, syr (čokoľvek, čo máte na pizzi najradšej). Pečieme na 200°C asi 15 minút. Potom necháme mierne vychladnúť a domáca pizza sa môže podávať.
Veríme, že sa vám domáca pizza podarila, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na hrnčekovú pizzu.