Čas prípravy: 15 minút
Čas tepelnej úpravy: min. 40 minút
Počet porcií: 20 pohárov (1 = 250 ml)

Najlepší recept na klasický domáci kečup z knihy Tak ma mama naučila. Recept je naozaj jednoduchý a rokmi overený, takže sa nemusíte báť, žeby sa vám nevydaril. Pripravte si ho s kuchyňou portálu Chutné recepty.

Domáci kečup

Všetci vieme, že domáci kečup je v porovnaní s tým kupovaným nielen chutnejší, ale aj zdravší. To vie aj Lucia Chrenko, autorka skvelej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila, v ktorej nájdete skvelé tipy a rôzne recepty. V knihe vám predstaví aj recept na domáci kečup, ktorý sme sa rozhodli ukázať aj vám prostredníctvom nášho webu. Kniha spája rokmi overené recepty s aktuálnymi prvkami. Nie je tomu inak aj pri recepte na domáci kečup. 

Domáci kečup sa obvykle vyrába z paradajok, cibule, jablčného octu, cukru, soli a zmesi korenín. Varenie kečupu je pomerne jednoduchý proces, ktorý umožňuje prispôsobiť chute podľa preferencií. Taktiež ho možno ľahko prispôsobiť, ak máte radi silnejšiu, sladšiu alebo pikantnejšiu verziu. Prispôsobte si pomer korenín a cukru podľa vašich preferencií. Okrem základných zložiek môžete do domáceho kečupu pridať ďalšie prísady, ako sú cesnak, med, jablká alebo horčica, aby ste dosiahli unikátnu chuť.

Domáci kečup. Foto - Freepik

Kečup má pôvod v Číne a prvotne sa vyrábal z fermentovaných rybiek, sójových bôbov a iných rastlinných zložiek. V 17. storočí ho získali holandskí a anglickí obchodníci a rozšírili po celom svete.

Paradajky sú dnes hlavnou zložkou kečupu a sú bohaté na lykopén, silný antioxidant, ktorý má spojenie s rôznymi zdravotnými výhodami, ako je zníženie rizika srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny.

Kečup môže byť vynikajúcim doplnkom do mnohých jedál, nie len hamburgerov a hranoliek. Môžete ho pridať do polievok, omáčok, pečených jedál a marinád. Domáci kečup môže byť zdravšou alternatívou ku komerčným variantom, pretože sa vyhnete pridaniu umelých farbív, arómy, konzervantov a nadmerného množstva soli. Domáci kečup je tiež skvelým spôsobom, ako prejaviť svoju kulinársku kreativitu a vytvárať si vlastné recepty podľa chuti.

Ak chcete domáci kečup uchovávať dlhodobo, je dôležité, aby ste sterilizovali poháre a viečka pred plnením. Tým sa minimalizuje riziko znehodnotenia alebo skazenia.

Pamätajte, že domáci kečup môže byť skvelým doplnkom k vašim jedlám a umožňuje vám mať kontrolu nad kvalitou prísad. Nezabudnite však dodržiavať hygienické postupy a správne skladovanie, aby ste zabezpečili bezpečnosť potravín.

Výhody domáceho kečupu

Mnoho ľudí si zvykne pripravovať iba domáci kečup, niektorí zas iba v lete z domácich rajčín ako obmenu toho kupovaného a niektorí ho nikdy neskúsili, ale chceli by. Zhrnuli sme si pre vás niekoľko výhod domáceho kečupu a prečo je lepšie si pripraviť kečup doma. 

  1. Kontrola nad prísadami: Keď si sami pripravíte kečup, máte úplnú kontrolu nad prísadami. Môžete si vybrať kvalitné, čerstvé a zdravšie suroviny a vyhnúť sa umelým farbivám, konzervantom a pridanému nadmernému množstvu soli a cukru, ktoré často obsahujú komerčné kečupy.

  2. Prispôsobenie chuti: Domáci kečup umožňuje prispôsobiť chuť podľa vlastných preferencií. Môžete si nastaviť správnu rovnováhu sladkej, kyslej a pikantnej chuti podľa vašich predstáv.

  3. Zdravšia alternatíva: Vzhľadom na kontrolu nad prísadami môže byť domáci kečup zdravšou alternatívou komerčných verzií, ktoré častokrát obsahujú pridané chemikálie a konzervačné látky.

  4. Kulinárska kreativita: Vyrobiť si vlastný kečup je skvelý spôsob, ako sa pohrať s kulinárskou kreativitou. Môžete experimentovať s rôznymi prísadami a receptami, aby ste dosiahli unikátnu chuť.

  5. Lepšia chuť a kvalita: Niektorí ľudia jednoducho preferujú domáci kečup kvôli jeho lepšej chuti a vyššej kvalite. Čerstvé suroviny môžu prispieť k intenzívnejším a autentickejším chuťovým zážitkom.

  6. Lokálna produkcia: Výroba domáceho kečupu môže podporiť lokálnych poľnohospodárov a miestne trhy, ak si kupujete suroviny z miestneho zdroja.

  7. Zníženie odpadu: Vyrobením domáceho kečupu môžete znížiť množstvo plastových obalov, ktoré by ste inak „generovali“ kúpením komerčných produktov.

Samozrejme, aj komerčné kečupy majú svoje výhody, ako je praktická dostupnosť, dlhšia trvanlivosť a pohodlie. Voľba medzi domácim a komerčným kečupom závisí od vašich preferencií, potrieb a životného štýlu. Ak vám vyhovuje kúpiť hotový kečup, vždy môžete zvážiť vyhľadanie kvalitných a zdravších možností, ktoré sú dostupné na trhu. Avšak nič sa nevyrovná tomu domácemu. 

Domáci kečup najlepšie chutí s domácimi zemiakovými hranolkami. Avšak cuketové alebo batátové hranolky sú taktiež veľmi dobré v spojení s kečupom.

Zdravie a paradajky 

Domáci kečup je skvelý aj v tom, že obsahuje naozaj veľké množstvo paradajok oproti tým kupovaným kečupom. Paradajky sú totiž bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém, podporuje zdravie kože a napomáha vstrebávaniu železa z potravín. Obsahujú tiež vitamín K, vitamín A, vitamín B6 a draslík, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervov.

Obsahujú antioxidanty, ako je lykopén, ktorý im dodáva charakteristickú červenú farbu. Lykopén je silný antioxidant, ktorý môže pomáhať v boji proti voľným radikálom a chrániť bunky pred poškodením. Paradajky sú dobrým zdrojom vlákniny, čo je dôležité pre zdravé trávenie a reguláciu hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

Paradajky majú nízky obsah kalórií a to ich robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu. Lykopén a draslík prispievajú k zdraviu srdca a ciev. Lykopén môže pomáhať znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku, zatiaľ čo draslík môže pomôcť regulovať srdcový rytmus. Paradajky obsahujú aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a pomáha pri tvorbe a udržiavaní kostnej hmoty.

Pri výbere paradajok sa snažte uprednostňovať čerstvé a zrelé paradajky, pretože obsahujú viac živín ako nezrelé paradajky. Môžete ich konzumovať surové v šalátoch, varené v rôznych jedlách, ako aj vo forme paradajkovej omáčky, kečupu alebo dresingov. Paradajky sú vynikajúcim doplnkom k zdravému stravovaniu a môžu prispieť k celkovému dobrému zdraviu a blahobytu. Paradajky. Foto - Pixabay

Paradajky sa skvele hodia napríklad aj do domáceho zaváraného leča alebo leča s vajíčkami.

Ingrediencie 

na 20 pohárikov po 250 ml

  • 5 kg paradajky,
  • 2,5 kg jablká,
  • 0,5 kg červená repa,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 kg kryštálový cukor,
  • 15 ČL soľ,
  • 5 ČL mletá červená paprika,
  • 10 ks bobkové listy,
  • 15 ks klinček, 
  • oregano, bazalka, čierne korenie

Postup receptu

Ako prvé si umyjeme červenú repu a neošúpanú ju dáme variť, kým nezmäkne. Paradajky a jablká tiež umyjeme a nakrájame ich na štvrťky. Jablká nešúpeme a ani nevyberáme jaderníky. Jablká a paradajky dáme variť do osobitného hrnca. 

2Po zmäknutí rozmixujeme jablká a paradajky tyčovým mixérom.

 

3

Keď je červená repa uvarená, ošúpeme je a pridáme do hrnca k jablkám a paradajkám. Znova všetko rozmixujeme. Túto rozmixovanú zmes následne prepasírujeme do čistého hrnca, pridáme k nej cukor, soľ, ocot a červenú papriku.

4V tomto kroku zabalíme bobkové listy, oregano, bazalku, klinčeky a guľôčky čierneho korenia do batôžka z čistej gázy alebo plátna. Zabalené ich následne varíme v prepasírovanej hmote asi 15 minút. Potom ich vyberieme a zmes varíme ďalej až kým primerane nezhustne. Potom ňou naplníme čisté poháre. 

5

V poslednom kroku si zapneme rúru na 250°C. Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu, vypneme ju. Poháre s kečupom dáme na plech, ktorý podlejeme vodou a dáme do vyhriatej a vypnutej rúry na 12 hodín. 

Domáci kečup. Foto - Tak ma mama naučila

Tip na záver: Ak máte radi štipľavý kečup, pridajte do zmesi 5 – 7 ks feferónok. Dobrú chuť. 

Vyskúšajte aj recept na výborné studené lečo alebo dokonalé paradajkové pesto z portálu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu