Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 10 minút
Počet porcií: 4

Domáca pizza je skvelá voľba na obed či večeru alebo ako poobedný snack. Príprava je jednoduchá a cesto vynikajúce. Môžete do nej pridať čokoľvek podľa chuti a pripraviť si ju tak podľa svojich predstáv, pretože aj domáca pizza chutí výborne. 

Domáca pizza

Pizza pripravená doma je výborný nápad. Nejde len o to, že si ju upečiete presne podľa svojich chutí a predstáv, ale aj o to, že má mnohokrát menej kalórií ako tá z reštaurácie. Domáca pizza nie je taká mastná a je výborná aj na druhý deň. Ak nechcete dávať deťom mastnú a ťažkú pizzu, pripravte im túto, chuťovo je rovnako skvelá a o čosi zdravšia. Máme pre vás recept, ktorý si viete pripraviť aj v zdravej verzii, a to so špaldovou múkou namiesto tej bežnej hladkej. 

Správne cesto je kľúčom k chutnej pizzi. Existuje mnoho receptov na cesto, ale základné ingrediencie zahŕňajú múku, vodu, droždie, soľ a olej. Dôležité je dôkladne miesiť cesto, aby bolo elastické a mäkké. Ak si nechcete robiť cesto samy, môžete si zakúpiť aj predpripravené pizzové cesto v obchode.

Kvalitná paradajková omáčka pridáva pizzi vynikajúcu chuť. Môžete si ju pripraviť samy zo zrelých paradajok, cesnaku, cibule a byliniek, alebo použiť aj hotovú paradajkovú omáčku dostupnú v obchodoch. Nezabudnite ju ochutiť soľou, korením a prípadne oreganom alebo bazalkou pre intenzívnejšiu chuť.

Čo sa týka obloženia, tak fantázia nemá pri príprave obloženia pizze žiadne obmedzenia. Klasické obloženia zahŕňajú syr, šunku, salámu, šampiňóny, papriku, olivy a paradajky. Môžete však skombinovať akékoľvek suroviny, ktoré vám chutia. Experimentujte s rôznymi kombináciami a objavujte nové chute.

Syr je neodmysliteľnou súčasťou pizze. Klasická mozzarella je najčastejšie používaný syr, ktorý sa pekne rozteká a má lahodnú chuť. Okrem mozzarelly môžete použiť aj iné druhy syra, ako napríklad cheddar, gouda, feta alebo parmezán. Skombinujte viacero druhov syra pre bohatšiu chuť.

Niet divu, že pizza je taká obľúbená. Obsahuje len základné suroviny, vždy si každý vyberie a poriadne človeka zasýti. Je ešte lepšia v tom, že si ju viete pripraviť aj v zdravšej verzii. Skúste aj náš recept na pizza závin alebo aj túto taliansku pizzu.

História pizze 

Pizza má dlhú a bohatú históriu, a jej pôvod sa datuje až do starovekého Grécka a Ríma. Existuje teória, že pôvodná forma pizze sa objavila v starovekom Grécku. Gréci pripravovali tenké placky z cesta, ktoré potom plnili rôznymi prísadami, ako olivy, bylinky a syr. Tieto placky sa piekli na horúcich kameňoch. Druhá teória sa týka Rimanov. Tí mali podobný pokrm nazývaný „picea“, ktorý pozostával z tenkého cesta s rôznymi prísadami. Často ho podávali ako občerstvenie alebo dezert.

Moderná pizza, ako ju poznáme dnes, sa vyvinula v Neapole v 18. a 19. storočí. V tomto talianskom meste si chudobní ľudia piekli jednoduché cesto s paradajkou, cesnakom, olivovým olejom a bylinkami na uliciach vo verejných peciach. Táto jednoduchá, chutná a cenovo dostupná strava sa stala obľúbenou medzi obyvateľmi Neapola.

S príchodom talianskych prisťahovalcov do Spojených štátov v 19. a 20. storočí sa pizza dostala aj na americký kontinent. Prvá pizzeria v USA bola otvorená v roku 1905 v New Yorku. Vďaka talianskym imigrantom a ich kultúrnej výmene sa pizza stala populárnou a šírila sa do rôznych častí krajiny.

Dnes je pizza jedným z najobľúbenejších jedál na svete. Má množstvo variácií a regionálnych špecifík, pričom každá krajina a dokonca aj jednotlivé mesta majú svoje vlastné tradičné spôsoby prípravy a obloženia.

Rôzne druhy pizze

Máme pre vás niekoľko nápadov ako si obložiť pizzu rôznymi ingredienciami. Tým, že si ju pripravujete doma, máte neskutočne veľa možností. Skúste sa inšpirovať našimi tipmi, ktoré zahŕňajú tie najobľúbenejšie varianty:

  1. Margherita: Margherita je jedna z najtradičnejších a najobľúbenejších pízz. Je jednoduchá a obsahuje paradajkovú omáčku, čerstvé mozzarellu, bazalku a olivový olej.

  2. Pepperoni: Pepperoni pizza je obľúbená v USA. Jej hlavnou prísadou sú tenké plátky údenej štipľavej salámy pepperoni, ktorá je pokrytá syrom a paradajkovou omáčkou.

  3. Capricciosa: Táto talianska pizza je bohatá na ingredienie. Obsahuje paradajkovú omáčku, syr, šunku, šampiňóny, artičoky, čierne olivy a často aj vajce.

  4. Quattro Formaggi: Quattro Formaggi, čo v preklade znamená „štyri syry“, je pizza pokrytá kombináciou rôznych syrov, ako napríklad mozzarella, gorgonzola, parmezán a ementál.

  5. Hawaii: Pizza Hawaii je často témou debát, ale určite má veľkú skupinu priaznivcov. Obsahuje paradajkovú omáčku, mozzarellu, šunku a ananás.

  6. BBQ Chicken: Táto pizza je obľúbená najmä v USA a obsahuje barbecue omáčku namiesto paradajkovej, pečené kurča, cibuľu, syr a prípadne aj slaninu.

  7. Marinara: Marinara pizza je jednoduchá talianska pizza s paradajkovou omáčkou, cesnakom, oreganom a olivovým olejom. Obvykle neobsahuje syr.

  8. Prosciutto e Funghi: Táto pizza má paradajkovú omáčku, mozzarellu, šunku Prosciutto crudo (tenké plátky sušenej šunky) a šampiňóny.

Tieto pizze sú len niektoré z najobľúbenejších variantov, ale existuje mnoho ďalších prísad a kombinácií, ktoré si môžete vybrať podľa svojich preferencií a chutí.

Ak obľubujete taliansku kuchyňu, určite vyskúšajte aj tieto naše recepty – najlepšie lasagne, dokonalé bolonské špagety, talianska focaccia alebo špagety carbonara. Prečítajte si aj ako chutí najlepšia múka na pizzu.

Ingrediencie

Na 2 veľké plechy

  • 400 g polohrubá múka (špaldová),
  • 100 g hladká múka (špaldová),
  • 1/2 kocky droždie (rozdrobené),
  • 1 PL kryštálový cukor (trstinový),
  • 1/2 PL soľ (himalájska),
  • 2 PL olivový olej,
  • 250 ml teplá voda,
  • podľa chuti: paradajkové pyré, oregano, bazalka, cesnak, cibuľka, šunka, saláma, vajíčko, slaninka, paradajky, ananás, kukurica, rôzne druhy syrov…

Postup receptu

Všetky suroviny na cesto si spracujeme. 

Všetko zmiešame. Foto - Martina

2Vytvarujeme bochníček, ktorý si môžeme odložiť do chladničky (v mikroténovom vrecku) a pizzu upiecť neskôr alebo aj na druhý deň.

Vytvorí sa bochníček. Foto - Martina

3

S cestom pracujeme ihneď, nenechávame podkysnúť. Natenko ho vyvaľkáme. Preložíme na olejom vymastený plech. Potrieme paradajkovým pyré, ktoré si ochutíme rozdrveným cesnakom a sušenou bazalkou (ja som použila čerstvé rozvarené prepasírované paradajky).

Vyvaľkáme. Foto - Martina

4Obložíme ingredienciami podľa chuti (šunkou, kukuricou, uvareným vajíčkom, ananásom a pod.) a pečieme na najvyššej teplote (najlepšie teplý vzduch zospodu) cca 10 minút podľa toho, ako chrumkavú ju máme radi.

Pridáme ingrediencie. Foto - Martina

5

Z týchto surovín upečieme dva veľké plechy. My ju zvykneme robievať z dvojitej dávky, narezané kúsky zamrazíme, po rozmrazení ohrejeme a máme rýchlu večeru. 

Pečieme. Foto - Martina

Domáca pizza je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na hrnčekovú pizzu alebo tradičný podplamenník z portálu Ženy v meste. Za vyskúšanie stojí aj náš recept na syrové pagáče.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu