37x hlasované
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 1 hodina 20 minút
Počet porcií: 6
 

Pravá čínska ostrokyslá polievka s tradičnou čínskou chuťou. Na ostrokyslej polievke si pochutí každý milovník ázijskej kuchyne, ktorých máme na Slovensku nespočetne veľa. Jej príprava je naozaj nenáročná a vďaka nášmu podrobnému receptu ju zvládnete ľavou-zadnou. Pripravte si ostrokyslú polievku podľa receptu portálu Chutné recepty

Ostrokyslá polievka 

Milujete čínsku kuchyňu? Opekané ryžové rezance, jarné rolky, Kung-Pao, opekané rizoto a mnoho ďalších výborných jedál. To, čo nájdete na každom jedálnom lístku ázijskej reštaurácie je práve ostrokyslá polievka. Viete si ju však jednoducho pripraviť aj doma, len stačí zohnať niekoľko ingrediencií, bez ktorých ostrokyslá polievka nebude to pravé. Poďte si ju uvariť spolu s nami podľa nášho jednoduchého a podrobného receptu.

Čínska ostrokyslá polievka je tradičným jedlom v čínskej kuchyni a má stáročnú históriu. Je jednou z najznámejších čínskych polievok a má mnoho regionálnych variantov. Základnými zložkami čínskej ostrokyslej polievkyvoda alebo vývar, kyslá zložka (často ocot alebo kyslá zložka), tofu, huby, bambusové výhonky a iné druhy zeleniny. Môže obsahovať aj mäso alebo krevety, ak si to prajete.

Ostrokyslá polievka získava svoju charakteristickú kyslú chuť z rôznych zložiek, ako je ocot, čierne alebo biele vínne kyseliny, a tiež fermentované sójové bôby alebo sójová omáčka. Táto polievka je často považovaná za zdravú, pretože obsahuje veľké množstvo zeleniny, a to vrátane výhonkov, ktoré sú bohaté na vlákninu a vitamíny. Kyslá zložka môže tiež pomôcť pri trávení.

Podobne ako v iných kuchyniach aj v čínskej kuchyni existuje veľa variantov tejto polievky. Každý región a rodina môže mať svoj vlastný recept a pridať rôzne zložky podľa svojich preferencií. Je tiež súčasťou čínskej kultúry a tradičnej stravy. Často sa podáva pri špeciálnych príležitostiach a oslavách, ako je napríklad Čínsky nový rok.

Klasickým spôsobom ochutenia tejto polievky je pridanie sezamového oleja, koriandra, soľného vajíčka alebo iných aromatických zložiek. Tieto ingrediencie môžu pridať hĺbku chuti a arómu do polievky.

Čínska ostrokyslá polievka je nielen chutným jedlom, ale aj súčasťou bohatej čínskej kultúry a histórie. Jej príprava a konzumácia môžu byť spoločenskou a rodinnou udalosťou a príležitosťou na rozpoznanie tradičných chutí a zložiek čínskej kuchyne.

Z našej ponuky ázijských jedál u nás nájdete aj recept napríklad na kuracie krídelká na ázijský spôsob, opekané ryžové rezance, wok rezance s kuracím mäsom, rezance s arašidovou omáčkou, jarné rolky alebo kuracie Kung Pao.

Známi ľudia a celebrity

Ostrokyslá polievka je obľúbeným jedlom pre mnohých ľudí po celom svete, a to vrátane niektorých známych osobností a celebrít. Samozrejme, konkrétne preferencie v strave sa môžu líšiť od jednej osoby k druhej, a nie všetci známi ľudia ju musia milovať. Tu je však niekoľko známych osobností, ktoré vyjadrili svoju lásku k ostrokyslej polievke:

  1. Tom Hanks: Slávny herec Tom Hanks bol viackrát zachytený na fotkách pri jedení ostrokyslej polievky a vyjadril svoju lásku k tomuto jedlu v niektorých rozhovoroch.

  2. Rachael Ray: Americká televízna kuchárka a moderátorka Rachael Ray má rada rôzne druhy polievok, vrátane ostrokyslej polievky, a často zdieľa recepty a rady týkajúce sa jej varenia.

  3. Eddie Huang: Americký kuchár, autor a televízna osobnosť Eddie Huang má rád rozmanité jedlá z ázijskej kuchyne, vrátane čínskej ostrokyslej polievky, a dokonca otvoril aj reštauráciu, ktorá ponúka autentické čínske jedlá.

  4. Bourdainova obľúbená polievka: Známy šéfkuchár a cestovateľ Anthony Bourdain mal rád mnoho druhov jedál po celom svete, a jeho televízna séria „No Reservations“ a „Parts Unknown“ často zdôrazňovala miestne kulinárske špeciality, vrátane ostrokyslej polievky.

  5. Chrissy Teigen: Modelka a autorka kuchárskych kníh Chrissy Teigen je známa svojou láskou k jedlu a variácie ostrokyslej polievky zvanou „Tom Yum“ (thajská ostrokyslá polievka) v jej repertoári jedál.

Tieto osobnosti zdôraznili svoju lásku k ostrokyslej polievke, ale samozrejme, existuje mnoho ďalších známych ľudí a kuchárov, ktorí majú svoje vlastné obľúbené jedlá a chute. Niektorí z nich môžu byť nadšení aj z tejto špecifickej polievky, zatiaľ čo iní nie. Chutné jedlá majú tendenciu byť záležitosťou osobnej preferencie.

Ingrediencie

  • 150 g tofu,
  • 1 kg kuracie krídelká,
  • 1 ČL čerstvý zázvor,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL sójová omáčka,
  • 1 PL ryžový ocot,
  • 2 PL repkový olej,
  • 100 g tenké ryžové rezance,
  • 1/4 ČL mleté čierne korenie,
  • 1/4 čili paprička,
  • 2 ks vajcia,
  • 1 ČL soľ,
  • rôzne druhy zeleninymrkva, pór, červená paprika, bambusové výhonky, huby šitake

Postup receptu

Začneme prípravou kuracích krídeliek, ktoré dáme variť do osolenej vody na cca 1 hodinu. 

Varíme krídelká. Foto - Slávka

Medzitým si na oleji opražíme tofu, pridáme k nemu aj nastrúhaný cesnak a nastrúhaný zázvor plus trochu sójovej omáčky. 

Opečieme tofu. Foto - Slávka

3

Keď máme krídelká uvarené, vyberieme ich a do tohto vývaru dáme variť zeleninu nakrájanú na drobné rezance a nasekané čili. Varíme to asi 5 minút. Krídelká môžete znova vrátiť do vývaru alebo ich nechajte von. 

Pridáme zeleninu, korenie, rezance. Foto - Slávka

4Pridáme ešte sójovú omáčku, ryžový ocot, korenie a rezance (pozor, tie sa uvaria naozaj veľmi rýchlo, stačia iba 2 minúty).

Dochutíme. Foto - Slávka

5

Do vypnutej polievky nakoniec pridáme rozšľahané vajíčka a ostrokyslá polievka je hotová. 

Pridáme vajíčka. Foto - Slávka

Ostrokyslá polievka je hotová a prajeme vám dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na pravú českú kulajdu.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu