Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 50 minút
Počet porcií: 5

Rýchly obed, ktorý máme všetci radi. Bravčové s lečom, na kocky, ku ktorému sa hodia hranolky alebo pečené zemiaky. Pripraviť si ho viete aj ako pikantné jedlo. Uvarte si tento skvelý obed alebo večeru, po ktorom budete mať plné brucho a dobrú náladu. Bravčové s lečom podľa portálu Chutné recepty

Bravčové s lečom

Prišiel víkend a vy neviete čo uvariť na obed? Ste tu správne, pretože máme pre vás recept, s ktorým žiaden žalúdok neostane prázdny. Dokonale vychutené bravčové s lečom a príloha podľa chuti sú vždy dobrou voľbou na obed alebo večeru. Ak máte radi pikantnejšie pokrmy, nebojte sa a pridajte do mäsa aj čili. 

Kombinácia bravčového mäsa a leča je skvelým spôsobom, ako získať vyvážené a chutné jedlo. Bravčové mäso pridáva bohatú chuť a proteíny, zatiaľ čo lečo prispieva vlákninou, vitamínmi a minerálmi. Bravčové mäso je bohaté na bielkoviny, vitamíny skupiny B a minerály, ako je železo a zinok. Lečo je tiež bohaté na vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály. Spoločne vytvárajú jedlo s vyváženými výživovými hodnotami.

Bravčové mäso a lečo sa dobre dopĺňajú aj chuťovo. Lečo má jemnú chuť, ktorá sa pekne hodí k mierne mastnejšiemu a bohatšiemu bravčovému mäsu. Táto kombinácia pridáva do jedla rôznorodosť a chutný profil.

Bravčové s lečom sa môže pripravovať rôznymi spôsobmi. Môže ísť o pečené bravčové mäso so štipľavým lečom, bravčové mäso dusené s lečom a ďalšou zeleninou, bravčové mäso s lečom v polievke alebo bravčové mäso s lečom ako súčasť wok jedla. Možnosti sú veľmi široké a závisia od vašich preferencií.

Kombinácia bravčového mäsa s lečom je výživná, chutná a ponúka mnoho možností pre variácie jedál. Okrem toho poskytuje výhody vo forme bielkovín, vlákniny a ďalších živín.

A ak náhodou neviete čo na raňajky, domáce lečo s chrumkavým chlebom je možno niečo pre vás. Bravčový špíz v rúre je zas skvelá voľba na sobotný obed. 

Tipy na (ne)zvyčajné recepty s lečom

Je tu leto, čo znamená, že máme kopec domácej zeleniny, ktorú mnohokrát nevieme ako spotrebovať. Lečo je skvelou voľbou, pretože je uvarené rýchlo, zahŕňa veľa zeleniny, obsahuje veľmi veľa vitamínov a navyše je výborné. Pripravili sme si pre vás pár tipov na recepty s lečom, ak by vás omrzelo iba klasické lečo s chlebom. Tu je niekoľko skvelých receptov s lečom, ktoré môžete vyskúšať:

  1. Lečový šalát s paradajkami a fetou: Vytvorte osviežujúci šalát z vareného leča, nakrájaných paradajok, kúskov fety, červenej cibule a čerstvej bylinky. Nakoniec ho posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

  2. Lečová polievka s mrkvou a kari korením: Vývar zo zeleniny, spolu s vareným lečom a nakrájanými mrkvami, sa ochutí kari korením a dochutí ešte kokosovým mliekom. Toto teplé a lahodné jedlo je ideálne na chladné dni.

  3. Lečové karbonátky: V mixéri zmiešajte uvarené lečo, strúhanku, jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, koriander a koreniny. Vytvarujte zmes do placiek a opražte ich na panvici s olejom, kým nebudú zlatohnedé (môžete aj upiecť v rúre). Podávajte s omáčkou z jogurtu a čerstvými bylinkami.

  4. Lečové chilli: Vytvorte pikantné chilli s lečom, cibuľou, paprikou, pasírovanými paradajkami a korením. Pridajte nejaké fazuľky, ak chcete toho viac. Podávajte s ryžou alebo nachos lupienkami.

  5. Lečový curry: Uvarte lečo s kokosovým mliekom, kari pastou, zeleninou a korením podľa vášho vkusu. Podávajte s varenou ryžou alebo naan chlebíkom.

Tieto sú len niektoré z mnohých možností, ktoré môžete vyskúšať s lečom. Lečo je výborná voľba pre vegetariánov a vegánov, pretože je bohaté na vitamíny a ďalšie živiny. Môžete ho použiť v rôznych receptoch, od šalátov po polievky, hlavné jedlá a prílohy. Nechajte sa inšpirovať a vychutnajte si jedlá s lečom! Prípadne vyskúšajte recept na klasický rezeň.

Pustime sa do varenia, bravčové s lečom máme raz-dva! Prípadne vyskúšajte aj náš recept na bravčové ragú.

Ingrediencie 

  • 500 g bravčové pliecko,
  • 4 PL olej,
  • 1 pohár zeleninové lečo,
  • 5 PL kečup,
  • 1 ČL soľ,
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie

Postup receptu: bravčové s lečom

Mäso umyjeme a nakrájame – Mäso umyjeme, usušíme a nakrájame na rezančeky alebo kocky, každý ako má radšej.

Pripravíme si mäso. Foto - Kristýna

2Mäso osmažíme – Do hrnca dáme olej a mäso osmažíme, aby sa zatiahlo z každej strany, smažíme cca 5 minút.

Mäso osmažíme. Foto - Kristýna

3

Osolíme a okoreníme – Až sa mäso zatiahne, osolíme a okoreníme.

Okoreníme. Foto - Kristýna

4

Podlejeme a dusíme – Mäso podlejeme trochou vody a dáme pod pokrievku dusiť do mäkka. Počas dusenia môžeme vodu prilievať podľa potreby. Dusíme cca 45 minút podľa druhu mäsa.

Dusíme. Foto - Kristýna

5Pridáme lečo – Keď je mäso mäkké, pridáme lečo a necháme prevariť ešte 5 minút.

Pridáme lečo. Foto - Kristýna

6

Pridáme kečup – K mäsu a leču pridáme kečup, premiešame a necháme znova prevariť. Bravčové s lečom máme hotové a môžeme podávať. Dobrú chuť. 

Pridáme kečup. Foto - Kristýna

Vyskúšajte aj recept na domáce lečo zavárané bez cibule.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu