Čas prípravy: 10 min
Varenie: 30 min
Pripravené za: 40 min
 

Tento zemiakový prívarok je skutočná klasika. S týmto skvelým receptom si ho pripravíte jednoducho a za pár centov. Neváhajte a vychutnajte si chuť zemiakového prívarku.

Zemiakový prívarok na kyslo

Ak hľadáte niečo rýchle a chutné na obed či večeru, aj bez mäsa to ide chutne a zdravo. Tak skúste prívarky, u nás sú to veľmi obľúbené jedlá.

Na prípravu nenáročné, chuťovo výborné. Tradičné jedlo z dostupnej suroviny, teda zo zemiakov. Naozaj až prekvapivo chutné s možnosťou viacerých možností podávania.

Zemiakový prívarok podľa nášho jednoduchého receptu.

Toto skvelé a jednoduché jedlo podávame napríklad s uvareným vajcom, volským okom, strateným vajíčkom. A ak obľubujete párky, špekáčky alebo klobásu, tak si ju opečte a pridajte k zemiakovému prívarku. A k tomu napríklad táto cesnačka.

Prečo jesť prívarok?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je dobrý nápad si doma pripraviť zemiakový prívarok:

  1. Výživný obsah: Zemiakový prívarok je zdrojom živín, ako sú vitamíny (C, B6), minerály (draslík, horčík) a vláknina. Zemiaky sú tiež bohaté na sacharidy, ktoré poskytujú energiu pre telo.
  2. Sýtiaci efekt: Zemiaky majú vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pocit sýtosti. Prívarok so zemiakmi môže byť jedlom, ktoré dokáže zasýtiť na dlhšie.
  3. Všestrannosť: Zemiakový prívarok je výborne kombinovateľný s ďalšími prísadami, ako sú zelenina, mäso, bylinky a koreniny. Vždy môžete pridať rôzne ingrediencie podľa vlastnej chuti a preferencií.
  4. Chuťová radosť: Zemiaky majú jemnú chuť, ktorá sa dobre hodí do prívarkov. Varením sa zemiaky stávajú mäkkými a krémovými, čo pridáva jedlu príjemnú chuť.
  5. Tradičný pokrm: Zemiakový prívarok je súčasťou tradičnej kuchyne mnohých kultúr a krajín. Jeho konzumácia môže byť spojená s rodinnými tradíciami a pocitom pohody.
  6. Jednoduchosť prípravy: Zemiakový prívarok je relatívne jednoduchý na prípravu. Stačí zemiaky uvariť vo vývare alebo vode, pridať ďalšie prísady a variť, kým zemiaky nezmäknú. Je to jednoduchý, no chutný spôsob, ako si vychutnať dobré jedlo.

Recepty na našom webe vychádzajú z každodenného života a myslia na vás, aby ste v kuchyni netrávili viac času ako je nevyhnutné. Jednoduchý je aj tento recept na cuketový prívarok , fazuľový prívarok so zemiakmi, hrachový prívarok alebo zemiaky na kyslo.

Prívarky so značkou Ženy v meste máme rovnako chutné, napríklad tento recept na fazuľový.

Ingrediencie

  • 5 stredných zemiakov,
  • 1 šľahačková smotana (180-250 ml, podľa balenia),
  • 0,5 litra mlieka (prípadne podľa potreby),
  • 1 polievková lyžica hladkej, alebo špaldovej hladkej múky alebo Solamylu,
  • 2 polievkové lyžice masla (oleja),
  • 1 stredná cibuľa,
  • 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky,
  • Na dochutenie: soľ , 1 bobkový list, štipka drvenej rasce, 4 guličky celého čierneho korenia, citrónová šťava alebo ocot (až nakoniec), čerstvý alebo mrazený kôpor

Postup receptu na zemiakový prívarok

1Zemiaky si ošúpeme, dobre umyjeme a nakrájame na menšie kocky, alebo aj mesiačiky.

Zemiakový prívarok. Foto - Michal Trško

2Nadrobno nakrájanú cibuľu dáme do väčšieho hrnca a orestujeme na masle do sklovita.

Zemiakový prívarok. Foto - Michal Trško

3Rovnako pridáme zemiaky a chvíľku restujeme. Následne pridáme bobkový list, čierne korenie, rascu, mletú červenú papriku, soľ a zalejeme vodou 2 cm nad okraj zemiakov. Povaríme ich do polomäkka.

Zemiaky podusíme. Foto - Michal Trško

4

Pripravíme si smotanovú zálievku. K smotane s mliekom pridáme lyžicu múky a dôkladne rozmiešame. Následne do polomäkkých zemiakov pridáme dobre rozmiešanú smotanovú zálievku, ktorú môžeme aj precediť. Bude jemnejšia.

Pripravíme si zálevku. Foto - Michal Trško

5

Prívarok povaríme cca 10 minút, aby zhustol.

Zemiakový prívarok. Foto - Michal Trško

6Tip na záver: Ak by bol prívarok hustý, zriedime ho mliekom. Keď je prívarok riedky, zahustíme ho ďalšou múkou alebo Solamylom. Nakoniec chuť doladíme citrónovou šťavou, octom. Môžeme pridať aj kôpor kvôli chuti. Alebo vyskúšajte náš recept na zemiaky na kyslo či zemiakovú polievku na kyslo.

Zemiakový prívarok. Foto - Michal Trško

Videorecept

Jednoduchý recept na zemiakový prívarok.

Aké prílohy sa hodia podávať so zemiakovým prívarkom?

Zemiakový prívarok je výbornou prílohou k mnohým jedlám. Tu sú niektoré z kombinácií, ktoré sa k sebe dobre hodia:

Mäsové jedlá: Zemiakový prívarok je skvelý spoločník k mäsovým jedlám, ako sú pečené mäso, špíz, bravčové alebo hovädzie mäso.

Ryby: Smažené, pečené alebo grilované ryby sú lahodné spolu so zemiakovým prívarokom.

Kuracie jedlá: Ak si pripravujete kuracie mäso, zemiakový prívarok je ideálnou prílohou. Môžete si ho podávať k pečenému kuraciemu mäsu, kuracím kúskom alebo hustému kuraciemu gulášu.

Zelenina: Zemiakový prívarok je skvelou doplnkovou prílohou k rôznym druhom zeleniny. Môžete ho podávať k dusenej zelenine, zapekanej zelenine alebo zeleninovým šalátom.

Plnené papriky: Plnené papriky sú skvelou kombináciou so zemiakovým prívarkom. Vytvára chutnú a sýtu prílohu k tejto jedle.

Svieže šaláty: Ak preferujete ľahšie jedlo, môžete zemiakový prívarok podávať aj s rôznymi druhmi sviežich šalátov. Napríklad zeleninový šalát s čerstvou zeleninou a dressingom je skvelou voľbou.

Tieto sú len niektoré príklady príloh, ktoré sa dobre hodia k zemiakovému prívarku. Môžete experimentovať a kombinovať ho s rôznymi jedlami podľa svojich preferencií a chuti.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu