22x hlasované

 
Čas prípravy: 30 minút,
Čas pečenia: 30 minút,
Počet porcií: 6-7,
 

Pekne šťavnaté francúzske zemiaky patria k najobľúbenejším slovenským jedlám. Overený originálny recept webu chutné recepty na prípravu luxusných francúzskych zemiakov nemôže chýbať v nijakej kuchárke. Navyše ak je skutočná pravda, že týmto šťavnatým zemiakom neodoláte.

Francúzske zemiaky

Slovenské francúzske zemiaky majú u nás svoju dlhú históriu. Ide však o jedlo s pôvodom vo Francúzsku s názvom Gratin dauphinois, ktoré sa pripravuje technikou gratinovania.

Podľa internetovej wikipédie, ide o rýchle zapečenie preliatych rôznych druhov omáčok, syrov a základnej suroviny, ktorou sú v tomto prípade zemiaky.

V našej slovenskej podobe sa francúzske zemiaky pripravujú aj s mäsom. Takže si ich pripravujeme napríklad so špekáčkami, slovenskou klobásou, šunkou alebo aj bezmäsitú verziu len so zeleninou.

Zemiaky sú bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, draslíka a železa. Taktiež obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi. Zemiaky sú relatívne nízkokalorické a obsahujú veľa zložitých sacharidov, ktoré poskytujú telu dlhotrvajúce zdroje energie. Ide tiež o pomerne lacné a ľahko dostupné, takže predstavujú cenovo dostupnú a výživnú potravinu pre mnoho ľudí.

Zemiaky ľudstvo pozná ako dôležitú súčasť mnohých kuchýň a obľúbenú potravinu pre mnoho ľudí po celom svete. Zdravotné výhody, výživná hodnota, všestrannosť, chuť a kultúrna hodnota sú niektoré z faktorov, ktoré prispievajú k ich popularite.

Skúste aj náš recept na tradičnú držkovú polievku. Alebo ten na pečené zemiaky v rúre. Skúste aj obľúbený recept na zelerový šalát s ananásom.

Ingrediencie

  • 2 kg zemiakov (cca 14 zemiakov strednej veľkosti),
  • 4 ks špekáčky (300 g točená saláma, dusená alebo údená šunka),
  • 5 ks vajec,
  • 1 ks cibule,
  • 4 polievkové lyžica masla,
  • 200 g tvrdý syr (alebo mozzarella),
  • na zálievku: 250 ml šťahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice (vegeta bez soli),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie,

Postup receptu prípravy francúzskych zemiakov

1Na úvod si zemiaky uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút, ale dávajte pozor, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo. Špekáčiky (alebo zvolenú klobásu) olúpeme a nakrájame na malé kocky. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladiť. Vyšší pekáč (20×28 cm) vytrieme maslom a poukladáme nakrájané alebo na hranolky pretlačené zemiaky. Osolíme, okoreníme.

Uvaríme zemiaky, Foto - Michal

2Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na kúsku masla do sklovita. Olúpané špekáčky nakrájame na drobné kocky a pridáme ich k cibuli, restujeme cca 5 minút. Vychladené vajcia olúpeme a pretlačíme (nakrájame) ich na kolieska. Na zemiaky po celej ploche poukladáme kolieska vajec a na ne rozvrstvíme opečené špekáčky s cibuľou.

 

Pripravíme si ostatné ingrediencie, Foto - Michal3

Následne pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačeným zemiakov po celej ploche a pozatlačujeme ich, aby pekne prilnuli k sebe. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vajciami, dochutíme horčicou, prípadne vegetou bez soli. Touto zmesou zalejeme prekladané zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla. Dáme ich piecť do rúry na 200 stupňov približne na 20 minút.

 

Zmes si pripravíme na plech, Foto - Michal

4Zemiaky prikryjeme alobalom, aby sa zhora nepripiekli. Po 20 – 30 minútach ich odkryjeme a po celej ploche na nich rozvrstvíme na hrubšie rezančeky nastrúhaný tvrdý syr (alebo mozzarellu). Na záver ich dáme ešte zapiecť na 10 minút do zlatista Francúzske zemiaky by mali byť aj zo spodnej časti zlatistej farby.

Hotové francúzske zemiaky sú najlepšie s uhorkou

Nacrch dáme nastrúhaný syr, Foto - Michal

5

Upečené francúzske zemiaky necháme trochu odležať, aby sa lepšie naberali. Dozdobíme petržlenovou vňaťou, pažítkou, vhodnou prílohou je aj zaváraná uhorka, ale aj kapustový, prípadne iný obľúbený zeleninový šalát. Zemiaky majú výbornú chuť a sú úžasne šťavnaté. Aj na druhý deň chutia fantasticky, samozrejme, ak vám zvýšia.

 

Zemiaky necháme odležať, Foto - Michal

Tip na záver: Francúzske zemiaky môžete pripraviť zo zemiakov uvarených v šupke, ale aj zo surových. Pri voľbe surových zemiakov treba rátať s dlhšou dobou pečenia. Zemiaky uvarte deň vopred, ošúpajte ich a dajte do chladu, na druhý deň si ušetríte kopec času. A okrem toho ich môžete samozrejme zapekať aj nakrájané na plátky, ale lepšie je ich pretlačiť cez koliesko na šalát, budú chutnejšie. Skúste aj náš recept na stroganov.

Videorecept prípravy francúzskych zemiakov

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na pravú cesnačku.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu