47x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 6

Máme pre vás najlepší recept na kovbojskú fazuľu s klobáskou alebo špekáčikom. Vyskúšajte náš recept, s ktorým si pripravíte fazuľu tak akurát a bude chutiť všetkým, nebude ani príliš kašovitá a ani príliš riedka. Kovbojská fazuľa je skvelý nápad ako rýchly obed alebo večera

Kovbojská fazuľa

Tento recept má svoj pôvod v Mexiku, kde si ju radi pripravujú hustú a pikantnú. My však máme pre vás recept, s ktorým si pripravíte fazuľu tak akurát a bude chutiť všetkým. Kovbojská fazuľa je jedlo, ktorá obsahuje veľa živín a dokáže vás zasýtiť aj na dlhší čas, hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je to ľahké jedlo.

Kovbojská fazuľa vznikla ako jedlo, ktoré jednoducho kombinovalo dostupné suroviny, ako sú fazuľa, mäso, koreniny a zelenina. Bolo obľúbené medzi kovbojmi a cestovateľmi, ktorí hľadali jedlo, ktoré je výživné, jednoduché na prípravu a má dlhšiu trvanlivosť.

Kovbojská fazuľa sa tradične vyrába z nasekaného hovädzieho mäsa, fazule (najčastejšie hrachorová alebo červená fazuľa), paradajok, cibule, korenín a často aj papriky. Každý kuchár má však svoj vlastný spôsob prípravy a môže pridať ďalšie zložky podľa svojich preferencií. Mäso však môžete aj vynechať a jedlo bude tak trošku ľahšie, vhodné aj pre vegetariánov. 

Pre tých, ktorí preferujú vegetariánsku alebo vegánsku stravu, je možné prípravu kovbojskej fazule prispôsobiť. Mäso môže byť nahradené nahrubo nasekanými hubami, tofu, kúskami texturovaného rastlinného bielka alebo inými alternatívami.

Existuje veľa rôznych variácií kovbojskej fazule v rôznych častiach sveta. Napríklad v Texase sa tradične používa hovädzie mäso, zatiaľ čo v niektorých ďalších oblastiach sa používa bravčové mäso alebo dokonca divina. Niektoré recepty môžu obsahovať aj pivo alebo rôzne druhy korenín.

Tento recept sa tiež často podáva s prílohami, ako sú ryža, tortily, kôrky chleba alebo chlieb. Môže byť tiež posypaná strúhankou, nakrájanou cibuľou, petržlenom alebo kôprom. Tradične sa kovbojská fazuľa varí dlhý čas na nízkej teplote, čo pomáha „rozpustiť“ mäso a spraviť fazuľu krémovou. To tiež umožňuje koreninám a chuti sa spojiť.

Mnoho ľudí tvrdí, že kovbojská fazuľa je ešte chutnejšia, ak sa ohreje na druhý deň. Dlhšie státie v chladničke umožní, aby sa koreniny a chute viac spojili. 

Kvôli obľúbenosti kovbojskej fazule sa po celom svete konajú súťaže varenia tejto jedla. Súťažiaci sa stretávajú, aby predviedli svoje vlastné recepty a bojovali o titul najlepšej kovbojskej fazule.

Určite vyskúšajte aj náš recept na tradičný fazuľový prívarok, fazuľovú polievku na kyslo alebo obyčajnú fazuľovú polievku

Zdravie a fazuľa

Fazuľa je považovaná za zdravú potravinu v rámci vyváženej stravy. Má mnoho výživových výhod a prispieva k celkovému zdraviu. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je fazuľa taká zdravá:

  1. Nízky obsah tuku: Väčšina druhov fazule má nízky obsah tuku, čo je výhodné pre tých, ktorí dbajú na zníženie príjmu nasýtených tukov.

  2. Vysoký obsah bielkovín: Fazuľa je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Bielkoviny sú dôležité pre rast a opravu tkanív a môžu prispieť k väčšiemu nasýteniu.

  3. Vysoký obsah vlákniny: Fazuľa je bohatá na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. Vláknina pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, zlepšuje trávenie a reguluje hladinu cukru v krvi.
  4. Prírodné živiny: Fazuľa je bohatá na rôzne živiny, ako sú železo, horčík, draslík, vitamín B, kyselina listová a iné. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie tela a udržanie zdravia.

  5. Nízky glykemický index: Mnoho druhov fazule má nízky glykemický index, čo znamená, že pomaly uvoľňujú cukry do krvi. To môže pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabrániť prudkému nárastu a poklesu cukru.

  6. Zníženie rizika ochorení: Pravidelná konzumácia fazule sa spája aj so zníženým rizikom mnohých ochorení, vrátane srdcovocievnych ochorení, vysokého krvného tlaku, cukrovky typu 2 a niektorých typov rakoviny.

Je dôležité mať na pamäti, že fazuľa by mala byť súčasťou vyváženej stravy, ktorá zahŕňa aj iné potraviny a živiny. Navyše, pred konzumáciou fazule je dobré ju predvariť alebo nechať namočenú vo vode, aby sa odstránili prípadné antinutrienty a aby sa zlepšila stráviteľnosť.

Ingrediencie 

Postup receptu: kovbojská fazuľa

Fazuľu namočíme – Fazuľu si dáme cez noc namočiť, dáme ju do hrnca, prikryjeme pokrievkou a dáme na chladné miesto, ideálne do chladničky. Z fazule tak vyplavíme nechcené látky, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Namočíme fazuľu. Foto - Kristýna

2Fazuľu uvaríme – Fazuľu dáme najlepšie hneď od rána variť do mäkka. Pozor, niekedy varíme fazuľu aj 3 hodiny, podľa druhu fazule.

Uvaríme fazuľu. Foto - Kristýna

3

Nakrájame zeleninu – Najskôr pokrájame cibuľu a cesnak na jemno. Paradajky na čo najmenšie kúsky, aby sa nám dobre podusili.

Nakrájame zeleninu. Foto - Kristýna

4

Osmažíme cibuľu s cesnakom – Na panvičku dáme olej, na ktorom posmažíme cibuľu a cesnak dozlatista cca 10 minút.

Osmažíme cibuľu a cesnak. Foto - Kristýna

5

Pridáme k fazuli – Posmaženú cibuľu a cesnak pridáme k uvarenej a precedenej fazuli do hrnca a premiešame.

Pridáme k fazuli. Foto - Kristýna

6

Pridáme paradajky a dochutíme – K zmesi pridáme pokrájané paradajky, oregano, rascu, soľ a cukor. Zamiešame a dusíme pod pokrievkou až zmäknú paradajky, cca 20 minút. Fazuľu podávame s chlebom, klobáskou alebo špekáčikom, poprípade párkom. A pre milovníkov pálivého jedla, je super primiešať k fazuli chilli papričky.

Pridáme paradajky a dochutíme. Foto - Kristýna

Kovbojská fazuľa je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na hustú fazuľovú polievku s údeným mäsom alebo vegetariánsky guláš s fazuľou z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu