Najlepšie zemiaky na kyslo, nenáročné a sýte jedlo, ktorému sa poteší každý. Pripraviť si k nim môžete napríklad aj fašírky alebo domáci chlieb. Vyskúšajte tento recept na výborný obed, ktorý máte hotový do hodinky. Zemiaky na kyslo podľa kuchyne portálu Chutné recepty.
Zemiaky na kyslo
Toto jedlo patrí k tradičným slovenským jedlám, ktoré si všetci z nás pamätajú najmä zo školských jedální, kde ho varili často. Zemiaky na kyslo sú obľúbené aj vďaka svojej nenáročnej príprave, tento recept zvládne aj začínajúca kuchárka alebo kuchár. Okrem fašírok a chleba sa k nim hodí aj opečená klobáska, párok, pečené mäsko alebo vajíčka na tvrdo.
Hlavnými ingredienciami pre zemiaky na kyslo sú zemiaky, kyslá smotana, cibuľa a soľ. Mnohí ľudia však nahrádzajú smotanu mliekom, tak ako aj my v našom recepte (mlieko v kombinácii so šľahačkovou smotanou). Chuť je veľmi podobná, už ide o to, čo doma máte.
Okrem receptu je zaujímavé si všimnúť, že zemiaky na kyslo majú v slovenskej kultúre špeciálne miesto. Sú súčasťou tradičných jedál na rôzne oslavy a slávnosti, ako sú napríklad Vianoce, Veľká noc alebo rodinné oslavy. Je to jedlo, ktoré spája ľudí a prináša pocit tepla a pohody.
Zemiaky na kyslo môžu byť energeticky husté, pretože obsahujú zemiaky a kyslú smotanu, ktoré majú vyšší obsah kalórií. Je dôležité sledovať veľkosť porcií, ak sa snažíte udržať vyváženú stravu.
Zemiaky sú výborným zdrojom živín. Obsahujú vitamíny C, B6 a draslík, ako aj vlákninu a antioxidanty. Kyslá smotana pridáva do jedla bielkoviny, vápnik a vitamín B12. Zemiaky sú dobrým zdrojom sacharidov, ktoré poskytujú energiu.
Recept na zemiaky na kyslo je v podstate jednoduchý, ale existuje veľa možností, ako ho prispôsobiť svojim preferenciám. Môžete pridať slaninu alebo špekáčiky pre viac chuti, pridať bylinky ako petržlen alebo kôpor pre osviežujúci záver, alebo dokonca pridať kyslé uhorky pre kyslejší zážitok.
História zemiakov na kyslo
História zemiakov na kyslo siaha do minulosti a je úzko spojená s pestovaním zemiakov a využívaním kyslej smotany v slovenskej kuchyni.
Zemiaky pochádzajú z oblasti Južnej Ameriky a boli pestované už tisíce rokov pred príchodom Európanov. Zemiaky boli do Európy dovážané počas objaviteľských výprav v 16. storočí. Postupne sa dostali aj na územie dnešného Slovenska, kde sa stali dôležitou súčasťou stravy. Ich relatívne jednoduchá pestovateľnosť a vysoká výživová hodnota prispeli k ich popularite.
Kyslá smotana je tradičným mliečnym produktom, ktorý sa v slovenskej kuchyni používa už stáročia. Jej kyslá chuť a krémová konzistencia sa stali ideálnym doplnkom pre zemiaky. Približne od 19. storočia sa začali zemiaky na kyslo objavovať v slovenských domácnostiach. Základný recept sa postupne vyvíjal a prispôsoboval sa podľa regionálnych chutí a preferencií.
Zemiaky na kyslo majú pre mnohých Slovákov význam aj mimo gastronómie. Sú spojené s rodinnou pohodou, tradíciami a príjemnými spomienkami na detstvo a rodinné sviatky.
Na Slovensku sú okrem zemiakov na kyslo obľúbené aj iné prívarky, napríklad taký fazuľový prívarok alebo zemiakový prívarok na kyslo. Cuketový prívarok s vajcom sa tiež oplatí vyskúšať. Ak máte chuť na polievku, zemiaková polievka na kyslo je to pravé.
Ingrediencie
- 5 ks zemiaky,
- 500 ml mlieko,
- 1 ks šľahačková smotana,
- 1 ks stredne veľká cibuľa,
- 3 PL olivový olej,
- 1 PL hladká múka,
- na dochutenie: soľ, čierne korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, bobkový list, citrónová šťava, petržlenová vňať, pažítka, kôpor
Postup receptu
1 Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky alebo na mesiačiky, ako vám vyhovuje.
2Zemiaky následne zalejeme vodou zhruba do ich výšky, pridáme k nim soľ, čierne korenie, rascu a bobkový list.
3
Zemiaky uvaríme do mäkka. Medzitým si urobíme smotanovú zátrepku, k smotane a mlieku pridáme lyžicu múky a dôkladne rozmiešame.
4
Smotanovú zátrepku primiešame k mäkkým zemiakom. Odporúčame vám preliať zátrepku cez sitko, aby sme nemali v prívarku hrudky.
5Cibuľu si nakrájame na drobno a na oleji ju orestujeme dozlatista. Pridáme k nej červenú papriku a premiešame.
6
Zemiaky povaríme na jednom stupni ešte 10 minút, aby zhustli. Pridáme k nim ešte paprikovú cibuľu.
7Všetko spolu premiešame. Cibuľa dodá zemiakom na chuti. Zemiaky ešte dochutíme soľou a citrónovou šťavou, pridať môžeme aj bylinky a hotovo. Zemiaky na kyslo sú hotové.
Tip na záver: Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť mliekom. Keď sú zemiaky na kyslo redšie, zahustiť sa dajú ešte múkou.
Vyskúšajte aj recept na prívarok z červenej šošovice alebo chutný špenátový prívarok z portálu Ženy v meste.
Videorecept