18x hlasované

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 4 
 

Tradičné jedlá z detstva sú veľmi obľúbené. Cestoviny s tvarohom chutia vynikajúco na sladko, aj na slano. Ide o skvelé jedlo bez mäsa. A keď si zvolíte cestoviny celozrnné alebo špaldové, pripravíte si výživný obed s cestovinami pre celú rodinu.

Pri intolerancii na lepok pridajte cestoviny bez lepku. Na prípravu tohto jednoduchého bezmäsitého jedla je vhodné zvoliť kvalitnejší druh cestovín

Cestoviny s tvarohom

Hĺadáte výborný tip na rýchle jedlo bez mäsa? Najlepšie cestoviny s tvarohom stojí za to vyskúšať, všetci sa budú oblizovať.

Fantastické cestoviny s tvarohom na sladko i slano chutia naozaj neodolateľne. Ide naviac o jednoduchý a lacný recept našich babičiek. Prípravu zvládne aj každý začiatočník, potrebujete iba zopár minút. Stačí si zaželať iba dobrú chuť.

Prečo pridať tvaroh do vášho jedálnička?

Tvaroh je považovaný za zdravý potravinový produkt z niekoľkých dôvodov:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Cestoviny s tvarohom sú bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, tvorbu svalov, fungovanie imunitného systému a iné telesné procesy. Bielkoviny tiež prinášajú pocit sýtosti, čo môže byť výhodou pri kontrole hmotnosti.
  2. Nízky obsah tuku: V porovnaní s inými mliečnymi výrobkami má tvaroh obvykle nižší obsah tuku. Existujú jeho rôzne varianty, vrátane plnotučného, polotučného a nízkotučného, takže si môžete vybrať podľa svojich preferencií a nutričných potrieb.
  3. Zdroj minerálov a vitamínov: Tvaroh obsahuje dôležité minerály a vitamíny, vrátane vápnika, fosforu, vitamínu B12 a riboflavínu. Vápnik a fosfor sú dôležité pre zdravie kostí a zubov, zatiaľ čo vitamíny B12 a riboflavín podporujú energetický metabolizmus a normálnu funkciu nervového systému.
  4. Priaznivý vplyv na trávenie: Tvaroh obsahuje probiotiká, ako sú laktobacily, ktoré prispievajú k zdraviu črevnej flóry a správnemu fungovaniu tráviaceho systému. Probiotiká môžu tiež pomáhať pri absorpcii živín a posilňovaní imunitného systému.

Je dôležité si však uvedomiť, že vplyv tvarohu na zdravie závisí aj od mnohých ďalších faktorov, ako je celková strava a životný štýl. Pri výbere tvarohu sa odporúča sledovať obsah tuku a prípadné prídavné látky, ako je pridaný cukor. Čerstvý a kvalitný tvaroh bez prídavných látok môže byť zdravou a výživnou súčasťou vyváženej stravy.

Cestoviny s tvarohom nie sú tradičným jedlom v žiadnej konkrétnej kuchyni alebo kultúre. Namiesto toho ide o jedlo, ktoré je často prispôsobené podľa osobných preferencií a chutí.

Vyskúšajte aj ďalšie rýchle recepty z nášho webu Chutné recepty, napríklad na cestoviny s cuketou alebo špagety s vajcom a slaninou.

Ingrediencie

  • 400 g obľúbené cestoviny (fliačky, široké rezance, špirálky – bezlepkové, celozrnné, špaldové),
  • 1 malá lyžička soli (na varenie cestovín),
  • 50 g maslo,
  • 1 ks menšia cibuľa (pri slanej verzii),
  • 250 g hrudkovitý tvaroh (aj viac, podľa chuti a obľuby),
  • podľa potreby kyslá smotana (na zjemnenie, môžeme aj vynechať),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie (slaná verzia), práškový cukor alebo mletý trstinový cukor (sladká verzia),

Postup receptu: Cestoviny s tvarohom na sladko aj na slano

1Cestoviny uvaríme vo vode so soľou podľa návodu na obale. Vo väčšej panvici opražíme maslo, aby pekne zavoňalo. Pri slanej verzii môžeme na masle orestovať dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu.

Uvaríme cestoviny a opražíme maslo, Foto -  Martina

2K maslu pridáme scedené cestoviny. Cestoviny nepremývame, aby sa neochladili. Premiešame ich s maslom, pridáme rozdrobený tvaroh izbovej teploty. Cestoviny s tvarohom premiešame a dochutíme.

K cestovinám a maslu pridáme tvaroh. Všetko zamiešame, Foto - Martina

3Cestoviny s tvarohom dochutíme soľou alebo mletým čiernym korením pri slanej verzii. Pre milovníkov cestovín s tvarohom na sladko, cestoviny dochutíme práškovým cukrom (mletým trstinovým cukrom).

Dochutíme korením alebo cukrom, Foto - Martina

4Ak chceme cestoviny s tvarohom ešte lahodnejšie, k cestovinám primiešame aj kyslú smotanu podľa chuti. A môžeme podávať. Cestoviny chutia najlepšie hneď po ich príprave. Vyskúšajte. Chutia úžasne. Vyskúšajte ale aj rýchle cestoviny s cuketou.

Pridáme kyslú smotanu, Foto - Martina

Tip na záver: Chcete potešiť mužskú polovičku? K cestovinám s tvarohom na slano môžete pridať opečenú slaninku, údené mäso, ale aj pečenú krkovičku. Prajeme vám dobrú chuť! Alebo si pripravte šunkové fliačky.

Existujú alternatívne náhrady za tvaroh k cestovinám?

Áno, existujú niekoľko alternatívnych náhrad za tvaroh v receptoch s cestovinami. Niektoré z možností zahŕňajú:

Grécky jogurt: Grécky jogurt je hustejší a krémovatejší ako bežný jogurt, čo ho robí vhodnou náhradou za tvaroh. Má podobnú textúru a chuť, a taktiež pridáva krémovosť a bohatosť do receptov.

Ricotta syr: Ricotta syr je ďalšou možnosťou náhrady za tvaroh. Má mierne sladkú a jemnú chuť a dokáže dodávať krémovosť a bohatosť cestovinám. Je často používaný v talianskych receptoch.

Cottage syr: Cottage syr je syr s hrudkovitou textúrou, ktorý sa môže použiť ako alternatíva za tvaroh. Má menej tuku a je bohatý na bielkoviny. Pri príprave sa môže zmiešať so smotanou na dosiahnutie požadovanej konzistencie.

Krémový syr: Syr, ako napríklad mascarpone, je ďalšou možnosťou náhrady za tvaroh. Má bohatú a krémovú textúru, ktorá prispieva k lahodnosti a bohatosti receptov s cestovinami.

Pri výbere alternatívnej náhrady za tvaroh je dôležité zvážiť chuť, textúru a konzistenciu, ktoré chcete dosiahnuť vo svojom jedle. Každá náhrada môže priniesť niečo trochu iné, takže je dobré experimentovať a prispôsobiť výber podľa osobných preferencií a chutí.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu