Hlasovať
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 40 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Domáci a jednoduchý zeleninový vývar s haluškami podľa klasického receptu. Je to veľmi rýchla a nenáročná polievka, ktorá vám doplní vitamíny a zahreje vás. Zeleninový vývar je tiež výdatný a poteší sa mu celá rodina. Okrem halušiek si však môžete pripraviť napríklad rezance. Uvarte si zeleninový vývar podľa receptu portálu Chutné recepty.

Zeleninový vývar s haluškami

Zima sa blíži a s ňou aj obdobie polievok. Častokrát prídeme domov z práce alebo zo školy celí premrznutí a máme chuť na niečo výdatné, čo by nás nielen zasýtilo, ale aj zahrialo. Zeleninový vývar s haluškami je to pravé. Rýchla a chutná polievka, ktorá sa hodí ako na obed, tak aj na večeru. Posilní vás, dodá potrebné vitamíny a obzvlášť deti si na nej pochutia. Pripravte si vývar spolu s nami podľa nášho jednoduchého receptu.

Zeleninový vývar s haluškami je lahodná a výživná polievka, ktorú mnoho ľudí obľubuje. Vývar je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje nízky obsah tukov a kalórií, čo ho robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravú stravu. Môžete si ho pripraviť s rôznymi druhmi zeleniny podľa svojich preferencií a sezóny. Môžete pridať mrkvu, zeler, zemiaky, brokolicu, karfiol, hrášok, kukuricu alebo inú obľúbenú zeleninu.

Vývar s haluškami môžete ozvláštniť rôznymi doplnkami. Klasickými možnosťami sú petržlenová vňať, kôpor alebo smotana na zjemnenie chuti. Môžete tiež pridať kúsok syra alebo klobásy na dodanie viac chuti. Táto polievka je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, a preto je vhodná pre zdravú stravu. Zelenina v polievke dodáva vitamíny A, C, K a rôzne minerály ako draslík a horčík.

Zeleninový vývar s haluškami má v mnohých kultúrach dlhú tradíciu a je často spojená s pohostinnosťou a rodinnými tradíciami. Pamätajte, že zeleninový vývar s haluškami môžete prispôsobiť svojim vkusom a potrebám. Je to výborné jedlo pre chladné dni a môže byť pokrmom samotným alebo predjedlom pred hlavným jedlom.

Skúste aj náš recept na kurací vývar, hráškovú polievku s haluškami, bravčové pečeňové halušky do polievky, morčaciu polievku, kelovú polievku a rýchlu zeleninovú polievku. Chutiť vám bude aj karfiolová polievka so zemiakmi, brokolicová polievka so zeleninou alebo kuracia polievka so zeleninou.

Benefity zeleninového vývaru 

Zeleninový vývar s haluškami alebo bez je dobrý nápad z niekoľkých dôvodov a má viaceré benefity pre naše zdravie:

  • Nízky obsah kalórií: Zeleninový vývar s haluškami má obvykle nízky obsah kalórií, čo ho robí vhodným pre tých, ktorí dbajú na kontrolu svojej hmotnosti alebo chcú schudnúť. Môžete ho konzumovať vo veľkých množstvách bez toho, aby ste pridali veľa kalórií do svojej stravy.

  • Bohatý na vitamíny a minerály: Zelenina, ktorá sa používa na prípravu zeleninového vývaru, je bohatá na vitamíny (napríklad vitamíny A, C a K) a minerály (draslík, horčík, železo). Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a správne fungovanie organizmu.

  • Vláknina: Zelenina v zeleninovom vývare obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Vláknina tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

  • Antioxidanty: Mnoho druhov zeleniny obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia telo pred poškodením buniek. Antioxidanty môžu tiež pomôcť znížiť riziko ochorení spojených so starnutím a chronickými ochoreniami.

  • Ľahko stráviteľný: Zeleninový vývar s haluškami je ľahko stráviteľný, čo ho robí vhodným pre ľudí s citlivým žalúdkom alebo tráviacimi problémami. Môže byť tiež vhodný pre deti a starších ľudí.

  • Podpora imunitného systému: Zeleninový vývar obsahuje mnoho živín, ktoré môžu podporovať imunitný systém, čo znamená, že vám môže pomôcť bojovať proti infekciám a chorobám.

Všetky tieto výhody robia zeleninový vývar dobrým doplnkom stravy a zdravým jedlom, ktoré by sa malo pravidelne zaradiť do jedálnička pre udržanie celkového zdravia a vitality.

Tak, môžeme sa pustiť do varenia! 

Ingrediencie

  • 2 strúčiky cesnak,
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 1 PL maslo alebo olivový olej,
  • 2 ks mrkva strednej veľkosti,
  • čerstvé bylinky – podľa chuti (petržlenová vňať, pažítka, jarná cibuľka),
  • hrsť mrazeného hrášku,
  • 1 ks petržlen strednej veľkosti,
  • 1/2 ks malý kaleráb,
  • 1 ks menší zeler,
  • štipka celej rasce,
  • štipka kurkumy,
  • 3 guličky celé čierne korenie,
  • soľ – podľa chuti,
  • na halušky: 3 PL krupica, 1 – 2 ks vajce

Postup receptu

1

Zvolíme zeleninu podľa obľuby a očistíme ju. Mrkvu, petržlen a cibuľu rozpolíme, cesnak, zeler a kaleráb zas pridáme celé. Hrášok pridávame až na konci. Pripravenú zeleninu zalejeme vodou (asi 1,4 l) a dáme variť. 

Pripravíme zeleninu. Foto - Nela

K zelenine pridáme aj maslo alebo olivový olej, soľ, celé čierne korenie, štipku kurkumy a rasce. Vývar varíme pomaly na miernom ohni asi 30 minút. Keď je zelenina polomäkká, tak pridáme aj mrazený hrášok a petržlenovú vňať.

Dáme variť. Foto - Nela

3

Počas varenia polievky si pripravíme cesto na halušky. Vajcia rozšľaháme vidličkou a pridáme k nim štipku soli. Postupne k vajciam zapracujeme krupicu tak, aby nám vzniklo polotuhé cesto. Krupica ešte napučí. Cesto necháme postáť ešte aspoň 10 minút. 

Urobíme haluškové cesto. Foto - Nela

4Ak by sa vám zdalo cesto redšie, pridáme viac krupice. Cesto nakoniec zavaríme cez haluškovač/sito do bublajúceho vývaru. Vývar povaríme na malom ohni ešte 10 minút, aby sa halušky dobre uvarili.

Urobíme halušky. Foto - Nela

5

Ak sa vám bude zdať polievka príliš hustá, pridáme ešte trocha horúcej vody. Polievku prevaríme a dochutíme. Hotový zeleninový vývar s haluškami podávame aj so zeleninou, ktorú si môžeme aj nakrájať. Nakoniec už len dozdobíme čerstvými bylinkami.

Doladíme a podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Do cesta na halušky môžete pridať aj nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Halušky budú vyzerať pekne farebne a bylinky im dodajú trošku inú chuť. 

Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kurací vývar s pečeňovými haluškami.  Tu je zase recept na najlepší slepačí vývar.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu