2x hlasované
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 50 minút
Počet porcií: 5 – 6
 
Jednoduchá a chutná kuracia polievka so zeleninou, ktorá vám takmer okamžite dodá silu a postaví vás na nohy. Polievka z kuracích pŕs je veľmi rýchla na prípravu a obľúbi si ju celá vaša rodina. Kuracia polievka so zeleninou vás skvele zahreje a zasýti. Je ideálna k sychravému počasiu alebo keď máte doma nejakého maróda. Pripravte si ju spolu s portálom Chutné recepty.

Kuracia polievka so zeleninou

Polievky sa tešia mimoriadne veľkej obľube a najmä počas chladný a sychravých mesiacov. Obzvlášť kuracia polievka sa zvykne pripravovať aj chorým členom domácnosti, pretože má niekedy až priam liečivé účinky. Človeka zahreje aj na duši. Okrem obľúbenej cestoviny si do polievky môžete pripraviť napríklad aj krupicové halušky. Pripravte si kuraciu polievku spolu s nami podľa nášho overeného receptu. 

Kuracia polievka so zeleninou môže byť bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Kuracie mäso dodáva kvalitné bielkoviny a zelenina pridáva vlákninu, vitamíny A a C, draslík a ďalšie dôležité živiny. Kuracia polievka so zeleninou môže byť nízko-kalorickou voľbou, ktorá je vhodná pre tých, ktorí sa snažia udržiavať alebo dosiahnuť zdravú hmotnosť.

Polievky majú tendenciu ohrievať telo, čo môže byť príjemné najmä v chladnejšom počasí alebo po fyzickej aktivite. Recept na kuraciu polievku so zeleninou si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí a preferencií. Môžete pridať rôzne druhy zeleniny, bylinky a korenie, aby ste dosiahli rôznorodú chuť a výživový prínos.

V niektorých kultúrach sa polievky považujú za tradičnú a zdravú súčasť stravy. Môžu byť súčasťou rodinných rituálov a spájať ľudí pri spoločnom jedle. Varenie polievky môže maž tiež relaxačné a terapeutické účinky. Príprava polievky z čerstvých surovín vám umožní lepšie kontrolovať kvalitu a zloženie jedla. Väčšina polievok obsahuje veľa vody, čo je dôležité pre hydratáciu organizmu. 

Napriek všetkým týmto výhodám je dôležité mať na pamäti aj individuálne zdravotné potreby a stravovacie preferencie. Kuracia polievka so zeleninou môže byť skvelým doplnkom stravy, ale nesmie byť jediným zdrojom živín. Diverzifikovaná strava s rôznorodými druhmi potravín vám pomôže zabezpečiť všetky potrebné živiny.

Uvarte si s nami tiež kurací vývar, kompletný obed z kuracích stehien, jarnú zeleninovú polievku, zdravý kurací guláš alebo ľahkú karfiolovú polievku.

Prečo jesť vývar

Vývar, najmä ten pripravený z kostí, mäsa a zeleniny, má niekoľko zdravotných výhod vďaka svojmu obsahu živín a fytochemikálií. Tu je niekoľko dôležitých zdravotných výhod vývaru:

Vývar pripravený z kostí a mäsa môže obsahovať rôzne živiny, ktoré sa uvoľňujú počas dlhého varenia. Tieto živiny zahŕňajú kolagén, vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Kolagén prítomný vo vývare z kostí môže podporovať zdravé trávenie a liečbu tráviacich problémov, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva. Kolagén a želatína z vývaru môžu tiež prispieť k posilneniu kĺbov, šliach a vlasov. Tieto zložky podporujú zdravie spojivového tkaniva.

Obsah vitamínov, minerálov a aminokyselín vývaru môže posilniť imunitný systém a pomôcť organizmu bojovať proti infekciám. Vývar je v podstate voda obohatená o živiny. Pomáha udržiavať organizmus hydratovaný, čo je dôležité pre celkové zdravie.

Teplý vývar môže byť uvoľňujúci a relxačný. Má tendenciu pôsobiť blahodarne na telo a umožniť relaxáciu. Vývar môže byť vhodnou voľbou na doplnenie tekutín a stravy po fyzickej aktivite, keď telo potrebuje obnoviť stratené živiny.

Je však dôležité mať na pamäti, že vývar by nemal byť jediným zdrojom živín vo vašej strave. Diverzifikovaná strava s rôznorodými druhmi potravín vám pomôže zabezpečiť všetky potrebné živiny. Aj keď vývar môže mať množstvo zdravotných výhod, jeho účinky sú individuálne a závisia od mnohých faktorov, vrátane celkovej stravy a životného štýlu.

Ingrediencie

  • 2 ks kuracia prsia (cca 250 g),
  • 2 ks mrkva strednej veľkosti,
  • 1/2 petržlen strednej veľkosti,
  • 1/4 kaleráb,
  • kúsok póru alebo 1 ks menšia cibuľa,
  • malý kúsok zeleru,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 PL maslo,
  • 2 l voda,
  • na dochutenie: soľ, 4 guličky celé čierne korenie, vegeta (ak používate),
  • petržlenová vňať

Postup receptu

Pripravíme kuracie prsia, ktoré dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Do väčšieho hrnca dáme vodu a hodíme do nej kuracie kocky. Necháme zovrieť, vytvorí sa pena, ktorú pozbierame, aby bol vývar číry. 

Pripravíme mäso. Foto - Nela

Očistíme zeleninu a umyjeme ju. Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler nakrájame do polievky na menšie kocky alebo ich môžeme pridať rozpolené. Cibuľu alebo pór môžeme rozpoliť a strúčik cesnaku pridáme celý (môžeme ho aj vynechať).

Pridáme zeleninu. Foto - Nela

3

Polievku dochutíme soľou, čiernym korením a môžete aj vegetou, ak ju používate. Pridáme aj maslo, ktoré polievku trochu zjemní. Polievku varíme na jemnom stupni asi 40 minút, pokiaľ mäso a zelenina nezmäknú. 

Dochutíme a varíme. Foto - Nela

4Ak by sa vám polievka zdala príliš hustá, môžete pridať viacej vody. Kuracia polievka sa môže podávať a podávame ju s uvarenou cestovinou podľa obľuby. Pridať môžeme aj nakrájanú petržlenovú vňať.

Podávame. Foto - Nela

Kuracia polievka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte napríklad aj skvelé recepty na jarné polievky podľa portálu Ženy v meste. Výborná je aj kulajda.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu