9x hlasované
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 8 minút
Počet porcií: 4
 

Výborné pečeňové halušky z bravčovej pečienky. Skvele sa hodia do zeleninového vývaru, ale pridať si ich môžete podľa obľuby do rôznych polievok. Pečeňové halušky dodajú polievke ten správny šmrnc, ktorý jej možno predtým chýbal. Pripravte si pečeňové halušky podľa overeného receptu portálu Chutné recepty.

Bravčové pečeňové halušky

Dostali ste chuť na hovädziu alebo slepačiu polievku, ale už vás omrzeli rezance? A zároveň nemáte chuť ani na inú cestovinu? Bravčové pečeňové halušky sú riešením. Ich chuť dodá polievke nový šmrnc a vy si po dlhom čase vychutnáte polievku naozaj a dosýta. Pečeňové halušky obľubujú aj deti, takže sa takémuto obedu poteší naozaj celá rodina. Pripravte si ich s nami podľa nášho overeného receptu.

Ak pripravujete pečeňové halušky, dôležité je zvoliť čerstvú a kvalitnú bravčovú pečeň. Mala by mať jemnú konzistenciu a správnu farbu. Odporúča sa odstrániť prípadné žily a tukové časti, aby bola pečeň chutnejšia. Pečeň treba pred prípravou dôkladne vyčistiť od prípadných žíl a zvyškov žlčových ciest. Potom ju nakrájajte na rovnomerné kúsky, aby sa lepšie upravila.

Na zvýraznenie chuti pečeňových halušiek môžete pridať korenie ako napríklad mleté čierne korenie, tymian alebo rozmarín. To pridá do pokrmu hĺbku a zaujímavosť. Pri servírovaní si dajte záležať aj na vizuálnom vzhľade jedla. Farebné prísady ako čerstvé bylinky (petržlen, kôpor) alebo drobné kúsky karamelizovanej cibule môžu jedlo oživiť.

Ak chcete, môžete s receptom experimentovať a pridávať ďalšie ingrediencie podľa svojich chuťových preferencií.

Vyskúšajte si nabudúce uvariť krupicové halušky

Bravčová pečeň

Bravčová pečeň je výnimočná potravina nielen svojou chuťou, ale aj svojimi výživovými vlastnosťami a prínosmi pre zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je bravčová pečeň považovaná za výživnú a prínosnú pre zdravie:

  1. Vitamíny a minerály: Bravčová pečeň je bohatým zdrojom rôznych vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny skupiny B (B12, B6, kyselinu listovú), ktoré sú dôležité pre správnu funkciu nervového systému a metabolizmu. Taktiež obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak, imunitný systém a zdravie pokožky.

  2. Železo: Bravčová pečeň je vynikajúcim zdrojom železa, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka v tele. Železo z mäsa je ľahšie absorbovateľné organizmom ako železo z rastlinných zdrojov.

  3. Bielkoviny: Pečeň obsahuje vysoký podiel bielkovín, ktoré sú stavebnými blokmi tkanív v tele. Bielkoviny sú dôležité pre rast, opravu a udržiavanie buniek.

  4. Chudobné na sacharidy: Bravčová pečeň je nízko-sacharidovým zdrojom, čo môže byť výhodné pre ľudí, ktorí sa snažia regulovať hladinu cukru v krvi alebo dodržiavať diétu s nízkym obsahom sacharidov.

  5. Kolagén a glycín: Tieto zložky sa nachádzajú v pečeni a sú dôležité pre zdravie kože, kĺbov a tráviaceho systému. Glycín má aj antioxidačné vlastnosti.

  6. Zinok: Táto stopová látka je dôležitá pre imunitný systém, hojenie rán, tvorbu DNA a správne fungovanie enzýmov.

  7. Výživový profil: Bravčová pečeň má relatívne nízky obsah tuku v porovnaní s inými druhmi pečene, čo ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravú hmotnosť.

Pri konzumácii bravčovej pečene je však dôležité mať na pamäti, že pre jej najlepší prínos je potrebné dodržiavať správne porcie a zahrnúť ju do vyváženej stravy. Taktiež je dôležité zvoliť kvalitnú pečeň a zachovávať hygienické normy pri jej príprave. Ak máte nejaké zdravotné obavy alebo špecifické diétne obmedzenia, odporúča sa konzultácia s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Pripravte si s nami aj restovanú kuraciu pečeň na cibuľke, pečeňovú paštétu, restovanú kuraciu pečeň alebo bravčovú pečeň s ryžou.

Ingrediencie 

  • 250 g bravčová pečeň,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 3 PL hladká múka,
  • 2 PL strúhanka,
  • 2 ks vajcia,
  • soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať – podľa chuti

Postup receptu

Príprava surovín – Pripravíme si všetky potrebné suroviny a medzitým si dáme variť osolenú vodu. 

Príprava ingrediencií. Foto - Denča

2Mixujeme – Všetky suroviny rozmixujeme úplne dohladka. Zmes by mala byť taká akurát, aby sa nám ľahko robili halušky. Necháme ju odstáť asi 5 minút a až potom pridáme podľa hustoty vodu a strúhanku, aby sme doladili tú správnu konzistenciu. 

Mixujeme. Foto - Denča

3

Varíme – Ak už má zmes požadovanú hustotu, cez haluškovač ju zavaríme do vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 5 minút a potom ich môžeme precediť a podávať s polievkou. Veríme, že sa vám pečeňové halušky podarili. 

Uvaríme halušky. Foto - Denča

Tip na záver: Halušky môžete vytvarovať aj ako väčšie guličky alebo knedličky. Takto chutia tiež vynikajúco.

Na webe Ženy v meste nájdete overený recept na kuraciu pečeň na tmavom pive, vyskúšajte. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu