3x hlasované
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút 
Počet porcií: 5 – 6
 

Pravá štedrovečerná kapustnica s hubami nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Pripravte sa na Vianoce s receptom starej mamy a doprajte sebe aj svojej rodine výbornú slávnostnú polievku. Štedrovečerná kapustnica s hubami je bez mäsa a klobás, ale samozrejme, že si ich tam môžete pridať. Pripravte si ju podľa receptu portálu Chutné recepty.

Štedrovečerná kapustnica s hubami 

Výborná slovenská štedrovečerná kapustnica s hubami podľa receptu starej mamy. Kapustnica je pôstna, pretože neobsahuje mäso ani klobásy, a taktiež v nej nie je ani maslo alebo bravčová masť. Táto štedrovečerná kapustnica s hubami  sa traduje v mnohých rodinách už dlhé roky a jedáva sa tradične počas Štedrého večera. Odložte si tento recept, pretože štedrovečerná kapustnica s hubami nesmie chýbať v kuchárke žiadnej gazdinke. 

Kapustnica je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa často podáva na Štedrý večer. Jej história siaha do minulosti a odráža slovenskú kuchyňu a kultúru. Je bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších živín, vďaka kyslej kapuste a ďalším zložkám v polievke. Huby sú tiež výborným zdrojom bielkovín.

Tradičná príprava kapustnice môže trvať niekoľko hodín, pretože sa často varí pomaly, aby sa dosiahla plná chuť. To tiež umožňuje ingredienciám dobre sa spojiť. Počas Štedrého večera sa na Slovensku dodržujú rôzne zvyky. Kapustnica je často súčasťou týchto tradícií. Ľudia tiež často čakajú na prvú hviezdu na oblohe, než začnú jesť.

Existuje veľa regionálnych variácií kapustnice a môžete ju prispôsobiť svojim preferenciám. Môžete vyskúšať pridať ďalšie ingrediencie, ako sú zemiaky alebo paradajky, alebo si vybrať vegetariánsku verziu bez mäsa. Štedrovečerná kapustnica s hubami sa často podáva s domácim chlebom alebo buchtami a končí sa tradičným spievaním koledy.

Okrem kapustnice sú na slovenských vianočných stoloch populárne jedlá, ako sú halušky, opekance, ryby, rezne a ďalšie jedlá. Niekedy sa kapustnica modernizuje a prispôsobuje dnešným chutiam a potrebám, čo znamená, že sa môžete inšpirovať tradičným receptom a pridať doňho svoj vlastný dotyk.

Štedrovečerná kapustnica s hubami je tiež spojená s rodinnými spomienkami a tradičnými hodnotami, pretože sa často pripravuje na Štedrý deň a spája sa s rodinnými oslavami.

Máme pre vás aj mnoho ďalších receptov na kapustnicu, ako napríklad kapustnica s klobásou, klasická kapustnica, kapustnica s pretlakom či kapustnica bez mäsa.

Slovenské štedrovečerné jedlá

Každá rodina má svoje vlastné tradície a niektoré jedlá sa v mnohých rodinách úplne líšia. Avšak niektoré sú pre väčšinu rodín rovnaké. Pripravili sme si pre vás niekoľko príkladov na typické štedrovečerné jedlá na Slovensku:

  1. Kapustnica: Kapustnica je jedným z najtradičnejších jedál, ktoré sa podávajú na Štedrý večer. Je to hustá polievka z kyslej kapusty, húb, mäsa (často klobásy a slaniny) a korenia. Kapustnica je bohatá na chuť a symbolizuje hojnosť a blahobyt.

  2. Ryba: Ryba je ďalším tradičným pokrmom na Štedrý večer, pretože ide o pôstny deň. Najčastejšie sa podáva smažený kapor, ktorý mnohé rodiny chovajú doma a zabijú ho pred večerou.

  3. Zemiakový šalát: Zemiakový šalát je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej vianočnej večere. Je to šalát z varených zemiakov, majonézy, horčice, zeleniny a ďalších ingrediencií. Šalát je často ozdobený vajíčkom a zeleným hráškom.

  4. Opekance: Opekance sú tradičné vianočné pečivo, podobné cestu dukátových buchtičiek. Opekance sa obvykle podávajú s makom, tvarohom alebo cukrom a škoricou.

  5. Medovníky: Medovníky sú obľúbeným vianočným pečivom. Tento medový dezert sa často pripravuje vo vrstvách s medovou náplňou a smotanovou alebo cukrovou polevou.

  6. Koláče a pečivo: Pečenie je dôležitou súčasťou prípravy na Vianoce na Slovensku. Ľudia pečú rôzne druhy vianočného pečiva a koláčov, ako sú linecké koláčiky, orechové košíčky a vianočné perníky.

  7. Pitie: Na vianočnej večeri sa často podáva tradičné vianočné víno alebo iné nápoje, ako je horúci punč alebo ovocný džús.

Tieto tradičné vianočné pokrmy tvoria spolu s ďalšími tradíciami na Slovensku jedinečnú atmosféru Štedrého dňa a Vianoc ako celku.

Na Vianoce sa tiež pečú rôzne koláče, ako napríklad makové linecké koláčiky, kokosové rožky, parížske rožky, medové trubičky v čokoláde a veľa iných, ktoré nájdete na našom webe – vianočné koláče. Skúste s nami nájsť tajomstvo dokonalej kapustnice. Tu je zase jednoduchá vianočná kapustnica, alebo aj kapustnica so smotanou. A tu je silvestrovská kapustnica. A tu je aj naša domáca kapustnica s mäsom.

Ingrediencie

  • 4 plné hrste kyslá kapusta (kvasená),
  • 2 plné hrste sušené huby,
  • cca 1,4 l voda,
  • na zápražku bez múky: 3 PL olej, 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 4 – 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti), 2 – 3 PL mletá červená paprika,
  • na dochutenie: soľ, celé čierne korenie, celá rasca, kurkuma, vegeta (ak používate)

Postup receptu

1

Huby si namočíme do vody aspoň na 15 minút, aby napučali. Medzitým si pripravíme kapustu, ktorú dáme do hrnca a zriedime ju podľa potreby a kyslosti s vodou. Pomôžeme si pritom varechou. Pridáme množstvo vody podľa toho, akú hustú kapustnicu chceme mať. Keď je kapusta príliš kyslá, tak ju vopred premyjeme vodou.

Namočíme huby. Foto - Nela

2Kapustu tak dáme variť a pridáme k nej aj huby, z ktorých vopred vytlačíme všetku vodu. Ochutíme soľou, celým čiernym korením, celou rasou, trochou kurkumy a pridať môžeme aj vegetu bez soli. Kapustnicu varíme asi 20 minút. 

Dáme variť. Foto - Nela

3

V tomto kroku si pripravíme zápražku. Na rozohriatom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita a nakoniec k nej pridáme aj nastrúhaný cesnak. Odstavíme a primiešame aj mletú červenú papriku. Ak používate v zápražke múku, tak ju pokojne pridajte. 

Pripravíme zápražku. Foto - Nela

4

Pripravenú zápražku pridáme ku kapustnici, premiešame a kapustnicu povaríme ešte asi 5 minút. Ochutnáme ju a môžeme nakoniec ešte dochutiť. Odstavíme a štedrovečerná kapustnica s hubami sa môže podávať. Najlepšie však chutí na druhý deň, keď sa všetky chute prepoja. 

Podávame. Foto - Nela

Štedrovečerná kapustnica s hubami je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na sviatočnú kapustnicu s hubami a klobásou. Vyskúšajte aj náš guláš.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu