Cuketa plnená mletým mäsom je recept, ktorý by ste rozhodne mali vyskúšať, a my vám garantujeme, že si ho zamilujete. Cuketa plnená mletým mäsom predstavuje výbornú kombináciu zdravej zeleniny a výživného mäsa. Nie je to nič náročné, neváhajte skúsiť recept portálu Chutné recepty.
Cuketa plnená mletým mäsom
Sezóna cukety je takmer za nami a mnohým z nás sa jej nahromadilo doma veľa. Ak už neviete, čo s ňou, máme pre vás recept, na ktorom si zaručene pochutíte vy aj celá vaša rodinka. Hoci sa môže zdať, že to nie je veľmi sýte jedlo, opak je pravdou. Presvedčte sa sami a pripravte si tento recept s nami. Cuketa plnená mletým mäsom vás prekvapí.
Cuketa plnená mletým mäsom je lahodné a výživné jedlo, ktoré môže byť skvelou voľbou na rôzne príležitosti. Cuketa je navyše nízko-kalorická zelenina s vysokým obsahom vody, vlákniny a vitamínov, ako sú vitamín C a vitamín K. Cuketa je tiež bohatá na minerály, ako je horčík a draslík. Kombinácia cukety s mletým mäsom dodáva jedlu bielkoviny a ďalšie dôležité živiny.
Cuketa plnená mletým mäsom môže byť prispôsobená rôznymi spôsobmi. Môžete pridať rôzne druhy mäsa, ako je hovädzie, bravčové, kuracie alebo králičie mäso. Môžete tiež použiť rôzne druhy syrov alebo pridať ďalšiu zeleninu, ako sú rajčiny alebo paprika, pre bohatšiu chuť.
Zapekanie cukety a mletého mäsa je skvelý spôsob, ako kombinovať a zmiešať rôzne chute a textúry. Proces zapekania umožňuje zosúladiť ingrediencie a vytvoriť bohatšiu chuťovú paletu. Okrem toho, zapekanie je efektívny spôsob, ako zohriať jedlo a vytvoriť príjemnú chrumkavú textúru na povrchu.
Ak sa snažíte znížiť príjem mäsa alebo hľadáte jeho alternatívu, môžete skúsiť použiť namiesto mäsa mletú šošovicu, mleté tofu alebo iné rastlinné alternatívy. Týmto spôsobom môžete jedlo obohatiť o rastlinné bielkoviny a znížiť príjem živočíšneho mäsa.
Jedlo, ktoré kombinuje mleté mäso s cuketou, ponúka rovnováhu medzi bielkovinami a zeleninou. Cuketa plnená mletým mäsom je tak vhodná možnosť pre tých, ktorí chcú viac zeleniny zahrnúť do svojho jedálnička. Je to vynikajúce jedlo, ktoré ponúka rovnováhu medzi bielkovinami a zeleninou a poskytuje rôznorodé chuťové zážitky. Okrem toho je jednoduché pripraviť a môže sa prispôsobiť podľa vašich preferencií a dostupných surovín.
Z cukety si môžete pripraviť aj pečenú cuketu so syrom, zapekanú cuketu so syrom, cuketové cestoviny alebo cuketovú babu.
Varianty zapekanej cukety
Zapekaná cuketa je vynikajúce hlavné jedlo alebo zeleninová príloha, ktorá sa dá kombinovať s rôznymi ďalšími ingredienciami, aby vznikli iné chuťové varianty. Tu je niekoľko návrhov, ako si môžete zapekanú cuketu pripraviť:
-
Zapekaná cuketa s paradajkami a mozzarellou: Plátky cukety sa striedavo vrstvia s plátkami paradajok a mozzarelly. Posypeme čerstvými bylinkami, soľou a čiernym korením, a potom to zapečieme, kým sa syr nerozpustí a cuketa nebude mäkká.
-
Zapekaná cuketa so špenátom a feta syrom: Cuketa sa plní mixom špenátu, feta syra a vajíčka. Toto zapekáme, kým sa vajíčko poriadne neprepečie. Nakoniec sa vrch posype dodatočným množstvom syra a bylinkami.
-
Zapekaná cuketa s kuracím mäsom: Mleté kuracie mäso sa osmaží s cibuľou, cesnakom a bylinkami a potom sa použije ako náplň do cukety. Na záver všetko zapečieme so syrom.
-
Vegetariánska zapekaná cuketa s quinoou: Cuketa sa plní varenou quinoou, špenátom, kyslou smotanou a kúskami sušených paradajok. To všetko zapečieme s vrstvou syra a posypeme semienkami.
-
Mexická zapekaná cuketa: Cuketu plníme čiernymi fazuľami, kukuricou, pikantnou omáčkou a vrch posypeme cheddarom. Po dopečení môžeme podávať s kyslou smotanou a avokádovým krémom.
-
Zapekaná cuketa so šampiňónmi a ricottou: Plátky cukety sa striedavo vrstvia s plátkami šampiňónov a ricotty. Potom sa to zapečie s bylinkami a cesnakom.
Tieto sú len niektoré z možností, ako si môžete pripraviť zapekanú cuketu. Fantázii sa medze nekladú, a môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami a chuťovými kombináciami podľa vlastnej chuti a preferencií.
Tu je výborný slaný cuketový koláč. Teraz si však s nami pripraviť tento skvelý recept – cuketa plnená mletým mäsom.
Ingrediencie
- 2 ks stredne veľké cukety,
- 300 g mleté mäso (hovädzie, bravčové alebo kuracie),
- 1 ks cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 ks paradajka,
- 1 ks vajce,
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku.
- 1/2 šálky strúhaný syr (napr. cheddar, mozzarella),
- 1/2 ČL sušené oregano,
- soľ a mleté čierne korenie – podľa chuti,
- olej
Postup receptu: cuketa plnená mletým mäsom
1 Rúru si predhrejeme na 180°C. Cukety si očistíme a rozrežeme na polovicu. Vydlabeme z nich vnútro lyžicou tak, aby sme do vnútra potom mohli dať mleté mäso. Odstránime semená aj časť mäkkého jadra cukety.
2V hrnci si rozohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku a roztlačený/nakrájaný cesnak. Restujeme ich do sklovita. Následne k nim pridáme aj mleté mäso a opražíme ho, kým nebude dobre prepečené.
3
K mäsu pridáme aj nakrájanú paradajku a oregano, zmiešame všetko spolu. Následne ochutíme aj soľou a čiernym korením podľa vašej chuti a potreby. Zmes dusíme ešte pár minút, kým sa ingrediencie dobre neprepoja.
4
Medzitým si v miske jemne rozšľaháme vajce a pridáme ho do mäsovej zmesi. K zmesi môžeme pridať aj 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku a polovicu nastrúhaného syra. Opäť dôkladne premiešame.
5Mäsovou zmesou naplníme vydlabané cukety, ktoré následne položíme na plech a posypeme ešte strúhaným syrom. Cukety pečieme v rúre cca 25 – 30 minút alebo až kým nie sú mäkké a plnka nie je dobre prepečená a jemne zlatistá.
6
Cukety po pečení necháme chvíľku vychladnúť a môžeme ich servírovať. Podávajú sa samotné alebo s prílohou podľa vášho výberu a chuti.
Cuketa plnená mletým mäsom je hotová a my vám prajeme dobrú chuť.
Videorecept