Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 1 hodina 30 minút
Počet porcií: 6
 

Najlepšia kapustnica s klobásou, údeným rebierkom a hubami. Rokmi overený recept na tradičnú polievku, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Kapustnica s klobásou je chutná a výdatná polievka, ktorá vás nielen zahreje, ale aj zasýti. Obsahuje tiež veľa vitamínov vďaka kyslej kapuste. Uvarte si s nami najlepšiu kapustnicu s klobásou podľa receptu portálu Chutné recepty.

Kapustnica s klobásou 

Kapustnica s klobásou, sušenými hubami a údeným rebierkom. Čo viac si priať. Pripravuje sa nielen na vianočný stôl, ale aj kedykoľvek počas roka či na slávnostné udalosti. Hoci sa tento recept z veľkej časti považuje za vianočný, kapustnicu si stále môžete uvariť hocikedy, keď na ňu dostanete chuť. Prinášame vám podrobný recept, vďaka ktorému bude kapustnica s klobásou jednoduchou voľbou aj pre úplného začiatočníka v kuchyni. 

Kapustnica s klobásou je tradičná slovenská polievka, ktorá je obľúbená najmä počas sviatkov a v zime. Je jedným z najtypickejších slovenských jedál. Je to hustá kapustová polievka, ktorá sa pripravuje z kyslej kapusty a často obsahuje rôzne druhy mäsa, najčastejšie klobásu, údeniny alebo šunku.

Vo všeobecnosti je kapustnica tradičným jedlom v slovenskej kuchyni počas Vianoc a Silvestra. Je to symbol bohatstva a hojnosti pre nový rok. Okrem kyslej kapusty a mäsa môžete vo svojej kapustnici nájsť zemiaky, cibuľu, cesnak, paradajkový pretlak a rôzne korenie. Často sa tiež pridávajú sušené huby alebo hríby, ktoré dávajú jedlu bohatší chuťový profil.

Tradičný recept na kapustnicu často zahŕňa dlhý proces varenia, aby sa dosiahol bohatší chuťový profil a zlúčenie chutí. Je to výživná polievka, pretože obsahuje mäso, zeleninu a často aj zemiaky. Je to dobrý zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov.

Kapustnica má rôzne regionálne varianty. Niektoré z nich môžu obsahovať iné ingrediencie, ako napríklad fazuľu, klobásu, slaninu alebo kyslú smotanu. Mnoho rodín si stále uchováva staré rodinné recepty na kapustnicu a tradičné spôsoby jej prípravy, čo prispieva k zachovaniu slovenskej kultúry a kulinárskych tradícií.

Uvariť si s nami môžete tiež klasickú vianočnú kapustnicu, kapustnicu s pretlakom, kapustnicu bez mäsa, kapustnicu s hubami, štedrovečernú kapustnicu alebo tradičnú jušku s hubami.

Klobása

Klobása je mäsový produkt, ktorý je veľmi obľúbený po celom svete. Vyrába sa z mäsa (často bravčového, hovädzieho, kuracieho, ale aj iných druhov mäsa), tuku, vody, soli a korenia. Zloženie môže byť rôznorodé, a preto existuje veľa rôznych druhov klobás.

Vo svete existuje mnoho rôznych druhov klobás, vrátane salám, klobás, údenín, párkov a podobne. Každý druh má svoju charakteristickú chuť a textúru. Mnoho klobás je údených, čo im dodáva špecifickú arómu a chuť. Údením sa klobása konzervuje a zlepšuje sa jej trvanlivosť.

Klobásy sa používajú v mnohých tradičných receptoch po celom svete. Napríklad v Taliansku sa často používa saláma v rôznych druhoch cestovín alebo pizze, v Nemecku sú známe bratwursty a currywursty, v USA hotdogy a v Poľsku klobása kielbasa. Okrem samotného konzumu klobás sa používajú v rôznych jedlách, vrátane polievok, gulášov, špagetových omáčok, sendvičov a pizze.

Taktiež sú vhodným spôsobom konzervovania mäsa, pretože solenie a údenie pomáhajú predĺžiť trvanlivosť. Môžu byť skladované pri izbovej teplote alebo v chladničke. Okrem iného sú výborným zdrojom bielkovín, tuku a mnohých vitamínov a minerálov, ako je železo a vitamín B12. Avšak majú tendenciu byť pomerne kalorické a obsahovať viac nasýtených tukov.

Každá kultúra má svoje vlastné variácie klobás, s rôznymi príchuťami a textúrami. Napríklad chorizo je pikantná španielska klobása, zatiaľ čo andouille je korenistá klobása pochádzajúca z Louisiany v USA. 

V dnešnej dobe rastie dopyt po udržateľných a lokálnych potravinách. Preto sa stále viac ľudí snaží nájsť miestne výrobcov klobás a podporovať udržateľné spôsoby výroby.

Klobása je významnou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete a jej rôznorodé druhy a použitie v receptoch ju robia jednou z univerzálnych potravín, ktoré možno prispôsobiť rôznym chutiam a preferenciám.

Klobásu môžete využiť aj v recept na kovbojskú fazuľu, živánsku na plechu, krúpovú či gazdovskú fazuľovú polievku. A tu je tradičná ostrokyslá polievka. A tu je jednoduchá vianočná kapustnica.

Ingrediencie

  • 3 plné hrste kyslá kapusta (kvasená),
  • 2 plné hrste sušené huby, 
  • 2 ks klobása (údená alebo surová),
  • 1 ks údené rebierka (100 – 150 g),
  • 1,4 l voda,
  • na dochutenie: soľ (podľa chuti), 5 guličiek celé čierne korenie, 2 ks bobkový list, 1/2 ČL celá rasca,
  • na zápražku bez múky: 3 PL bravčová masť alebo olej, 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 4 – 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti), 3 PL mletá červená paprika

Postup receptu: kapustnica s klobásou

Najprv si pripravíme sušené huby, ktoré namočíme do studenej vody minimálne na 10 minút, aby zmäkli. Zvoliť môžeme aj čerstvé huby alebo mrazené.

Namočíme huby. Foto - Nela

Kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme aj klobásu, údené rebierko, huby (vytlačíme z nich vopred vodu) a korenie podľa chuti.

Do hrnca dáme kapustu. Foto - Nela

3

Ak sa vám bude zdať kapusta príliš kyslá, tak ju môžete vopred premyť. Ku kapuste následne pridáme aj vodu podľa potreby a varíme asi 1 hodinu.

Varíme kapustu. Foto - Nela

4Medzitým si na tuku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, pridáme k nej aj cesnak a mletú červenú papriku. Túto zmes pár minút takto opečieme a pridáme do polievky. 

Opečieme cibuľu. Foto - Nela

5

Kapustnica s klobásou sa následne varí podľa potreby. Ak sa vám bude zdať príliš hustá, zriediť ju môžeme horúcou vodou.

Zriedime polievku. Foto - Nela

6

Keď je kapustnica s klobásou uvarená, klobásu a rebierka vyberieme, nakrájame a vrátime do polievky. Polievku na záver môžeme ešte ochutiť a podávať. 

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Kapustnicu s klobásou si pokojne môžete pripraviť aj bez mäsa. Postup bude úplne rovnaký, takže ku kapuste pridáme iba huby. Aj bez mäsa totiž kapustnica chutí výborne. Najlepšia je na druhý deň, keď všetky chute prejdú. Skúste s nami nájsť tajomstvo dokonalej kapustnice.

Veríme, že sa vám kapustnica s klobásou vydarila a prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kapustnicu s tofu

Videorecept

Môžem pridať do kapustnice aj inú zeleninu?

Áno, do kapustnice môžete pridať aj inú zeleninu podľa vašej chuti a preferencií. Tradičná kapustnica s klobásou zvyčajne obsahuje kyslú kapustu, cibuľu, cesnak a korenie, ale mnohí ľudia pridávajú aj inú zeleninu ako sú mrkva, petržlen, zeler alebo paprika pre viac farby a chuti. Pridanie rôznej zeleniny môže obohatiť chuť a výživovú hodnotu polievky. Vždy však dbajte na to, aby zelenina bola vhodne uvarená a mäkká pred podávaním.

Aká je tradičná príloha ku kapustnici s klobásou?

Tradičnou prílohou s ktorou sa konzumuje kapustnica s klobásou je často slovenské pečivo, najmä domáce rožky alebo chlieb. Niekedy sa kapustnica podáva aj s domácimi zemiakovými plackami. V niektorých regiónoch môže byť tradičné pridávať do kapustnice aj opečené huby alebo slaninku, ktoré pôsobia ako doplnková príloha v samotnej polievke.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu