Dokonalá perníková roláda so slivkovým lekvárom a orechmi. Takáto roláda vynikne na každom stole, a to nielen pre svoju škoricovo-perníkovú vôňu. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na fantastickú perníkovú roládu, ktorej sa nebudete vedieť dojesť.
Perníková roláda
Jednoduchá a chutná – perníková roláda, ktorá sa hodí nielen na vianočný stôl. Na svoje si prídu okrem milovníkov perníka aj všetci ostatní, pretože perníkovej roláde odolá len málokto. So šálkou kávy alebo čaju vynikne jej chuť najviac, ale hodí sa aj ako desiata do školy či na cesty. Nečakajte do Vianoc a pripravte si roládu už dnes. Aspoň si overíte, že máme pravdu.
Perníková roláda so slivkovým lekvárom je tradičný dezert, ktorý v sebe spája bohatú chuť korenistého perníka a sladkokyslého slivkového lekváru. Tento lahodný koláč má svoje korene hlboko v európskej kuchyni, kde perník patrí medzi obľúbené sladkosti už od stredoveku. Jeho výrazná aróma vzniká kombináciou korenín ako škorica, klinček, zázvor a muškátový oriešok, ktoré spolu vytvárajú charakteristickú chuť a vôňu. Slivkový lekvár, tradične pripravovaný počas jesene, pridáva roláde špecifickú sladkokyslú chuť, ktorá sa výborne dopĺňa s korenistým základom.
Táto kombinácia chutí nie je len gurmánskym zážitkom, ale aj výživnou pochúťkou. Slivkový lekvár je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály, ako sú vitamín C, K a draslík, a je známy svojimi pozitívnymi účinkami na trávenie. Perníkové cesto je zasa energeticky bohaté a obsahuje zložky, ktoré môžu povzbudiť náladu, napríklad škorica a med. Kultúrny význam tejto rolády je tiež nezanedbateľný – je symbolom sviatkov, rodinných stretnutí a osláv, kde sa často podáva ako sladká bodka na záver.
Moderné variácie perníkovej rolády zahŕňajú pridanie orieškov, čokolády alebo dokonca likéru, ktorý zvýrazňuje jej chuť. Povrch rolády možno ozdobiť čokoládovou polevou, práškovým cukrom či nasekanými orechmi, čo dodáva dezertu ďalší rozmer. Perníková roláda sa skvelo skladuje v chladničke a jej chuť sa časom ešte viac zvýrazní. Môže sa tiež zamraziť, takže je ideálnym riešením pre nečakané návštevy.
Perníková roláda so slivkovým lekvárom nie je len chuťovým zážitkom, ale aj vizuálne príťažlivým dezertom, ktorý ozdobí každý stôl. Jej estetická príprava a servírovanie hrajú významnú úlohu, pretože správna prezentácia zvýrazňuje krásu dezertu a robí z neho ešte atraktívnejšiu pochúťku.
Ingrediencie
- 350 g hladká špaldová múka (alebo klasická),
- 100 g trstinový cukor (alebo práškový),
- 2 ks vajcia,
- 60 g maslo (roztopené),
- 1 PL med,
- 2 ČL perníkové korenie,
- 1 ČL mletá škorica,
- 1 ČL sóda bikarbóna,
- na náplň: 2 poháre slivkový džem, 2 hrste sušené slivky, 2 hrste vlašské orechy,
- na potretie: 1 ks vajce, 1 PL olej,
- na posypanie: práškový cukor
Postup receptu
1Pripravíme si cesto na perníkovú roládu. Všetky suroviny vymiesime spolu vo väčšej miske do bochníčka, ktorý zabalíme do fólie a dáme aspoň na 5 hodín do chladu odpočívať.
2
Potom cesto premiesime a rozdelíme ho na 2 časti, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky veľkosti cca 45×25 cm. Pomôžeme si múkou, aby sa nám medové cesto nelepilo na dosku.
3
Cesto potrieme hrubou vrstvou slivkového lekváru, poukladáme nadrobno nakrájané sušené slivky, ale aj nasekané vlašské orechy. Môžeme zvoliť aj iný druh orechov, podľa chuti.
4
Perníkový závin opatrne zvinieme tak, že bočné strany cesta založíme do vnútra, aby nám slivkový lekvár nevytiekol. Robíme to pomaly. Cesto s náplňou si zvinieme do rolády.
5
Rolády preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Perníkové záviny potrieme rozšľahaným vajcom zmiešaným s olejom. Vidličkou nakoniec medové rolády popicháme.
6
Vidličkou ich picháme preto, aby mohla unikať počas pečenia para. Perníkové záviny pečieme pri teplote 180oC cca 25 minút, podľa potreby dozlatista. Budú nádherne rozvoniavať. Hotové záviny necháme vychladnúť, potom ich môžeme posypať práškovým cukrom alebo pomletým trstinovým cukrom a krájame. Naša perníková roláda chutí úžasne.
Tip na záver: Perníkové záviny môžeme naplniť aj iným sušeným ovocím, napr. brusnicami, hrozienkami, ktoré si namočíme aspoň na 20 minút do rumu.
Perníkové rolády sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kakaovú roládu bez múky.