13x hlasované
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 2 hodiny 30 minút
Počet porcií: 8
 
Osvedčený recept na domácu kapustnicu s pretlakom, ktorá vás poteší nielen počas vianočného obdobia, ale aj kedykoľvek počas roka. Kapustnica rozhodne patrí k tradičným slovenským jedlám, ktoré majú svoje overené recepty. Kapustnica s pretlakom je v spojení s klobáskou a hubami neodolateľná. Skúste recept portálu Chutné recepty na najlepšiu slávnostnú kapustnicu.

Kapustnica s pretlakom

Kapustnica sa mnohým z nás spája s obdobím Vianoc a vianočných sviatkov. Avšak veľmi často sa stáva, že na ňu dostaneme chuť aj mimo tohto obdobia. Kapustnica s pretlakom je skvelý spôsob, ako si vychutnať chuť Vianoc aj počas roka, keď nás zláka skvelá kombinácia kapusty, húb a klobásky. Kapustnica s pretlakom vás nielen zahreje, ale aj zasýti a celá rodina bude nadmieru spokojná. Pripravte si ju s nami podľa nášho overeného a podrobného receptu. 

Domáca kapustnica s pretlakom alebo bez je tradičná slovenská polievka, ktorá sa často pripravuje na Vianoce a iné špeciálne príležitosti. Kapustnica má dlhú tradíciu v slovenskej kuchyni a je pevne spojená s vianočnými sviatkami. V minulosti bola kapusta veľmi dôležitou plodinou pre slovenských roľníkov, a preto bola súčasťou mnohých jedál.

Existuje mnoho rôznych variácií kapustnice. Okrem kyslej kapusty môžete pridať do svojej kapustnice aj klobásu, hovädzie mäso, halušky, ryžu alebo huby, čo dáva polievke rôznorodý a bohatý chuťový profil. Kapusta je bohatým zdrojom vitamínov a vlákniny. V kapustnici môžete nájsť tiež bielkoviny zo zeleniny a prípadne mäsa alebo klobás, čo ju robí vyváženým jedlom. Proces kvasenia kyslej kapusty v kapustnici môže mať prospešné účinky na trávenie a zdravie čriev. Kyslá kapusta obsahuje probiotiká, ktoré sú prospešné pre črevnú mikroflóru.

Tradičná príprava kapustnice môže byť časovo náročná a vyžadovať niekoľko hodín varenia. Preto sa často pripravuje na špeciálne príležitosti a rodinné oslavy. Recepty na kapustnicu sa môžu líšiť v závislosti od regiónu a rodinnej tradície. Každý má svoj vlastný spôsob prípravy a obľúbené ingrediencie.

Kapustnica s pretlakom alebo bez nie je len jedlom, ale aj súčasťou slovenskej kultúry a tradície. Je to jedlo, ktoré spája ľudí a združuje ich okolo rodinného stola. Skúste aj náš recept na klasickú kapustnicu, kapustnicu bez mäsa, kapustnicu s klobásou, kapustnicu s hubami alebo jušku s hubami.

Paradajkový pretlak

Paradajkový pretlak je konzervovaný paradajkový vývar, ktorý sa využíva v mnohých kuchyniach na celom svete. Obvykle sa pripravuje variáciami zrelých paradajok, často s pridaním cibule, cesnaku a rôznych korenín. Zmes sa varením redukuje na hustý vývar a potom konzervuje v sklenených alebo konzervovacích pohároch.

Pretlak je všestrannou ingredienciou, ktorá sa dá použiť v mnohých jedlách. Medzi najobľúbenejšie patria paradajkové polievky, omáčky, pizzové omáčky, cestoviny a guláše. Je to skvelý spôsob, ako pridať intenzívnu paradajkovú chuť do jedál. Mnoho ľudí si pripravuje vlastný paradajkový pretlak doma, pretože je to ekonomický a zdravý spôsob, ako mať prístup ku kvalitnému paradajkovému vývaru bez konzervačných látok a pridaného cukru. Ideálne je použiť čerstvé a zrelé paradajky v sezóne.

Paradajky sú vo všeobecnosti bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, draslíka a antioxidantov, ako je lykopén. Lykopén je spojený so znížením rizika niektorých chorôb, vrátane niektorých druhov rakoviny.

Paradajkový pretlak má dlhú trvanlivosť, keď je správne skladovaný. Sklenené poháre alebo konzervy treba uchovávať na chladnom a suchom mieste, mimo priameho slnečného svetla. To znamená, že ho môžete pripraviť vo veľkej várke a používať ho po celý rok.

Môže byť zdravou voľbou pre vaše jedlá. Obsahuje málo kalórií, je nízkoenergetický a obsahuje vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravie. Paradajkový pretlak je užitočnou a chutnou ingredienciou, ktorá môže zlepšiť chuť a výživovú hodnotu mnohých jedál. Je to skvelý spôsob, ako mať vždy po ruke základné paradajkové pyré pre prípravu rôznych pokrmov.

Z paradajok si tiež môžete pripraviť aj výborný domáci kečup alebo domáci paradajkový pretlak. Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou. A tu je silvestrovská kapustnica.

Ingrediencie

Postup receptu: kapustnica s pretlakom

Vývar – Začneme prípravou vývaru, ktorým zalejeme kyslú kapustu. Do hrnca si zatiaľ dáme umytú krkovičku, 1 cibuľu, 1 ČL soli, mleté čierne korenie, rascu a mletú červenú papriku. Zalejeme to asi 1,5 l vody a varíme cca 2 hodiny na miernom ohni, kým mäso nezmäkne. 

Vývar. Foto - Katarína

Základ – Na bravčovej masti opečieme nakrájanú cibuľu

Opečieme cibuľu. Foto - Katarína

3

Kyslá kapusta – Kyslú kapustu scedíme a pokrájame ju na menšie časti. Mäso si zatiaľ odložíme bokom. Následne pridáme nakrájanú kapustu k orestovanej cibuli spolu so soľou, mletou červenou paprikou, rascou a mletým čiernym korením. Krátko to spolu podusíme. 

Podusíme kyslú kapustu. Foto - Kristína

4Pridanie ingrediencií – Ak je už kapusta podusená, pridáme k nej následne paradajkové pyré alebo pretlak, sušené huby a klobásu nakrájanú na kolieska, poprípade môžete pridať celú klobásu a pokrájate ju, keď sa uvarí. Všetko ešte zalejme vývarom po vrch a varíme ďalších 20 minút.

Pridáme pretlak. Foto - Katarína

5

Záver – Mäso z vývaru nakoniec nakrájame na kocky a pridáme ho do odstavenej polievky. Kapustnica s pretlakom je týmto hotová a podávať ju môžeme s kyslou smotanou a chlebom

Pridáme mäso a podávame. Kapustnica s pretlakom je hotová. Foto - Katarína
Pridáme mäso a podávame. Kapustnica s pretlakom je hotová. Foto – Katarína

Veríme, že sa vám kapustnica s pretlakom podarila a prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kapustnicu s tofu

Videorecept

Ako môžem prispôsobiť množstvo paradajkového pretlaku v recepte na kapustnicu podľa svojich preferencií?

Prispôsobiť množstvo paradajkového pretlaku v recepte na kapustnicu podľa vašich preferencií je celkom jednoduché a umožňuje vám ovplyvniť chuť a konzistenciu jedla podľa svojich gusta. Tu sú niektoré spôsoby, ako to urobiť:

Znížte množstvo paradajkového pretlaku: Ak preferujete menej paradajkovej chuti v kapustnici, jednoducho použite menej paradajkového pretlaku, ako je uvedené v recepte. Týmto spôsobom dosiahnete miernejšiu paradajkovú chuť a kapustnica bude menej kyslá.
Pridajte paradajkový pretlak postupne: Ak nie ste úplne istí, koľko paradajkového pretlaku použiť, môžete začať s menším množstvom a potom postupne pridávať podľa chuti. Tým si udržíte kontrolu nad chuťou a konzistenciou polievky.

Zmiešajte paradajkový pretlak s vodou: Ak chcete zachovať paradajkovú chuť, ale chcete mierne zriediť konzistenciu, môžete paradajkový pretlak zmiešať s vodou pred pridaním do kapustnice. Tým dosiahnete rovnováhu medzi paradajkovou chuťou a tekutosťou.
Použite domáci paradajkový pretlak: Ak máte radi osobitnú chuť a kontrolu nad ingredienciami, môžete pripraviť vlastný paradajkový pretlak doma. Týmto spôsobom môžete prispôsobiť paradajkový pretlak presne podľa vašich preferencií a kapustnica s pretlakom vám bude chutiť ešte viac.
Prídavok ďalších prísad: Pre prispôsobenie chuti kapustnice môžete pridať ďalšie ingrediencie ako cukor (na zmiernenie kyslosti), korenie alebo bylinky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť požadovanú chuť.

Pamätajte, že prispôsobenie množstva paradajkového pretlaku je skvelý spôsob, ako prispôsobiť recept podľa vašich preferencií. Kapustnica s pretlakom bude ešte viac podľa vašej chute. Experimentujte a pridávajte alebo odoberajte paradajkový pretlak, kým nedosiahnete presne tú chuť, ktorú máte radi.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu