Tradičná juška s hubami
Či už sa ju chystáte pripraviť na štedrovečerný stôl alebo len tak na obed, juška s hubami je vždy dobrý nápad a navyše je to klasika. Recept na jušku nesmie chýbať v žiadnej rodine. Každá rodina si ju pripravuje trochu inak, pridáva rôzne ingrediencie a korenia. Juška s hubami je natoľko obľúbená, že sa stala súčasťou tradícií a sviatky bez nej nie sú to pravé. Uvarte si ju podľa nášho overeného receptu.
Huby sú navyše vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov (predovšetkým vitamínu D a niektorých vitamínov skupiny B) a minerálnych látok (napríklad draslíka a selénu). Sú nízko-kalorické a obsahujú málo tuku. Existuje veľké množstvo druhov húb, ktoré sa dajú použiť v rôznych receptoch. Medzi najobľúbenejšie patria šampiňóny, suchohríby, kráľovské hríby, portobello, ale aj rôzne druhy lesných húb.
Konzumácia húb sa spája so znížením rizika srdcových ochorení, podporou imunitného systému, zlepšením trávenia a dokonca aj s antioxidačnými účinkami. Huby majú vo svete aj kultúrne a historické významy. Boli používané v tradičnej medicíne, v rôznych obradoch a mýtoch rôznych kultúr.
Juška s hubami je často považovaná za rodinnú tradíciu, kde sa členovia rodiny zhromaždia a spoločne varia pokrm na sviatky. Je to príležitosť na spoločné trávenie času a prenos rodinných receptov z generácie na generáciu. Juška s hubami je teda omnoho viac ako len polievka. Je to pokrm spojený s tradíciou, rodinnými chvíľami a zdravotnými výhodami, ktoré prináša.
Ak patríte k milovníkom húb, máme pre vás recept na šampiňónový stroganov, slané palacinky so šampiňónmi alebo hubovú polievku od babičky.
Kapustnica
Kapustnica, známa tiež ako kapustová polievka, je tradičný pokrm v mnohých kultúrach a má pestrú históriu a zdravotné výhody. Má hlboké korene v strednej a východnej Európe. Je to pokrm, ktorý je často spojený so sviatkami a zimným obdobím, pretože hlavným zložením je kapusta, ktorá je v týchto oblastiach dostupná a stálejšia počas chladných mesiacov.
Kapustnica sa môže variť rôznymi spôsobmi a každá kultúra má svoj vlastný recept. Obsahuje zvyčajne kyslú kapustu, mäso (často slaninu, klobásu alebo kurča), cibuľu, korenie a vývar. V niektorých verziách sa pridávajú huby, kyslá smotana, paradajky alebo aj ryža či cestoviny.
Okrem iného ponúka tiež viacero zdravotných benefitov. Kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej a vlákniny. Kyslá kapusta používaná v kapustnici je fermentovaná a obsahuje prospešné probiotiká, ktoré sú dobré pre tráviaci systém a imunitný systém. Kapustnica môže obsahovať rôzne druhy zeleniny a mäsa, čo prispieva k pestrosti výživy. Vitamíny skupiny B, železo a ďalšie minerály prítomné v mäse sú dôležité pre energetický metabolizmus a tvorbu krvi.
Vďaka svojmu teplému a sýtemu charakteru je kapustnica obľúbená v chladných mesiacoch. Konzumácia teplých polievok môže pomôcť udržiavať telesnú teplotu v zime. Okrem krajín strednej a východnej Európy je kapustnica obľúbená aj v iných častiach sveta. V každej kultúre má vlastný charakter, zloženie a prípravu, od koreňových plodín po korenie.
Hoci je kapustnica výživná a lahodná, môže byť tiež vysoko kalorická, najmä ak obsahuje množstvo mäsa, oleja alebo kyslej smotany. Preto je dôležité konzumovať ju v rámci vyváženej stravy.
Máme pre vás tiež recept na výbornú tradičnú kapustnicu, kapustnicu s pretlakom alebo kapustnicu bez mäsa.
Ingrediencie
- 4 plné hrste kvasená (kyslá) kapusta,
- 2 plné hrste sušené huby,
- 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- na zápražku: 3 PL olej, 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 2 PL mletá červená paprika,
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, trochu kurkumy (nemusí byť)
Postup receptu
1
Začneme prípravou húb, ktoré namáčame do studenej vody asi na 15 minút, aby dostatočne zmäkli. Cibuľu si medzitým očistíme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme.
2 Do hrnca dáme kyslú kapustu, zalejeme ju vodou a môžeme k nej pridať aj trocha šťavy z kapusty. Potrebujeme 1,5 litra tekutiny. Ak je kapusta veľmi kyslá, je potrebné ju vopred premyť.
3
Ku kapuste následne pridáme aj zmäknuté huby, koreniny a rozpolený cesnak. Polievku dáme variť a medzitým si pripravíme zálievku. Na oleji orestujeme cibuľu dozlatista a pridáme k nej aj červenú papriku. Pomiešame a odstavíme.
4Po 20 minútach varenia polievky do nej pridáme zálievku. Keďže sme v zálievke nepoužili žiadnu múku, juška s hubami je bez lepku. Nakoniec môžeme polievku ešte dochutiť alebo zriediť vodou, ak je príliš hustá. Prevaríme a podávame.
Tip na záver: Ak vám náhodou huby nechutia, pokojne ich môžete vynechať. Juška bude stále výborne chutiť. Najlepšia je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.
Juška s hubami je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept portálu Ženy v meste na rýchlu hubovú polievku so zemiakmi.