18x hlasované

Čas prípravy: 10 minút,
Čas varenia: 8 minút,
Počet porcií: 3,
 

Rýchly dezert alebo obed z cesta z 3 surovín. Výborné tvarohové guľky ponúkajú obed plný bielkovín, ktorý naozaj zasýti a ešte k tomu výborne chutí. Naplniť môžete akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky, známe aj ako tvarohové knedličky alebo tvarohové halušky, majú svoje korene v stredoeurópskej kuchyni. Tieto tradičné dezerty sú populárne najmä v krajinách strednej Európy, teda Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska a Poľska.

História tvarohových guliek siaha až do stredoveku, keď sa tvaroh stal dôležitou súčasťou výživy v stredoeurópskych krajinách.

Tvaroh je syrovátka, ktorá sa získava po spracovaní mlieka pri výrobe syra. Je bohatý na bielkoviny, vápnik a iné živiny, a preto bol v stredoveku cenený pre svoju výživovú hodnotu. Postupom času sa stal základnou surovinou pre mnohé tradičné jedlá a dezerty v stredoeurópskej kuchyni.

Tvarohové guľky sa pripravujú zmiešaním tvarohu s múkou, vajcami a cukrom. Táto zmes sa formuje do guľiek a varením vo vriacej vode sa získajú mäkké a nadýchané knedličky.

V priebehu času sa do takto uvarených guľiek začali pridávať aj rôzne náplne a plnky, ako je ovocie, džem, čokoláda alebo orechy. Vznikli tak nové chute a variácie a guľky sa stali ešte viac obľúbeným dezertom

Dnes sa tvarohové guľky podávajú ako samostatný dezert alebo sú posypané práškovým cukrom, mletými orechami, hoblinami z masla, hrudkami tvarohu alebo podávané s ovocím či džemom.

Ich príprava sa môže líšiť v závislosti od regiónu a rodinnej tradície, ale všetky majú spoločný základ z tvarohu a múky.

Sú veľmi populárnym tradičným dezertom, ktorý si zachováva svoju popularitu v stredoeurópskej kuchyni a je často spojený so špeciálnymi príležitosťami a sviatkami.

Prečo tvaroh?

Tu je prehľad niektorých vitamínov, ktoré v tvarohu sa nachádzajú a robia tak jedlá z neho ešte lepším nápadom.

  • Vitamín B12: Tvaroh je výborným zdrojom vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, zdravie nervového systému a metabolické funkcie.
  • Riboflavín (vitamín B2): Tvaroh obsahuje rovnako riboflavín, ktorý je nevyhnutný pre metabolizmus živín, tvorbu energie a zdravie pokožky.
  • Niacín (vitamín B3): Obsahuje rovnako aj niacín, ktorý hrá dôležitú úlohu v metabolizme živín a podporuje zdravie pokožky, nervového systému a tráviaceho systému.
  • Kyselina pantoténová (vitamín B5): Tvaroh obsahuje rovnako aj kyselinu pantoténovú, ktorá je dôležitá pre energetický metabolizmus a syntézu hormónov a lipidov.
  • Kyselina listová (vitamín B9): Tvaroh je tiež zdrojom kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu DNA, rast a vývoj buniek a správnu funkciu mozgu.

Okrem týchto vitamínov obsahuje tvaroh aj ďalšie dôležité živiny, ako sú vápnik, fosfor, zinok a vitamín A. Je však dôležité si uvedomiť, že množstvo vitamínov v tvarohu sa môže líšiť v závislosti od značky, výrobného procesu a obsahu tuku.

Tvarohové guľky plnené ovocím sú lahodným dezertom, ktorý kombinuje kyslú tvarohovú chuť so sladkým ovocným vnútrom. A sú aj zdravé.

Vyskúšajte si pripraviť tvarohové guľky plnené jahodami, alebo iným ovocím, podľa nášho jednoduchého a rýchleho receptu, ktorý zvládne aj začiatočník. Máme pre vás aj recept na babičkine tvarohové guľky s jahodami. Tu je zase recept na pečené gaštany.

Ingrediencie: 

Postup receptu

1Na úvod dáme do misy tvaroh, vajcia a krupicu a všetko spolu premiešame. Ak by bolo cesto veľmi riedke pridáme krupicu.

Zmiešame tvaroh, vajcia a krupicu, Foto - Kristýna

2Jahody obalíme v ceste a vytvarujeme tvarohové guličky.

Jahody obalíme v ceste, Foto - Kristýna

3Do hrnca dáme variť vodu a guľky dáme variť až kým nevyplávajú – cca 8 minút.

Guľky dáme variť, Foto - Kristýna

4 Hotové guľky polejeme rozpusteným maslom a posypeme grankom. Posyp môžeme vybrať aj iný napríklad strúhanku, mleté orechy alebo perník.

Polejeme maslom a posypeme grankom, Foto - Kristýna

Vyskúšajte aj ďalšie sladké recepty z nášho webu Chutné recepty, napríklad na tvarohový koláč, nepečený oreo cheesecake alebo parené buchty s lekvárom. Prajeme vám dobrú chuť! 

Videorecept

Môžem použiť namiesto klasického tvarohu nízkotučný tvaroh?

Áno, môžete použiť namiesto klasického tvarohu aj nízkotučný tvaroh. Výsledná konzistencia a chuť tvarohových guličiek môže byť mierne odlišná, ale stále chutná. Nízkotučný tvaroh môže byť niekedy trochu menej krémový, takže v závislosti od receptu môžete pridať trocha viac mlieka alebo iného mokrého ingrediencie, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu cesta. Použitím nízkotučného tvarohu tiež dosiahnete menej kalorický výsledok, čo môže byť vhodné pre tých, ktorí sledujú svoj príjem kalórií.

Aké alternatívy sladkého náplne odporúčate pre tvarohové guľky?

Pre tvarohové guľky môžete vyskúšať množstvo rôznych sladkých náplní, ktoré pridajú nový rozmer ich chuti. Tu je niekoľko alternatívnych náplní:

Ovocné džemy a marmelády: Jahodový, malinový, či ribezľový džem môže byť skvelou voľbou.
Čokoláda a nugát: Malé kúsky čokolády alebo lyžičku nugátového krému môžete vložiť do stredu guličky pred varením.
Orechy a med: Kombinácia nasekaných orechov, napríklad vlašských, s trochou medu pridá guličkám chrumkavosť a sladkosť.
Sušené ovocie: Napríklad hrozienka, sušené brusnice alebo nakrájané sušené marhule môžu byť chutnou alternatívou.
Kokos a čokoláda: Náplň z kokosového mlieka a nasekaných čokoládových kúskov môže byť skvelým exotickým nápadom.

Samozrejme, nebojte sa experimentovať a kombinovať rôzne prísady, aby ste našli svoju vlastnú obľúbenú náplň

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu