Klasický recept na tvarohové fánky, fašiangovú dobrotu. Je to recept na istotu, pretože ho majú radi veľkí aj malí. Podľa tohto tradičného receptu sa fánky nevyprážajú, ale pečú sa v rúre, určite sa vám aj tento recept osvedčí. Zo stola zmiznú rýchlosťou blesku, pripravte si ich spolu s portálom Chutné recepty.
Tvarohové fánky
Fašiangu sú už za rohom a neodmysliteľne k ním patria rôzne tradície. Tradičný recept na tvarohové fánky je jedným z nich. Fánky sa podľa tohto receptu nevyprážajú, ale pečú v rúre, takže sú o čosi zdravšie a aj chutnejšie. Patria k obľúbeným dobrotám nielen u detí, ale aj u dospelých. Navyše sú pripravené zo špaldovej múky, takže si ich môžu vychutnať aj všetci tí, ktorí majú intoleranciu na lepok. Upečme si ich spolu.
Fánky, tie chutné fašiangové koláčiky, sú oveľa viac než len sladké potešenie pre chuťové poháriky. Ich história siaha až do stredoveku, s prvou zmienkou o nich v nemeckých mestách v roku 1486. Tradícia prípravy sa potom rozšírila po celej Európe, pričom každá kultúra pridala svoje vlastné nuansy a variácie.
Fašiangový čas, v ktorom sa fánky stávajú neodmysliteľnou súčasťou osláv, predstavuje posledné dni pred začiatkom pôstneho obdobia. Toto obdobie, známe aj ako mäsový pôst, slúži ako čas na posledné hody a radosti pred obdobím zdržanlivosti a pôstu.
Rôzne náplne
Okrem tradičného pridávania tvarohu do cesta na fánky existuje mnoho iných ingrediencií, ktoré môžu pridať rôznorodé chute a textúry. Tu sú niektoré alternatívy k tvarohu, ktoré môžete vyskúšať pri príprave fánok:
-
Jogurt: Jogurt môže byť skvelou alternatívou k tvarohu. Dodá cestu vlhkú textúru a príjemnú kyslosť. Môžete použiť obyčajný jogurt alebo experimentovať s rôznymi príchuťami jogurtu.
-
Mlieko: Namiesto tvarohu môžete pridať do cesta mlieko alebo smotanu. Toto dodá cestu jemnejšiu a krehkú textúru.
-
Ricotta syr: Ricotta je ďalšou možnosťou, ktorá pridá cestu jemnú a krémovú chuť. Ricotta môže byť skvelým doplnkom ku klasickým fánkam.
-
Banány: Pre niečo úplne iné môžete pridať do cesta zrelé banány. Toto nielenže pridá sladkosť, ale tiež príjemnú ovocnú chuť.
-
Džem alebo ovocná náplň: Do stredu fánkov môžete pridať džem, marmeládu alebo ovocnú náplň, aby ste získali sladkú exploziu chutí pri každom zahryznutí.
-
Kokosový krém: Kokosový krém alebo mlieko môžu pridať exotickú chuť a vôňu vašim fánkom.
-
Tmavá čokoláda: Pridanie nastrúhanej tmavej čokolády alebo kakaa do cesta môže vytvoriť čokoládové fánky s bohatou a hlbokou chuťou.
-
Citrusová kôra: Pridanie citrónovej alebo pomarančovej kôry môže pridať do cesta osviežujúcu a sviežu chuť.
- Pistácie, orechy alebo mandle: Na zvýraznenie textúry a pridanie chrumkavosti môžete pridať do cesta nastrúhané alebo jemne nasekané orechy.
Ingrediencie
- 400 g hladká špaldová múka – T 630,
- 250 g jemný hrudkovitý tvaroh,
- 200 g maslo,
- 1 ks vajce,
- 3 PL kyslá smotana,
- 2 PL tuzemský um (rum),
- 1/2 ČL sóda bikarbóna,
- na posýpku: 100 g práškový cukor, 2 ks vanilínový cukor
Postup receptu
1
Cesto na fánky je potrebné pripraviť si deň pred pečením, pretože musí odležať v chlade. Všetky suroviny (aj tvaroh) okrem cukru vypracujeme na vláčne cesto, ktoré potom zabalíme do fólie a odložíme. V chlade by malo ostať až do druhého dňa.
2Na ďalší deň odležané cesto rozdelíme na dve časti. Pomúčime si dosku a každú časť vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Neodporúčame vám vyvaľkávať tenšie, pretože sa pri pečení môžu fánky zosušiť. Ostrým nožom (alebo radielkom) narežeme rovnomerné tvary podľa obľuby. My sme zvolili štvorce o veľkosti 5×5 cm. V strede urobíme šikmé čiarky, pretože k fánkam jednoducho patria.
3
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Nasleduje príprava posýpky – práškový a vanilínový cukor zmiešame spolu. Túto posýpku teraz preosejeme cez sito na papier na pečenie na plechu a poukladáme naň nakrájané štvorce, ktoré následne tiež posypeme cukrom.
4Z tejto dávky nám vyšli dva plechy. Fánky pečieme pri teplote 175°C asi 12 minút podľa potreby. Upečené by mali mať ružovkastý nádych. Plechy sa môžu piecť aj naraz, ušetríme si tým čas. Nepečieme ich ale veľmi dlho, aby sa nevysušili.
5
Po upečení ich ešte posypeme cukrovou posýpkou, poprípade škoricovým cukrom. Vložíme ich do mikroténového vrecka, aby nevyschli, môžeme ich aj prikryť utierkou.
Tip na záver: Ak máte fánky predsa len radšej vyprážané, tak si ich pokojne pripravte takto. Postup je rovnaký, avšak okrem pečenia si ich vypražíte.
Skúste aj recept portálu Ženy v meste na chutné fašiangové pampúšiky.