Tvarohová plnka patrí medzi tie najchutnejšie plnky, ktorými si môžete naplniť palacinky. Je pripravená extra rýchlo, zasýti vás a je dokonale jemná. Pripravte si ju podľa receptu z Chutných receptov.
Tvarohová plnka
Jemná plnka sa do palaciniek hodí najviac. Chuť tvarohu tomu ešte pridáva na dokonalosti a vanilínový cukor na chuti. Kto má rád, ten si do nej môže pridať aj hrozienka alebo aj kúsky čokolády. Ale aj bez toho bude chutiť tvarohová plnka výborne. Nehovoriac o tom, aký zdravý je tvaroh.
Tvaroh je bohatý na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, ako aj pre správne fungovanie organizmu. Obsahuje tiež vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zubov. Zároveň je tiež zdrojom vitamínov B skupiny, vitamínu A, železa, horčíka a fosforu. Má nízky obsah tuku a sacharidov, čo ho robí vhodným pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať si zdravú váhu. Je tiež ľahko stráviteľný a môže byť súčasťou rôznych jedál a dezertov.
Tvaroh je taktiež obľúbeným zdrojom bielkovín pre vegánov a vegetariánov, pretože sa dá vyrobiť aj z rastlinných mliek, ako je sójové mlieko. Konzumuje sa často aj vo forme nízkotučných tvarohových nátierok alebo dipov, ktoré sa používajú na chlieb, pečivo alebo ako príloha k zelenine.
Jeho názov pochádza z poľského slova „twaróg“ a českého slova „tvaroh“, ktoré znamená „tvarovaný syr“. Je veľmi starým potravinovým produktom. Existuje dôkaz, že ho ľudia vyrábali už v starovekom Egypte pred viac ako 4 000 rokmi.
Používa sa v sladkých, ale aj slaných receptoch, preto je to veľmi vďačná potravina, vždy sa nájde spôsob, ako ho využiť. Napríklad taký rýchly tvarohový koláč s ovocím alebo tvarohové halušky si viete pripraviť vždy.
Tvarohovú plnku do palaciniek si môžete obohatiť o ďalšie ingrediencie, napríklad ovocie. Hodiť sa budú určite maliny, jahody, banán alebo čučoriedky, ale je to na vás a vašich chuťových preferenciách. Ak máte radšej menej sladké plnky, pokojne môžete pridať menej cukru alebo žiaden.
Plnka nielen do palaciniek
Tým, že sa dá tvaroh využiť na nespočetne veľa spôsob a do mnohých jedál, pripravili sme si pre vás pár inšpirácií, ako ešte môžete využiť tvarohovú plnku.
-
Tvarohové koláče: Tento bod je snáď samozrejmosť. Môžete ju použiť na plnenie tradičných koláčov, ako je napríklad štrúdľa, alebo ju použiť ako plnku do moderných variantov koláčov. Namiesto jablkového pité si môžete skúsiť pripraviť tvarohové pité.
- Tvarohové hlavné jedlá: Tvarohová plnka je ideálna pre prípravu napríklad tvarohových buchiet alebo žemľovky. Môžete ju použiť samostatne alebo ju kombinovať s ovocím, čokoládou alebo orechmi.
-
Tvarohové pirohy: Tento bod je naša klasika. Tvarohové pirohy sa pripravujú na sladko, ale aj na slano. Tvarohovou plnkou naplníte cesto a potom ich môžete variť, pražiť alebo piecť podľa svojho výberu.
- Tvarohové cesto: Takéto cesto si väčšinou zvyknú pripravovať ľudia, ktorí si strážia figúru. Z tvarohového cesta si viete pripraviť napríklad také tvarohové guličky s jahodovým džemom.
Tvarohová plnka je skvelou voľbou pre rôzne druhy sladkých aj slaných jedál. Využite ju podľa svojej fantázie a preferencií a vytvorte si vlastné jedinečné recepty.
Máme pre vás niekoľko tipov na sladké recepty z tvarohu, ktoré sa oplatí vyskúšať. Tvarohový cheesecake s ovocím je osviežujúca klasika a je veľmi jednoduchý. Nepečenú tortu s jahodami si môžete pripraviť napríklad v lete, keď je sezóna jahôd. Určite vyskúšajte touto plnkou naplniť aj hrnčekové palacinky alebo kváskové palacinky bez výčitiek.
Ingrediencie
- 250 g jemný tvaroh,
- 1 hrnček hrozienka,
- 1 ks vajce,
- 2 PL práškový cukor,
- 1 ks vanilínový cukor,
- štipka citrónovej kôry
Postup receptu: tvarohová plnka
1 Zmiešame práškový cukor, jemný tvaroh, vanilínový cukor a žĺtok. Do plnky pridáme ešte aj hrozienka a všetko spolu poriadne vymiešame.
2Tvarohová plnka je hotová a teraz ňou naplníme palacinky. Ozdobiť ich môžeme napríklad topingom a šľahačkou alebo rôznym ovocím, podľa chuti. Palacinky môžete pokojne naplniť aj niečím iným, napríklad džemom alebo grankom/čokoládou.
Odporúčame vám vyskúšať aj recepty z portálu Ženy v meste, kde využijete tvaroh. Pripravte si napríklad takú žemľovku alebo domáce tvarohové rezance. Sypaný tvarohový koláč jednoducho musíte skúsiť tiež!