8x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 1 hodina 30 minút
Počet porcií: 6
 

Najlepší recept na klasický hovädzí perkelt, ktorý tak dobre poznáme od našich susedov, Maďarov. Perkelt patrí k obľúbeným jedlám Slovákov a viete si ho pripraviť s tarhoňou alebo s inou cestovinou. Výber prílohy je na iba na vás, takže si ho môžete pripraviť s tým, čo vám najviac chutí. Hovädzí perkelt podľa receptu portálu Chutné recepty.

Hovädzí perkelt

Hovädzí perkelt je veľmi obľúbeným jedlom u nás, na Slovensku, a je to jedno z viacerých jedál, ktorých recepty máme od našich susedov, Maďarov. V každej domácnosti sa hovädzí perkelt pripravuje trochu inak, ale spoločné majú to, že všetkým chutí. Varí sa trošku dlhšie, pretože hovädziemu mäsku trvá, než sa dobre uvarí, ale inak je to veľmi jednoduchý recept, ktorému sa poteší každý člen domácnosti. Poďte si ho uvariť s nami podľa nášho podrobného receptu. 

Hovädzí perkelt je tradičný maďarský pokrm, ktorý je obľúbený nielen v Maďarsku, ale aj v rôznych iných krajinách strednej a východnej Európy. Perkelt má dlhú históriu a je považovaný za jedno z tradičných maďarských jedál. Historicky sa perkelt pripravoval z rôznych druhov mäsa, nie len z hovädzieho mäsa, ale aj z kuracieho, ryby a ďalších surovín.

Perkelt sa dnes tiež dá pripraviť s rôznymi druhmi mäsa, pričom najobľúbenejším je hovädzie mäso. Existujú tiež verzie s bravčovým mäsom, kuracím mäsom alebo rybou. Tradične sa hovädzí perkelt podáva so širokými cestovinami, ako sú halušky alebo nokedli (špecle). Táto kombinácia vytvára sýte a chutné jedlo.

Dôležitou zložkou perkeltu je paprika, ktorá mu dáva charakteristickú farbu a chuť. Tradične sa používa sladká mletá paprika, ale môžete pridať aj pikantnú papriku, ak máte radi ostré jedlá. Okrem klasického receptu na perkelt existuje mnoho rôznych variácií, ktoré môžete vyskúšať. Môžete pridať zeleninu, bylinky alebo iné dochucovadlá podľa svojho gusta.

Hovädzí perkelt je jedlo, ktoré vyžaduje dlhšie dusenie, aby sa mäso stalo jemné a chuť sa stihla rozvinúť. Dôležité je nechať si na dusenie čas a občasne perkelt premiešať. K perkeltu sa často podáva kyslá smotana na zjemnenie chuti. Môžete ho tiež ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Často sa podáva s chlebom alebo knedľami.

Okrem maďarskej verzie existujú aj regionálne varianty perkeltu v susedných krajinách, ako je Slovensko, Rakúsko, Rumunsko a iné. Hovädzí perkelt je teda nielen chutným jedlom, ale aj súčasťou bohatej kultúrnej tradície v strednej a východnej Európe.

Okrem hovädzieho perkeltu máme pre vás recept aj na kurací perkelt so smotanou, bezmäsitý mrkvový perkelt alebo kurací paprikáš. K perkeltu si môžete uvariť aj krupicové halušky, domácu parenú alebo kysnutú knedľu, slovenskú ryžu či tarhoňu.

Perkelt

Perkelt je tradičný maďarský pokrm s bohatou históriou a zaujímavými koreňmi. Vznik perkeltu je čiastočne spojený s tureckou kuchyňou a tureckou inváziou do strednej Európy v 16. storočí. Turecká kuchyňa používa vo varení mnoho koreňovej zeleniny a papriky, ktoré sa neskôr stali kľúčovými zložkami perkeltu.

Pôvod názvu perkelt je pravdepodobne odvodený z maďarského slova „pörkölt“, čo znamená „opaľovať“ alebo „pražiť“. Toto slovo odkazuje na spôsob prípravy mäsa v pokrme. Pôvodné perkelt (slovensky „pörkölt“) v Maďarsku nebolo mäsové jedlo, ale variant paprikáša. Toto jedlo bolo pripravené bez mäsa, len z cibule, oleja a papriky, a bolo určené pre chudobnejších ľudí.

V priebehu času sa do receptu perkelta zaviedla dôležitá ingrediencia – paprika. Táto červená korenina dodala jedlu charakteristickú farbu a chuť. Práve paprika je jednou z najdôležitejších zložiek perkeltu. Perkelt sa tradične pripravuje dusením mäsa s cibuľou a paprikou. Mäso sa nakrája na kúsky a potom sa spolu s cibuľou opeká v hrnci so zahrievajúcim sa tukom. Neskôr sa pridá paprika a voda/vývar, a jedlo sa dusí do mäkka.

Okrem klasického maďarského perkeltu existujú aj regionálne varianty v iných krajinách strednej a východnej Európy. Každá krajina má svoje vlastné variácie, pri ktorých sa môžu líšiť použité druhy mäsa či dochucovadiel. Perkelt má v maďarskej kultúre významnú pozíciu a je často spojený s tradičnými udalosťami a oslavami, ako sú rodinné sviatky, svadby alebo miestne festivaly.

Okrem základných ingrediencií môže byť do perkelta pridaná aj zelenina, bylinky alebo iné dochucovadlá podľa osobných preferencií a lokálnych tradícií. Perkelt sa často podáva so širokými cestovinami, ako sú halušky alebo nokedli. K jedlu sa často podáva kyslá smotana, ktorá zjemňuje chuť, a môže sa ozdobiť čerstvými bylinkami.

Celkovo je perkelt, ktorý má svoje korene v stredovekej maďarskej kuchyni, obľúbeným a tradičným jedlom v strednej a východnej Európe. Jeho vývoj a variácie v jednotlivých krajinách prispeli k jeho pestrej a bohatej histórii. Tu je aj kurací perkelt zo stehien.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzie mäso (ideálne nožina),
  • 100 g bravčová masť,
  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • soľ – podľa chuti,
  • mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • mletá rasca – podľa chuti,
  • mleté nové korenie – podľa chuti,
  • 2 PL hladká múka

Postup receptu

V prvom kroku si nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme ju na masti. Pridáme k nej soľ, nech cibuľa pustí šťavu a smaží sa rovnomerne. 

Opečieme cibuľu. Foto - Slávka

Keď máme cibuľu opečenú do sklovita (nie až do zlatista), pridáme k nej mletú červenú papriku a na kocky nakrájané mäso, ktoré sprudka opekáme. 

Opečieme mäso. Foto - Slávka

3

Následne pridáme k mäsu korenia – čierne, nové a rascu. K mäsu dáme aj trošku soli podľa potreby. Opekáme ho, až kým sa všetka šťava, ktorú mäso pustilo, nevyparí a nezostane v hrnci iba číri tuk. 

Pridáme korenie. Foto - Slávka

4Keď sa všetka voda odparila, mäso zalejeme vriacou vodou a dusíme ho pod pokrievkou asi hodinu a pol, poprípade aj viac podľa potreby, aby bolo dostatočne mäkké.

Dusíme mäso. Foto - Slávka

5

Nakoniec ešte omáčku zahustíme dvomi lyžicami múky, ktorú vopred vymiešame s vodou v pohári, aby nevznikli hrudky. Necháme to ešte krátko v hrnci prevrieť a ochutnáme perkelt. Podľa potreby ho ešte dochutíme a odstavíme.

Zahustíme a podávame. Foto - Slávka

Hovädzí perkelt je hotový. Prajeme vám dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na maďarské halušky, ktoré sú skvelou prílohou k hovädziemu perkeltu.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu