62x hlasované

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas parenia: 8 – 10 minút
Počet porcií: 16 ks
 

Parené buchty s lekvárom ako od babičky. Pripravte si ich s nami podľa nášho osvedčeného receptu. Deti toto jedlo milujú a veru nie sú jediné. Lekvárové parené buchty sú spomienkové jedlo na detstvo. 

Parené buchty

Hoci je recept na lekvárové parené buchty trochu náročnejší, námaha určite stojí za to. Najmä, ak máte doma hladné deti, ktoré týmto jedlom veľmi potešíte. S naším osvedčeným receptom zvládnete pripraviť buchty bez problémov.

Lekvárové parené buchty, tiež známe ako „buchty na pare“, sú tradičným slovenským dezertom, ktorý si získal popularitu aj v ďalších krajinách strednej Európy. Tieto sladké jedlá sú obľúbené pre svoju jemnú textúru, príjemnú vôňu a náplne, ktoré môžu byť nielen ovocné, ale aj tvarohové či čokoládové.

Najčastejšie sú buchty plnené slivkovou plnkou (lekvárom alebo slivkami), avšak veľmi obľúbené sú aj lekváre z iných druhov ovocia, ako napríklad marhuľový, jahodový alebo ríbezľový lekvár. Ideálne, ak ich plníte domácimi lekvármi, buchty tak budú mať lepšiu chuť.

Milovníci tvarohu si môžu buchty pripraviť aj s tvarohom. Tvarohová plnka je veľmi jednoduchá – tvaroh zmiešate s vanilkovým cukrom a vajíčkom. Maková plnka nie je nič nezvyčajné, buchty s makom sa pripravujú už dlhé roky. Avšak, čokoládová plnka sa stáva obľúbenou v posledných rokoch čoraz viac. Buchty sa naplnia čokoládovou nátierkou a je to. 

Parenie buchiet je veľmi dôležité na vytvorenie šťavnatých a vláčnych buchiet. Počas varenia cesto narastá a stáva sa lahodne mäkké. Hotové parené buchty môžete posypať práškovým cukrom, poliať sladkou polevou (napríklad čokoládovou) alebo maslom a posypať kakaom. Buchty sa konzumujú teplé a často sa podávajú s vanilkovým krémom alebo šľahačkou. Ich sladká chuť a nadýchaná konzistencia robia z parených buchiet vynikajúci dezert alebo pochúťku počas kávičky.

Dokonalé parené buchty. Foto - Nela
Dokonalé parené buchty. Foto – Nela

História parených buchiet

História parených buchiet siaha až do stredoveku, keď boli buchty známe ako jedno z tradičných jedál v stredoeurópskych krajinách, ako sú Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko. Ich pôvod je pravdepodobne spätý so stredovekými kláštormi a ich kuchyňou.

Vtedajšie buchty sa však líšili od dnešných. Mala buchta bola väčší, ovocím plnený koláč, ktorý sa piekol v rúre. Postupom času sa však začali objavovať nové techniky varenia, a tak sa buchty začali variť na pare.

Parenie buchiet bolo objavené ako spôsob, ako udržať cesto mäkké, vláčne a šťavnaté. Varenie na pare umožňuje, aby sa cesto postupne zohrievalo, pričom para udržuje vlhkosť a zabraňuje vysychaniu a tvrdeniu cesta. Tento proces robí buchty jemné a mäkké, a preto si zachovali svoju popularitu dodnes.

Od stredoveku sa recepty na parené buchty postupne vyvíjali a prispôsobovali sa rôznym regiónom. Tradične boli plnené ovocím, ako sú slivky, marhule alebo jahody. Postupne sa však začali objavovať aj iné náplne, ako tvaroh, mak alebo orechy.

Dnes sú lekvárové parené buchty obľúbeným dezertom, ktorý sa podáva nielen pri špeciálnych príležitostiach, ale aj ako sladká pochúťka na každý deň. Ich tradícia a popularita pretrvávajú dodnes a stále sú súčasťou tradičnej stredoeurópskej kuchyne. 

Vyskúšajte aj iné tradičné recepty z nášho webu, určite sa oplatí vyskúšať recept na tradičné bryndzové halušky, nadýchané domáce langoše alebo recept na sladké pečené buchty s lekvárom, makové šúľance či slivkové gule

Ingrediencie

  • 500 g polohrubá špaldová múka (alebo obyčajná polohrubá),
  • 1 dl vlažné mlieko,
  • 1 dl vlažná minerálka,
  • 1 ks vajce,
  • 2 PL roztopené maslo,
  • 2 PL trstinový (kryštálový) cukor,
  • štipka soli,
  • na náplň: slivkový lekvár (alebo akýkoľvek iný obľúbený)
  • na posýpku: kakao, mak alebo orechy zmiešané s práškovým cukrom, granko
  • na preliatie: roztopené maslo

Postup receptu: lekvárové parené buchty

Ako prvé si pripravíme kvások. Do misky vlejeme vlažné mlieko, pridáme k nemu cukor a rozdrobené čerstvé droždie. Všetko spolu dobre vymiešame, aby sa všetky suroviny rozpustili. Túto zmes necháme postáť asi 5 minút, aby kvások vzišiel a následne vznikne pena. Kým čakáme za penou, do väčšej misy si dáme múku, vlažné mlieko a minerálku, maslo, vajce, cukor a štipku soli. K tomu pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. 

Pripravíme si kvások a základ cesta. Foto - Nela

2Cesto je najlepšie miesiť ručne alebo varechou. Ak to chcete mať rýchlejšie, vymiešajte cesto s kuchynským robotom s hnetacími hákmi. Ak sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte múku alebo ak sa vám zdá veľmi husté, pridajte mlieko. Všetko to záleží od toho, ako múka pohltí tekutinu. Cesto miesime približne 15 minút ručne, robotom asi 5 minút. Cesto by malo byť nakoniec pružné a nemalo by sa lepiť. Nakoniec ho posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na približne hodinu.

Cesto dokončíme, vymiesime a dáme kvasiť. Foto - Nela

3

Počas hodiny by cesto malo zdvojnásobiť objem. Takéto cesto preložíme na dosku (múkou vysypanú) a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Nakrájame ho na štvorce o veľkosti 5×5 cm. Na každý kúsok dáme lyžičku lekváru podľa výberu, všetky konce štvorčeka spojíme, poriadne postláčame, aby neskôr lekvár nevytiekol. Buchtu otočíme. Dorobíme zvyšok a hotové buchty necháme ešte 10 minút kysnúť na doske. 

Štvorčeky naplníme lekvárom a vytvarujeme guľky. Foto - Nela

4

Najdôležitejšia časť receptu je parenie buchiet. Do väčšieho hrnca pridáme vodu, vložíme paráčik, ktorý potrieme olejom alebo na neho položíme papier na pečenie. Voda nesmie presahovať paráčik, musí byť minimálne 1 cm pod ním. Buchty vkladáme, až keď voda vrie. Hrniec prikryjeme pokrievkou (aby nám vznikla para) a buchty takto paríme 8 – 10 minút. 

Buchty už pripravujeme nad parou. Foto - Nela

5

Po 8 – 10 minútach pokrievku odkryjeme, aby voda nekvapkala na buchty, pretože by sa mohli stiahnuť a zmenšiť. Vždy musíme dávať pozor, aby voda bola pod paráčikom. Ak sa nám jej veľa vyparí, tak prilejeme znova. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme obľúbenou posýpkou. 

Buchty sú hotové. Foto - Nela

Lekvárové parené buchty sú hotové. Prajeme vám dobrú chuť. 

Tip na záver: Ak máte čas, pripravte buchty z dvojitej dávky a po vychladnutí ich zabaľte do mikroténového vrecka a zamrazte. Kedykoľvek ich potom môžete vybrať, zohriať na paráčiku a buchty máte rýchlo hotové.

Odporúčame vám vyskúšať aj niektoré tradičné recepty z portálu Ženy v meste – výborná chrumkavá haruľa, pravý domáci kotlíkový guláš alebo aj koložvárska kapusta ako od babičky

Videorecept na prípravu parených buchiet

Aké sú druhy parených buchiet?

Parené buchty sú tradičné jedlo, ktoré existuje vo viacerých variantoch. Niektoré z najznámejších druhov parených buchtiev sú:

Tradičné parené buchty s džemom: Tieto buchty sú naplnené ovocným džemom, najčastejšie s marhuľovým alebo slivkovým džemom. Po upečení sa posypú práškovým cukrom a podávajú sa s maslom.

Výborné parené buchty so tvarohom: Tvarohová náplň je populárnou voľbou pre parené buchty. Tvaroh sa zmieša s cukrom, vajíčkom a vanilkou, a potom sa použije ako náplň do buchtiev.

So šľahačkou: Tieto buchty sú naplnené hustou šľahačkou, ktorá dodáva krémovú chuť. Po upečení sa môžu poliať čokoládovou omáčkou alebo posypať kakaom.

Parené buchty s ovocím: Okrem tradičných buchtiev s džemom sa môžu pripravovať aj buchty s čerstvým ovocím. Obliebenou voľbou je napríklad parená buchta s jahodami alebo sú na nich použité iné sezónne ovocie.

Parené buchty so slanou náplňou: Okrem sladkých variantov môžu byť buchty aj so slanou náplňou. Môžu obsahovať napríklad údené mäso, syr alebo zeleninu.

Toto sú len niektoré z rôznych druhov parených buchtiev. Možnosti sú veľmi široké a môžete experimentovať s rôznymi náplňami a prísadami podľa svojich chutí a preferencií.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu