23x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 5 – 10 minút
Počet porcií: 2
 

Babičkine tvarohové guľky s jahodami predstavujú dokonalý obed, na ktorom si pochutia naozaj všetci. Tvaroh pridáva guľkám mäkkosť a jahody zas sladkú chuť a trochu osvieženia. Príprava je jednoduchá a ingrediencií naozaj nie je veľa. Pripravte si tvarohové guľku s jahodami podľa receptu z webu Chutné recepty, kde pre vás máme veľa len tých najlepších receptov.

Tvarohové guľky s jahodami

Dnes som mala chuť na niečo sýte, sladké a jednoduché – a v tom som si spomenula na to, že existujú tvarohové gule. Máme tu sezónu jahôd, takže dumať som už nemusela: súťaž o obed dňa vyhrali výborné tvarohové guľky s jahodami, klasika detských obedov u babičky. Recept je jednoduchý a rýchly, čo viac si človek počas lenivého dňa môže želať?

Tvarohové guľky s jahodami sú vyrobené z tvarohu, ktorý je tradičným mliečnym výrobkom v strednej a východnej Európe. Tvaroh je mäkký syr s jemnou a krémovou konzistenciou. Guľky sa vytvárajú zmiešaním tvarohu s cukrom, vajíčkom a ďalšími prísadami. Tvarohové guľky sa zvyčajne varia vo vriacej vode a potom sa obvykle posypú strúhankou alebo sa podávajú s ovocím či džemom.

Navyše, jahody sú populárne ovocie s výraznou sladkou chuťou a červenou farbou. Sú bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Jahody sú často kombinované s tvarohom alebo inými mliečnymi výrobkami, pretože ich chuť a textúra vytvárajú skvelú kombináciu.

Tvarohové guľky s jahodami môžu byť podávané ako dezert, alebo aj ako súčasť raňajok, obeda alebo večere. Môžu sa podávať studené alebo teplé. Tvarohové guľky sú často posypané práškovým cukrom, čokoládovým sirupom, šľahačkou alebo čerstvým ovocím, ako sú jahody, maliny alebo kiwi. Môžu byť tiež súčasťou koláčov alebo tort.

Okrem jahôd môžete tvarohové guľky kombinovať s inými druhmi ovocia, ako sú maliny, čučoriedky, hrozienka alebo mleté orechy. Môžete tiež pridať do tvarohového cesta arómu vanilky, citrónovej kôry alebo ďalšieho obľúbeného dochucovadla. 

Tvarohové guľky s jahodami sú chutným a osviežujúcim dezertom, ktorý si môžete vychutnať počas letných mesiacov alebo kedykoľvek máte chuť na niečo sladké.

Vyskúšajte aj naše tradičné slivkové gule.

Prečo jesť tvaroh

Zahrnutie tvarohu do jedálnička má niekoľko výhod a prínosov pre zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mohli zvážiť zahrnutie tvarohu do svojej stravy:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Tvaroh je výborným zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast, opravu a udržanie svalov, tkanív a orgánov v tele. Bielkoviny tiež prispievajú k pocitu nasýtenia, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

  2. Výživové hodnoty: Tvaroh obsahuje množstvo dôležitých živín, vrátane vápnika, fosforu, vitamínu B12 a selénu. Vápnik je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov, zatiaľ čo fosfor podporuje zdravý vývoj tkanív a bunkovú funkciu. Vitamín B12 je potrebný pre správne fungovanie nervového systému a tvorbu červených krviniek. Selén je antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením.

  3. Probiotiká: Niektoré druhy tvarohu obsahujú prospešné baktérie, známe ako probiotiká. Tieto baktérie môžu pomôcť udržiavať zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry a podporovať trávenie. Probiotiká sa tiež považujú za prospešné pre imunitný systém a celkové zdravie.

  4. Nízky obsah tuku: V závislosti od typu tvarohu, ktorý si vyberiete, môže mať nízky obsah tuku a kalórií v porovnaní s inými mliečnymi výrobkami. To môže byť výhodné pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo majú obmedzený príjem kalórií.

  5. Viacero použití: Tvaroh je všestranný a môže byť použitý v mnohých receptoch. Môžete ho jesť samotný, pridať do smoothie, pripraviť tvarohové dezerty, použiť ako náplň do palaciniek alebo ho pridať do pečiva a koláčov. Jeho krémová textúra a jemná chuť sú obľúbené u mnohých ľudí.

Z tvarohu sa dajú vykúzliť skvelé jedlá, či už sladké alebo slané, vyskúšajte – mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím, tvarohovú bábovku alebo jednoduchý tvarohový koláč. Na portáli Ženy v meste zas nájdete výborné tvarohové halušky.

 Ingrediencie

Postup receptu

1Z tvarohu, vajca a múky vymiešame v miske cesto. Múky nám treba len toľko, aby sme zmes mohli tvarovať, ale nemusíme to s ňou preháňať. Ak sa nám cesto bude stále na rukách trochu lepiť, neprekáža to. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

2Z cesta postupne oddeľujeme kúsky, z ktorých rukou vytvarujeme okrúhlu placku. Do stredu každej placky vložíme jahodu, zabalíme ju v ceste a v rukách ešte trošku “pogulíme”.

Vytvoríme guľky. Foto - Nela

3

Tvarohové gule hodíme do vriacej vody. Po chvíli nám vyplávajú na povrch – počkáme ešte tri minúty a vyberieme ich.

Guľky varíme. Foto - Nela

4

Takto pripravené tvarohové guľky s jahodami polejeme rozpusteným maslom a posypeme Grankom. Môžeme jesť, tvarohové guľky s jahodami sú hotové – dobrú chuť! Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky.

Ozdobíme. Foto - Nela

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu