Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 8 

Ľahký a svieži malinový koláč s tvarohom na horúce letné dni. Jednoduchý recept na tento koláčik má pre vás portál Chutné recepty, ktorý vám ukáže krok za krokom ako na svieži malinový koláč. 

Malinový koláč s tvarohom

S príchodom teplejších dní sa naše chute menia, vrátane chutí na niečo sladké. Skôr sa nám žiadajú ľahké, svieže dezerty s nejakým ovocím. A presne takýto popis sedí na náš malinový koláč s tvarohovým krémom. Tvoria ho dva pláty jemného čokoládového piškótového cesta, medzi ktorými je vrstva tvarohového sladkého krému s malinami a džemom. Na vrchu ho opticky aj chuťovo dotvára poleva z bielej čokolády. Aké ovocie zvolíte je na vás, maliny môžete pokojne nahradiť napríklad jahodami, ríbezľami alebo iným bobuľovitým ovocím. Uvedené množstvá surovín v recepte vystačia na plech s rozmerom 40×32 cm, pričom jeden upečený plát prekrojíme na dve časti. Vyjde vám 8 kúskov. Preto ak chcete upiecť viac kúskov, myslite na zdvojnásobenie všetkých surovín.

Malinový koláč s tvarohom je nielen lahodný dezert, ale aj jedlo plné zaujímavých a užitočných vlastností. Kombinácia malín a tvarohu prináša množstvo zdravotných výhod, ktoré stoja za zmienku.

Maliny sú bohaté na antioxidanty, ako je vitamín C a kvercetín, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a znižujú riziko chronických ochorení. Okrem toho obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Sú tiež zdrojom vitamínov A, E, K a niektorých vitamínov skupiny B, ako aj minerálov, ako sú mangán a magnézium.

Tvaroh je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, vrátane svalov. Obsahuje tiež vápnik, ktorý je kľúčový pre zdravie kostí a zubov. Ak je tvaroh fermentovaný, môže obsahovať prospešné probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru.

Malinový koláč s tvarohom má aj svoje kultúrne a historické aspekty. Je populárny v mnohých európskych kuchyniach, najmä v strednej a východnej Európe. Koláče s tvarohom a ovocím sú tradičné v slovenských, českých, poľských a nemeckých kuchyniach. Maliny sú sezónne ovocie, ktoré je najlepšie konzumovať v letných mesiacoch, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie. To tiež znamená, že malinový koláč s tvarohom je často spájaný s letnými oslavami a piknikmi.

Pri príprave malinového koláča s tvarohom je dôležitý výber surovín. Používanie čerstvých malín zaručuje najlepší chuťový zážitok, no v zime môžu byť alternatívou mrazené maliny, ktoré si zachovávajú väčšinu svojich nutričných hodnôt. Tento koláč môže byť pripravený v rôznych variáciách – od pečených verzií až po nepečené koláče, ktoré sú ideálne na horúce letné dni. Skladovanie koláča v chladničke zabezpečuje jeho čerstvosť a predchádza kazeniu tvarohu.

Malinový koláč s tvarohom môže byť tiež pripravený ako ľahší dezert, ak sa použijú nízkotučné alebo odtučnené varianty tvarohu a obmedzí sa pridanie cukru. Pre osoby s celiakiou alebo intoleranciou na lepok môžu byť použité bezlepkové alternatívy múky, aby si mohli vychutnať tento dezert bez obáv.

Farba malín pridáva koláču krásnu, prírodnú farbu, ktorá je atraktívna na pohľad a robí dezert ešte lákavejším. Vôňa malín a pečeného koláča môže mať pozitívny vplyv na náladu, pretože príjemné vône sú často spojené so šťastnými spomienkami a pohodou.

Malinový koláč s tvarohom teda nie je len chutný dezert, ale aj zdravý a výživný príspevok do vašej stravy, ktorý je obľúbený po celom svete. Vyskúšajte malinový koláč s tvarohovým krémom podľa nášho receptu. 

Maliny v pečení

Maliny sú v pečení veľmi obľúbené vďaka svojej sviežej chuti a krásnej farbe. Existuje množstvo kombinácií, ktoré môžete vyskúšať:

Maliny a čokoláda

  • Tmavá čokoláda: Kombinácia malín a tmavej čokolády je klasická a obľúbená. Intenzívna chuť tmavej čokolády sa skvele dopĺňa s kyslosťou malín.
  • Mliečna čokoláda: Mliečna čokoláda je jemnejšia a sladšia, čo vytvára harmonickú kombináciu s malinami.

Maliny a citrón

  • Citrónová kôra a šťava: Citrón dodá malinám sviežosť a ešte viac zvýrazní ich chuť. Táto kombinácia je ideálna pre letné koláče a torty.
  • Lemon curd: Táto kombinácia prináša intenzívnu chuť a krémovú textúru, ktorá sa hodí do koláčov alebo na vrch cupcakov.

Maliny a mandle

  • Mandľová múka: Použitie mandľovej múky v ceste dodá koláču jemnú orieškovú chuť a textúru.
  • Mandľové plátky: Posypanie koláča mandľovými plátkami pred pečením pridá chrumkavosť a vizuálnu príťažlivosť.

Maliny a kokos

  • Kokosová múka alebo strúhaný kokos: Kokos dodá koláču exotický nádych a jemnú sladkosť.
  • Kokosové mlieko: Kokosové mlieko môže byť použité v krémoch alebo náplniach pre bohatšiu chuť.

Maliny a mascarpone

  • Mascarpone krém: Táto krémová kombinácia je ideálna pre plnenie tort, rolád alebo ako náplň do koláčov. Je jemná a bohatá na chuť.

Maliny a pistácie

  • Pistáciový krém alebo posýpka: Pistácie dodajú koláču príjemnú chrumkavosť a jemnú orieškovú chuť, ktorá sa výborne hodí k malinám.

Maliny a vanilka

  • Vanilkový puding alebo krém: Vanilka dodáva jemnú a bohatú chuť, ktorá sa krásne spája s malinovou sviežosťou.
  • Vanilkový extrakt: Pridaním vanilkového extraktu do cesta alebo krému zvýrazníte celkovú chuť dezertu.

Maliny a mätová čokoláda

  • Mätová príchuť: Kombinácia malín a mäty je osviežujúca a nezvyčajná. Mätová čokoláda alebo mätový extrakt dodajú dezertu zaujímavú chuť.

Tieto kombinácie poskytujú široké možnosti na tvorbu rôznych druhov dezertov, od koláčov a tort až po muffiny, cupcaky a rôzne plnené pečivo. Využite tieto nápady na vylepšenie svojich receptov a vytvorte lahodné dezerty, ktoré potešia každého.

Pripravte si spolu s nami aj jahodové tiramisu, roládu s čerešňami, čokoládovú tortu s malinami, chutný jahodový koláč, kakaové muffiny s ovocím či nepečený čokoládový cheesecake

Teraz si ale poďme spolu pripraviť malinový koláč. 

Ingrediencie

Cesto

Plnka

  • 250 g jemný tvaroh,
  • 225 ml smotana 33 %,
  • 150 g biela čokoláda

Poleva a zdobenie

  • 5 PL malinový džem,
  • 125 g maliny,
  • 50 g biela čokoláda,
  • 25 ml smotana 33 %

Postup receptu

1

Začneme s prípravou cesta. Vajíčka dáme do veľkej misy s práškovým cukrom a soľou. Do druhej misky dáme múku a kakao, a premiešame. Vajíčka s cukrom šľaháme, postupne od nižších otáčok po vyššie, do hustej peny. Trvá to asi 7 – 8 minút.

Vyšľaháme vajcia. Foto - Andrea

2

K vyšľahaným vajíčkam cez sitko prisypeme múku s kakaom na 3x. Rúru dáme vyhrievať na 170 stupňov.

Prisypeme kakao. Foto - Andrea

3

Každý raz zamiešame múku s kakaom opatrne pomocou stierky pomalými krúživými pohybmi.

Vymiešame. Foto - Andrea

4

Plech s rozmerom 40×32 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto. Pečieme na 170 stupňoch asi 15 minút. Kontrolujeme.

Pečieme. Foto - Andrea

5

Upečené cesto vyberieme z rúry, preklopíme ho na čistú podložku a ešte z teplého cesta stiahneme papier na pečenie, na ktorom sa cesto pieklo.

Stiahneme papier. Foto - Andrea

6

Pripravíme si krém. 150 g bielej čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme tvaroh s 225 ml smotany na šľahanie. (25 ml smotany necháme na polevu.)

Pripravíme krém. Foto - Andrea

7

Do vyšľahaného tvarohu so smotanou pomaly prilievame za stáleho šľahania vychladnutú roztopenú bielu čokoládu. Dobre zašľaháme.

Prišľaháme čokoládu. Foto - Andrea

8

Cesto rozkrojíme na dve presné polovice. Na jednu z nich natrieme ovocný džem a poukladáme rozkrájané maliny.

Cesto rozkrojíme. Foto - Andrea

9

Na vrstvu s džemom a malinami natrieme krém. Pekne ho uhladíme a preložíme ho druhým plátom cesta. Vložíme do chladničky. Polevu pripravíme zohriatím 25 ml smotany tesne pod bod varu a zalejeme ňou najemno nakrájaných 50 g bielej čokolády. Ak smotana vychladne skôr, než sa rozpustí čokoláda, preneste zmes nad vodný kúpeľ a pomaly zahrievajte za stáleho miešania, kým sa čokoláda nerozpustí. Hneď naneste na vrch koláča a dajte naspäť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Malinový koláč sa následne môže podávať. 

Vrstvíme krém. Foto - Andrea

Jednoduchý malinový koláč s tvarohovým krémom je hotový. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na marhuľový koláč, ktorý si rovnako tak viete pripraviť aj s malinami. 

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu