Ľahký a svieži malinový koláč s tvarohom na horúce letné dni. Jednoduchý recept na tento koláčik má pre vás portál Chutné recepty, ktorý vám ukáže krok za krokom ako na svieži malinový koláč.
Malinový koláč s tvarohom
S príchodom teplejších dní sa naše chute menia, vrátane chutí na niečo sladké. Skôr sa nám žiadajú ľahké, svieže dezerty s nejakým ovocím. A presne takýto popis sedí na náš malinový koláč s tvarohovým krémom. Tvoria ho dva pláty jemného čokoládového piškótového cesta, medzi ktorými je vrstva tvarohového sladkého krému s malinami a džemom. Na vrchu ho opticky aj chuťovo dotvára poleva z bielej čokolády. Aké ovocie zvolíte je na vás, maliny môžete pokojne nahradiť napríklad jahodami, ríbezľami alebo iným bobuľovitým ovocím. Uvedené množstvá surovín v recepte vystačia na plech s rozmerom 40×32 cm, pričom jeden upečený plát prekrojíme na dve časti. Vyjde vám 8 kúskov. Preto ak chcete upiecť viac kúskov, myslite na zdvojnásobenie všetkých surovín.
Malinový koláč s tvarohom je nielen lahodný dezert, ale aj jedlo plné zaujímavých a užitočných vlastností. Kombinácia malín a tvarohu prináša množstvo zdravotných výhod, ktoré stoja za zmienku.
Maliny sú bohaté na antioxidanty, ako je vitamín C a kvercetín, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a znižujú riziko chronických ochorení. Okrem toho obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Sú tiež zdrojom vitamínov A, E, K a niektorých vitamínov skupiny B, ako aj minerálov, ako sú mangán a magnézium.
Tvaroh je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, vrátane svalov. Obsahuje tiež vápnik, ktorý je kľúčový pre zdravie kostí a zubov. Ak je tvaroh fermentovaný, môže obsahovať prospešné probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru.
Maliny sú v pečení veľmi obľúbené vďaka svojej sviežej chuti a krásnej farbe. Existuje množstvo kombinácií, ktoré môžete vyskúšať:
Ingrediencie
Cesto
- 4 ks vajcia,
- 90 g práškový cukor,
- 1/2 ČL soľ,
- 50 g hladká múka,
- 30 g kakao
Plnka
- 250 g jemný tvaroh,
- 225 ml smotana 33 %,
- 150 g biela čokoláda
Poleva a zdobenie
- 5 PL malinový džem,
- 125 g maliny,
- 50 g biela čokoláda,
- 25 ml smotana 33 %
Postup receptu
1
Začneme s prípravou cesta. Vajíčka dáme do veľkej misy s práškovým cukrom a soľou. Do druhej misky dáme múku a kakao, a premiešame. Vajíčka s cukrom šľaháme, postupne od nižších otáčok po vyššie, do hustej peny. Trvá to asi 7 – 8 minút.
2
K vyšľahaným vajíčkam cez sitko prisypeme múku s kakaom na 3x. Rúru dáme vyhrievať na 170 stupňov.
3
Každý raz zamiešame múku s kakaom opatrne pomocou stierky pomalými krúživými pohybmi.
4
Plech s rozmerom 40×32 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto. Pečieme na 170 stupňoch asi 15 minút. Kontrolujeme.
5
Upečené cesto vyberieme z rúry, preklopíme ho na čistú podložku a ešte z teplého cesta stiahneme papier na pečenie, na ktorom sa cesto pieklo.
6
Pripravíme si krém. 150 g bielej čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme tvaroh s 225 ml smotany na šľahanie. (25 ml smotany necháme na polevu.)
7
Do vyšľahaného tvarohu so smotanou pomaly prilievame za stáleho šľahania vychladnutú roztopenú bielu čokoládu. Dobre zašľaháme.
8
Cesto rozkrojíme na dve presné polovice. Na jednu z nich natrieme ovocný džem a poukladáme rozkrájané maliny.
9
Na vrstvu s džemom a malinami natrieme krém. Pekne ho uhladíme a preložíme ho druhým plátom cesta. Vložíme do chladničky. Polevu pripravíme zohriatím 25 ml smotany tesne pod bod varu a zalejeme ňou najemno nakrájaných 50 g bielej čokolády. Ak smotana vychladne skôr, než sa rozpustí čokoláda, preneste zmes nad vodný kúpeľ a pomaly zahrievajte za stáleho miešania, kým sa čokoláda nerozpustí. Hneď naneste na vrch koláča a dajte naspäť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Malinový koláč sa následne môže podávať.
Jednoduchý malinový koláč s tvarohovým krémom je hotový. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na marhuľový koláč, ktorý si rovnako tak viete pripraviť aj s malinami.