Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia a kysnutia: 40 minút
Počet porcií: 2 plechy
 

Šťavnatý jablkový koláč s tvarohom je vždy skvelý nápad. Najmä počas jesene je tých jabĺk viac než dosť a jesť dookola stále ten istý jablkový koláč náš môže omrzieť. Preto vám prinášame jablkový koláč s tvarohom, ktorý ste možno ešte neskúšali. Upečte si tento šťavnatý koláč podľa receptu portálu Chutné recepty.

Jablkový koláč s tvarohom

Dokonalý a šťavnatý jablkový koláč s tvarohom poteší každého maškrtníka. Hodí sa na chladné jesenné dni so šálkou čaju, avšak pripraviť si ho pokojne môžete kedykoľvek naň dostanete chuť. Z domácich jabĺk chutí koláč ešte lepšie. V kombinácii s tvarohom vytvára v ústach výbornú, jemnú a šťavnatú chuť. Skúste náš jednoduchý a rýchly recept na jablkový koláč s tvarohom. 

Jablkový koláč s tvarohom je vynikajúcim dezertom, ktorý môže byť relatívne zdravý, ak sa pripravuje s rozumným množstvom cukru a tuku. Pre jablkový koláč je najlepšie použiť odrody jabĺk, ktoré sú vhodné na pečenie, napríklad Granny Smith, Jonathan alebo Braeburn. Tieto odrody majú pevnú štruktúru a dobrú chuť aj pri pečení.

Škorica je skvelou prísadou do jablkového koláča, ktorá dodáva výraznú a aromatickú chuť. Môžete ju pridať podľa vlastného vkusu. Tvaroh pridáva koláču krémovú textúru a bohatú chuť. Zároveň obsahuje bielkoviny, vápnik a ďalšie dôležité živiny. Použite plnotučný tvaroh pre bohatšiu chuť.

Recept na jablkový koláč s tvarohom môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Môžete pridať orechy, hrozienka, citrónovú kôru alebo iné prísady, ktoré vám chutia. Pečenie je dôležitým aspektom výsledného koláča. Pečte v predhriatej rúre a sledujte koláč, aby nebol v rúre príliš dlho, pretože by bol napokon suchý. Dôležité je tiež nechať ho vychladnúť pred krájaním, aby sa dobre krájal a zatvrdol.

Jablkový koláč s tvarohom môžete ozdobiť šľahačkou, čerstvými plátkami jablka alebo posypať škoricou na dokončenie vzhľadu a chuti. Koláč je možné skladovať v chladničke niekoľko dní. Môžete ho tiež zamraziť, ak ho máte nadbytok, a mať tak dezert k dispozícii aj neskôr.

Jablkový koláč s tvarohom je výborným dezertom, ktoré môžete prispôsobiť svojim preferenciám a požiadavkám na výživu. Nezabudnite si užiť proces pečenia a podeliť sa o tento lahodný dezert s rodinou a priateľmi.

Okrem tohto koláča máme pre vás recept aj na jablkové pité, jablkové muffiny, luxusný jablkový rez, rýchly jablkový koláč alebo jablkový koláč s čokoládou. Vyskúšajte a na našom webe Chutné recepty nájdete omnoho viac chutných receptov.

Kombinácia jabĺk a tvarohu

Kombinácia tvarohu a jabĺk pri pečení môže byť nielen chutná, ale aj zdravá a výživná. Tvaroh je bohatý na bielkoviny a vápnik, čo je dôležité pre zdravie kostí a svalov. Jablková vláknina je dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C. Pri kombinácii týchto dvoch ingrediencií dostanete koláč, ktorý obsahuje niektoré z týchto živín.

Ak sa snažíte znížiť kalorický obsah dezertu, môžete zvoliť nízkotučný tvaroh alebo použiť menej cukru. Môžete tiež použiť sladidlá ako náhradu za cukor. Miesto jabĺk môžete experimentovať s iným ovocím. Tvaroh sa dobre kombinuje s rôznymi druhmi ovocia, ako sú hrušky, broskyne, maliny alebo čučoriedky.

Tvaroh dodáva koláču krémovú textúru a jablková chuť dodáva koláču sviežosť a šťavnatosť. Môžete kombinovať jemne krémový tvaroh s kúskami jabĺk pre zaujímavú textúru. Na koláč môžete použiť rôzne druhy cesta. Lístkové cesto je rýchlym a jednoduchým riešením, zatiaľ čo kysnuté cesto môže pridať koláču väčšiu krehkosť.

Môžete zvážiť možnosť preliatia koláča krémom alebo polevou na báze tvarohu pre ďalšiu vrstvu chuti. Pri zdobení koláča môžete použiť čerstvé plátky jabĺk, citrónovú kôru, orechy alebo drobné ovocie. To dodá koláču atraktívny vzhľad.

Kombinácia tvarohu a jabĺk pri pečení umožňuje rôzne variácie a prispôsobenie podľa vašich preferencií a výživových potrieb. Môžete si tak vytvoriť vlastný obľúbený recept na koláč.

Okrem tohto receptu s tvarohom máme pre vás aj recept na tvarohové guľky, zdravý mrveničkový koláč s ovocím, tvarohovú bábovku a veľa ďalších. Máme pre vás aj recept na jahodový koláč.

Ingrediencie

Cesto 

  • 1/2 kocky čerstvé droždie,
  • 250 ml mlieko,
  • 3 PL kryštálový cukor (alebo trstinový),
  • 500 g hladká múka (alebo 2/3 pšeničná, 1/3 ovsená),
  • 1/2 ks prášok do pečiva,
  • 1 dcl olej,
  • 1 PL med,
  • 1/2 ČL soľ

Náplň

  • 2 ks nízkotučný tvaroh (cca 1 kg, ale môže byť aj menej),
  • 1 ks zlatý klas,
  • 4 ks vanilínový cukor (alebo 4 PL kryštálový cukor),
  • jablká, slivky, hrušky (podľa chuti),
  • mletá škorica

Posýpka (hrnček = 250 ml)

  • 250 g maslo,
  • 1/2 hrnčeka hrubá múka,
  • 1/2 hrnčeka kryštálový cukor

Postup receptu

Ako prvé si pripravíme posýpku. Do zmäknutého masla pridáme cukor a múku, vymiešame a odložíme do chladu.

Urobíme posýpku. Foto - Nela

Teraz si pripravíme ovocie – slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Jablká a hrušky umyjeme, zbavíme ich šupky a jadierok a nakrájame na plátky. 

Pripravíme ovocie. Foto - Nela

3

Do tvarohu primiešame zlatý klas a vanilínový cukor. Na 500 g jemného nízkotučného tvarohu použijeme 1/2 balíčka zlatého klasu a 2 ks vanilínového cukru. Ak máte radi sladšie recepty, pridajte pokojne aj viac cukru. Tvarohovú vrstvu môžete tiež pripraviť aj z 1 kila tvarohu. 

Pripravíme tvarohovú plnku. Foto - Nela

4Pripravíme si kvások. Do 0,5 dl vlažného mlieka rozdrobíme 1/2 čerstvého droždia a pridáme lyžicu cukru. Všetko spolu premiešame, aby sa všetky suroviny rozpustili. Necháme napučať cca 5 – 10 minút. Vytvorí sa nám pena. 

Pripravíme kvások. Foto - Nela

5

Do veľkej misky následne dáme všetky suroviny na cesto. Vypracujeme varechou a potom vymiešame metličkami alebo ručne asi 20 minút. Vzniknúť by nám malo nelepivé cesto. Výhodou tohto cesta je, že netrvá dlho, kým nakysne a pracujeme s ním ihneď. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

6

Cesto si rozdelíme na dve časti. Z každej vyvaľkáme tenký plát, ktorý preložíme na olejom vymastený plech. Cesto ešte pekne porozťahujme a pozatláčame, aby to vyplnilo celú plochu. Potrieme tvarohom a potom poukladáme ľubovoľné ovocie (slivky, hrušky, jablká, červené ríbezle). Na ovocie dáme posýpku a ak dávate jablká, tak tie posypeme škoricou a na to dáme posýpku. 

Ukladáme. Foto - Nela

7

Takto pripravený koláčik necháme asi 20 minút podkysnúť a medzitým si pripravíme ďalší plech.

Pridáme ovocie. Foto - Nela

8

Koláčik pečieme pri teplote 170°C asi 20 minút podľa potreby. Ak sa vám bude zdať cesto upečené a posýpka veľmi nie, tak zapnite na rúre horný ohrev a na pár minút nechajte posýpku skaramelizovať. 

Pečieme. Foto - Nela

Veríme, že sa vám jablkový koláč s tvarohom podaril a po upečení môžete vychutnávať. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na skvelú hrnčekovú tvarohovú bublaninu . Jablkový koláč s posýpkou z webu Najlepšie koláče taktiež stojí za vyskúšanie.

Jablkový koláč s tvarohom. Foto - Nela
Jablkový koláč s tvarohom. Foto – Nela

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu