Príprava: 10 min
Čas pečenia: 20 min
Počet porcií: 4
 

Vyskúšajte klasické šunkofleky, máme pre vás recept na tie tradičné a šťavnaté. Pripraviť šunkofleky je jednoduché a jedlo je to tak chutné.

Šunkofleky

Príprava šunkoflekov je naozaj pomerne jednoduchá a rýchla. Cestoviny sa uvaria, šunka sa nakrája a potom sa všetko spolu zmieša s omáčkou alebo ďalšími prísadami. Napríklad korením. Táto jednoduchosť prípravy robí z ich prípravy atraktívnu voľbu pre rýchle a chutné jedlo.

Šunkofleky sú zároveň vynikajúcim základným jedlom, ktoré môže byť kombinované s rôznymi prísadami. Môžu byť servírované s rôznymi omáčkami, zeleninou, syrom, korením a ďalšími prísadami, čo umožňuje ich prispôsobenie individuálnym chutiam a preferenciám.

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, šunkofleky sú vynikajúcou a tradičnou voľbou pre jedlo z cestovín. Ako ich pripraviť? Je to naozaj jednoduché. Stačí začať a recept na šunkofleky vám určite zostane v rodinnom jedálničku.

Môžete si vybrať medzi zapečenou verziou, kde sa cestoviny zapečú so šunkou a smotanovou omáčkou, alebo si jednoducho uvariť cestoviny a premiešať ich s vynikajúcou omáčkou. Obe varianty sú skvelé.

Tajomstvo šunkoflekov spočíva v skombinovaní týchto troch ingrediencií, ktoré sa skvele dopĺňajú. Cestoviny (najlepšie fliačky, ale vhodné sú aj kolienka) sa dokonale spoja so smotanovou omáčkou, do ktorej pridáte kúsky šunky.

Šunkofleky sú často vnímané ako jedlo, ktoré sa páči celým rodinám. Ich príjemná chuť a jednoduchosť prípravy robia z nich ideálny výber pre spoločné rodinné obedové či večerné chvíle.

História

Šunkofleky sú populárne v niektorých krajinách strednej a východnej Európy a často sa podávajú ako hlavné jedlo alebo príloha. Majú pomerne bohatú históriu, a aj keď ich presný pôvod nie je jednoznačne stanovený, existuje niekoľko teórií o ich vzniku.

Jedna z teórií hovorí, že šunkofleky pochádzajú zo stredovekého Talianska, kde sa vyrábali cestoviny v rôznych tvaroch vrátane fliačikov.

Ďalšia teória hovorí, že šunkofleky môžu mať pôvod v Rakúsku alebo východnej Európe, kde sa podobné zapekané jedlá s cestovinami a mäsom tradične konzumujú. V každom prípade, šunkofleky sa stali obľúbeným jedlom v mnohých krajinách a získali si svoje miesto v kuchyniach rôznych kultúr.

Dnes sa príprava šunkoflekov líši v závislosti od regiónu a osobných preferencií, ale môžu byť kombinované aj s rôznymi druhmi mäsa, omáčkami a prísadami, niekde sa zapekajú, inde nie. Vďaka tomu všetkému sa vytvoril široký rozsah chutí a variantov tohto jedla.

Okrem tohto receptu máme pre vás aj rýchle cestoviny s cuketou, alebo na cestovinový šalát s tuniakom. Ale aj jeden s mäsom na kuracie prsia na panvici alebo chrumkavé zemiakové placky. Viac receptov, ako napríklad tento na kuracie soté nájdete na našej stránke Chutné recepty. Alebo si pripravte šunkové fliačky.

Ingrediencie

  • 400 g cestovín (najlepšie fliačky),
  • 250 ml šľahačkovej smotany,
  • 200 g šunky,
  • 50 g slaniny,
  • 100 g taveného syra,
  • podľa chuti strúhaného tvrdého syra, ideálne parmezánového typu,
  • 1 kávová lyžička bieleho korenia,
  • 1 kávová lyžička soli,
  • 2 PL oleja (repkový, kokosový, alebo olivový),

Postup receptu: Šťavnaté šunkofleky

1Cestoviny si podľa návodu uvaríme v osolenej vode.

Uvaríme cestoviny, Foto - Slávka

2Kým sa varia cestoviny pokračujeme smažením slaniny na troche oleja. Ku slanine sme po čase pridali šunku nakrájanú na kocky.

Smažíme slaninu a šunku, Foto - Slávka

3Šunkovú zmes zalejeme smotanou.

Pridáme smotanu, Foto - Slávka

4Pridáme ešte nastrúhaný syr a povaríme.

Pridáme nastrúhaný syr, Foto - Slávka

5Primiešame do omáčky cestoviny.

Primiešame cestoviny, Foto - Slávka

6

Nakoniec ešte dochutíme korením, ak treba aj soľou.

Dochutíme korením a soľou, Foto - Slávka

7

Ak chceme, cestoviny zapečieme. Takto si ich pripravujú napríklad v Rakúsku, kde majú názov Schinkenfleckerl. Avšak tak, že sme primiešali dve vajcia a na vrch nastrúhali syr.

Zapečieme so syrom, Foto - Slávka

Hotovo! Dobrú chuť! Tip na záver: Malý tip je pridať do smaženia aj nakrájanú slaninku na kocky (je to tak aj v recepte), čo dodá šunkoflekom ešte viac chuti. Ale nemusíte to robiť… Skúste si s nami pripraviť toto vynikajúce tradičné slovenské jedlo. Vyskúšajte aj náš recept na kuracie krídelká na ázijský spôsob. A takto sa zase pripravuje domáca šunka.

Videorecept

Aké cestoviny sú najlepšie na šunkofleky?

Na prípravu šunkoflí sa najčastejšie používajú cestoviny, ktoré majú tvar fliačikov (farfalle) alebo kolienok (farfalle a farfalle rigate). Tieto tvary cestovín majú vhodnú veľkosť a tvar na to, aby sa dobre spojili so smotanovou omáčkou a šunkou. Môžete však experimentovať aj s inými tvarmi cestovín podľa svojich preferencií. Dôležité je, aby cestoviny boli al dente, teda dobre uvarené, ale stále mali pevnú štruktúru a nezmäkli príliš.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu