Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút 
Počet porcií: 2
 

Originál recept na špagety Carbonara. Tieto ikonické špagety patria k najobľúbenejším druhom cestovín nielen preto, že sú najznámejšie, ale aj preto, že majú výbornú chuť a dokonalé spojenie slaniny, vajíčka a syra. Portál Chutné recepty vám prináša taliansky recept na špagety Carbonara. 

Špagety Carbonara 

Jedno z ikonických talianskych jedál, ktoré stoja vedľa pizze sú jednoznačne cestoviny. Z nich sú snáď najznámejšie špagety Carbonara. Stačí len pár surovín, správny postup a Taliansko môže rozvoniavať aj u vás doma. Určite však stavte na kvalitu surovín. Kúpte čo najhrubšie špagety, aké v obchode zoženiete a ideálne také s hrubou štruktúrou, aby sa na nich zachytilo čo najviac omáčky. Ideálne sú určite i domáce vajíčka a slanina. Taliani používajú slaninu z bravčových líčok zvanú guanciale, tú zoženiete však len v špeciálnych potravinách. Dobre poslúži naša známa slanina z bôčiku, prípadne aj biela chrbtová. Výsledok tohto jednoduchého pokrmu vás isto očarí.

Pravá talianska Carbonara sa pripravuje bez smotany, pričom krémovosť omáčky pochádza z emulzie vajec, syra a škrobu z cestovín. Kľúčom k úspešnej Carbonare je správna technika zmiešania vajec a syra s horúcimi cestovinami bez toho, aby sa vajcia zrazili, čím sa dosiahne hladká a krémová omáčka.

Špagety Carbonara sú symbolom rímskej kuchyne a sú široko uznávané po celom svete, pričom sú súčasťou mnohých reštauračných ponúk a domácich kuchýň. Hoci tradičný recept neobsahuje smotanu, existujú rôzne regionálne a medzinárodné variácie, ktoré môžu pridávať smotanu, cesnak, cibuľu alebo iné prísady. Je často predmetom kulinárskych debát a súťaží, kde kuchári predvádzajú svoje zručnosti v príprave tohto jednoduchého, ale náročného jedla.

Existuje aj neoficiálny „Svetový deň Carbonara“ (6. apríla), ktorý oslavuje toto klasické jedlo. Na internete a v kulinárskych kruhoch často prebiehajú vášnivé debaty o tom, čo tvorí autentické špagety Carbonara a ktoré variácie sú prípustné. Carbonara sa často objavuje v kulinárskych programoch, blogoch a knihách. Je tiež inšpiráciou pre mnohých šéfkuchárov a domáce kuchyne. Hoci je Carbonara talianske jedlo, jeho popularita prekročila hranice Talianska a stala sa súčasťou medzinárodnej kuchyne.

Špagety Carbonara sú viac než len jedlo; sú kulinárskym umením, ktoré si vyžaduje správne suroviny a techniku, ale odmenou je bohatá a lahodná chuť, ktorá si získala srdcia ľudí po celom svete.

História špagiet Carbonara

Špagety Carbonara sú jedným z kultových jedál talianskej kuchyne, ktoré si získali obľubu po celom svete. Ich pôvod je však trochu zahalený tajomstvom a existuje niekoľko teórií o ich vzniku.

Jedna z najpopulárnejších legiend hovorí, že špagety Carbonara vznikli počas druhej svetovej vojny v Taliansku, keď americkí vojaci priniesli so sebou výrobky ako slanina a vajcia. Miestni talianski kuchári, stretávajúc sa s touto novou surovinou, vytvorili jednoduché, no chutné jedlo, ktoré využívalo tieto ingrediencie spolu so špagetami.

Iná verzia hovorí, že špagety Carbonara majú svoje korene v rímskej kuchyni. Názov „Carbonara“ môže pochádzať z talianskeho slova „carbonaro“, ktoré znamená „uhlíkár“. Táto teória hovorí, že jedlo bolo pôvodne pripravované pre uhliarov alebo horno-uhliarov v Ríme a skladalo sa z ingrediencií, ktoré boli ľahko dostupné pre pracujúcich ľudí – ako slanina, vajcia a tvrdý syr.

Bez ohľadu na jeho pôvod, špagety Carbonara sa stali obľúbeným jedlom nielen v Taliansku, ale aj vo svete. Jednoduchá kombinácia špagiet, slaniny, vajec, syra (často Pecorino Romano alebo parmezán) a čierneho korenia vytvára bohaté a lahodné jedlo, ktorá je ľahko pripraviteľné a výnimočne chutné. Aj keď pôvod špagiet Carbonara možno zostane záhadou, ich chuť a popularita pretrvávajú aj naďalej.

Okrem špagiet Carbonara máme pre vás recept aj na talianske špagety s mletým mäsom, špagety s vajcom a slaninou, bolonské špagety, domácu pizzu, syrovú omáčku na cestoviny alebo chutnú zeleninovú omáčku

Ingrediencie
  • 40 g slanina,
  • 40 g strúhaný parmezán alebo grana padano,
  • 2 ks vajcia,
  • 160 g špagety,
  • 2 ks cesnak,
  • mleté čierne korenie,
  • petržlenová vňať (na ozdobenie – dobrovoľné)

Postup receptu

1Pripravíme si suroviny. Ak chceme, na servírovanie môžeme použiť petržlenovú vňať, ktorá sa do originálneho receptu nepoužíva. Avšak vytvorí pekný farebný kontrast a pridá chuť. Cesnak ošúpeme. Slaninu nakrájame na malé kocky. V miske dobre vidličkou zmiešame celé vajcia so strúhaným parmezánom, pecorinom alebo iným tvrdým syrom.

Pripravíme suroviny. Foto - Andrea

2

Špagety dáme variť. Na panvicu dáme slaninu a pomaly zahrievame, aby sme z nej vyťažili čo najviac tuku. Postupne teda pridávame na teplote.

Osmažíme slaninu. Foto - Andrea

3

Po asi 5 minútach škvarenia pridáme 2 strúčiky cesnaku, roztlačené nožom. Nelisujeme. Stačí cesnak pridať takto v celku, len jemne roztlačený, aby pustil do slaninového tuku chuť.

Pridáme cesnak. Foto - Andrea

4

Keď sú špagety uvarené, pridávame ich rovno bez preplachovania do panvice. Bude to trošku syčať, tak buďte opatrní. Zároveň pridáme aj niekoľko polievkových lyžíc vody, v ktorých sa špagety varili.

Pridáme špagety. Foto - Andrea

5

Odstavíme z ohňa. Panvica aj špagety sú horúce a teraz prichádza ten správny čas pridať vajíčkovo-syrovú zmes. Neprerušene miešame na panvici mimo priameho zdroja tepla asi 2 – 3 minúty. Vajíčka sa dostatočne za ten čas prehrejú, ale miešaním a odstavením zo sporáka sa z nich nestane praženica, ale krásna krémová omáčka. Ihneď servírujeme. Špagety Carbonara neodporúčame opakovane prihrievať, sú určené na priamu konzumáciu.

Pridáme aj rozmiešanú omáčku. Foto - Andrea

Veríme, že sa vám špagety Carbonara podarili! Prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na špagety s paradajkovou omáčkou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu