Jednoduchá smotanová omáčka na akékoľvek cestoviny z kuchyne portálu Chutné recepty. Je to skvelý tip na obed alebo večeru počas dní, keď nič nestíhate. Náš recept obohacuje omáčku aj o kukuricu, šunku a špenát, vyskúšajte!
Smotanová omáčka na cestoviny
Jednoduchá a rýchla smotanová omáčka na cestoviny ponúka rýchly spôsob ako si pripraviť niečo pod zub, keď nestíhate. Omáčka je doladená o kukuricu, šunku a špenát, ale pridať do nej môžete čokoľvek, čo v omáčkach obľubujete. Smotanová omáčka sa hodí na rôzny druhy cestovín, takže si nemusíte robiť starosti s konkrétnym druhom, postačia akékoľvek cestoviny máte doma.
Smotanová omáčka na cestoviny je obľúbenou a univerzálnou prísadou v mnohých kuchyniach po celom svete, pričom jej korene siahajú do Talianska. Jedna z najznámejších smotanových omáčok, Alfredo, vznikla v Ríme na začiatku 20. storočia. Hoci má talianske korene, smotanová omáčka sa adaptovala do rôznych kuchýň, pričom každá kultúra pridáva svoje vlastné prísady a príchute.
- 400 g cestoviny (napr. špagety, pappardelle, tagliatelle, fusili, penne),
- 100 – 150 g šunka,
- 2 hrste kukurice (sterilizovaná alebo mrazená),
- 2 hrste čerstvý špenát,
- 100 – 150 g tavený syr (alebo smotanová nátierka),
- 150 ml mlieko (podľa potreby),
- 250 ml šľahačková smotana,
- 2 PL maslo alebo olej,
- 1 ks menšia cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- strúhaný syr (podľa potreby),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, kurkuma
Postup receptu
1Šunku nakrájame na menšie kocky alebo rezančeky, už ako to máte radi. Cibuľu očistíme, nakrájame na čo najmenšie kúsky a opečieme ju na masle alebo oleji.
2
Medzitým dáme variť vodu na cestoviny a uvaríme si ich podľa návodu na obale.
3
K cibuli pridáme aj roztlačený cesnak, a keď rozvonia, pridáme aj šunku. Následne pridáme aj kukuricu, syr či poprípade smotanovú nátierku.
4
Zamiešame a pridáme aj šľahačkovú smotanu a korenie podľa chuti.
5
Omáčku necháme prevariť a pridáme špenát, ktorý je potrebné vopred dôkladne umyť.
6
Ak by sme chceli ešte viac omáčky, pridáme aj mlieko so smotanovou nátierkou alebo bez nej, je to na vás. Znova prevaríme.
7
Na zahustenie omáčky je výborný strúhaný syr, ktorý môžeme pridať. Nakoniec už len scedíme cestoviny a môžeme podávať.
Tip na záver: Šunku môžeme aj vynechať. Ak chceme cestoviny bez výčitiek, pripravíme si cestoviny celozrnné, špaldové. Celozrnné potraviny obsahujú omnoho viac vlákniny, sú výživnejšie a zdravšie.
Smotanová omáčka s cestovinami je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na špagety carbonara so smotanou.