15x hlasované

 
Príprava: 15 min.,
Čas varenia: 8 min.,
Pečenie: 5 min.,
Počet porcií: 5,
 

Vyprážaný karfiol ponúka recept, ktorý je hotový do pár minút a pochutí si na ňom každý pri stole. Karfiol chystáme v trojobale a smažíme do zlatista. Pre jednoduchú prípravu nahliadnite nižšie na fotopostup od Chutné recepty. Určite nepochybíte!

Vyprážaný karfiol v cestíčku

Chcete potešiť celú rodinu chutným a zdravším obedom, no nemáte dostatok času? Chutné recepty majú pre vás jednoduché riešenie. Zelenina, ktorú málokto odmietne – karfiol, pripravený do pár minút v chutnom trojobale s prílohou, akú si len zmyslíte!

Ak ste skúsili pripraviť vyprážaný karfiol v minulosti, no výsledok nevyšiel, ako ste si predstavovali, žiadne strachy! S fotoreceptom od chutnerecepty.sk nemáte kde zaváhať. Postup je jednoduchý a zrozumiteľný aj pre úplných začiatočníkov.

Vyprážaný karfiol v cestíčku je chutné bezmäsité hlavné jedlo, ktoré môže byť skvelou voľbou pre celú rodinu. Jeho príprava rozhodne nie je zložitá. Karfiol sa najprv nakrája, alebo natrhá na menšie kúsky, predvarí pár minút a následne sa obalí vo vajíčku a strúhanke. Potom sa karfiol vypráža v oleji a frituje sa do zlatista.

Toto jedlo je skvelé aj pre deti, ktoré nemajú celkom radi zeleninu a môže byť tiež vynikajúcou prílohou k hlavnému jedlu. Pri príprave vyprážaného karfiolu môžete skúsiť využiť aj rôzne druhy korenia, ako napríklad čierne korenie, kajenské korenie alebo kurkumu.

Rovnakým spôsobom tiež môžete ku karfiolu pripraviť rôzne druhy zeleniny, ako napríklad mrkvu, papriku alebo brokolicu.

Aj keď vyprážanie a fritovanie nie je najzdravší spôsob prípravy jedla, môžete sa pokúsiť použiť menej oleja a fritovať na strednej teplote. Takto pripravíte zdravšiu verziu, ktorá bude stále chutná a výživná.

Zdravie vyprážaného karfiolu

Vyprážaný karfiol je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšie stravovanie a chcú niečo tradičné. Tento jednoduchý recept môže byť vynikajúcou prílohou k takmer akémukoľvek jedlu a môže pomôcť zvýšiť príjem zeleniny vo vašom jedálničku.

Surový karfiol obsahuje len približne 25 kalórií na 100 gramov, čo z neho robí vynikajúcu potravinu pre ľudí, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť. Je bohatý na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a zlepšuje funkciu čriev. Obsahuje aj silné antioxidanty, ako sú glukozinoláty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek a môžu pomôcť v boji proti niektorým typom rakoviny.

Rovnako vám odporúčame vyskúšať aj netradičný recept na karfiolovú kašu s ovocím od dobrakuchyna.sk, v prípade, ak by vám zvýšil karfiol a neviete, čo s ním ďalej. Prípadne vyskúšajte recept na rizoto s kuracím mäsom. Alebo aj recept na karfiol pečený v rúre.

Tak hurá do varenia!

Ingrediencie na vyprážaný karfiol

(5 porcií)

Rýchly postup prípravy: Karfiol v trojobale

1Karfiol si na úvod očistíme a nožom, alebo len tak rukami rozdelíme na menšie ružičky. Takto to má radšej viac ľudí. Každopádne hocijaká forma vyhovuje vám, nebojte sa ju použiť!

Karfiol nakrájame na ružičky. Foto - Kristýna

2Následne dáme ešte surový karfiol variť do osolenej vriacej vody na cca 8 minút. Vodu scedíme a ružičky karfiolu necháme odkvapkať a vychladnúť.

Karfiol varíme a necháme odkvapkať. Foto - Kristýna

3Začneme s trojobalom. Ako prvé si každú ružičku karfiolu obalíme v múke.

Karfiol obalíme v múke. Foto - Kristýna

4Pokračujeme vajíčkami, ktoré rozšľaháme a pridáme k nim soľ. Môžeme pridať aj ďalšie korenie podľa chuti. V zmesi znova obalíme ružičky karfiolu. Ako posledné nasleduje strúhanka, ktorá ukončuje spomínaný trojobal.

Pokračujeme s vajíčkom a strúhankou. Foto - Kristýna

5Na panvici, alebo vo fritéze dáme rozohriať olej a začneme smažiť karfiol z každej strany 2-3 minúty. Smažíme ho do zlatista. Hotový vyprážaný karfiol podávame ideálne s uvarenými zemiakmi, domácou tatarkou, alebo pokojne aj k uhorkovému šalátu.

Karfiol smažíme a následne podávame. Foto - Kristýna

Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť a rovnako ponúkame rebríček najzdravších nápadov na obed od portálu Ženy v meste.

Ako dlho sa varí karfiol pred vyprážaním?

Pred vyprážaním dáme karfiol variť do osolenej vriacej vody na približne 8 minút. Vodu scedíme a karfiol necháme odkvapkať a vychladnúť.
 

Videorecept ako pripraviť vyprážaný karfiol

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu